ZdravljeSavjetiRiješite se 4 velike neugodne situacije koje vam se...

Riješite se 4 velike neugodne situacije koje vam se dešavaju skoro svaki dan

-

Četiri neugodne situacije mnogima svakodnevno predstavljaju problem. Saznajte kako se riješiti neugodne situacije u nekoliko sekundi.

Neugodne situacije

Crvenjenje lica
Kada crvenilo nije rezultat fizičkog nego emotivnog stresora poput nervoze, neugode ili straha, krivnju za ovu tjelesnu reakciju možemo svaliti na veliki nalet adrenalina. Ispuštanje ovog hormona u tijelu pojačava cirkulaciju, a ona pak povećava dotok krvi u vaše lice. U tom dijelu tijela nalazi se veliki broj malih krvnih žila blizu površine kože, koje se naglo šire pa je zbog toga cirkulacija krvi ‘vidljiva’ tj. vizualno se manifestira u obliku crvenila.

- Google oglasi -

Kako zaustaviti crvenjenje?
Najbrži način jest stavljanje hladnog obloga na lice. Međutim, kada se crvenimo u društvu, nemamo priliku staviti oblog na lice. Tada je najbolje popiti čašu hladne vode, jer će ona odmah potaknuti sužavanje krvnih žila ispod kože lica i zaustaviti napredovanje crvenila.

Tremor (Drhtanje ruku)

Kada smo u stresnim situacijama, dio mozga koji regulira tjeskobu i nervozu ne može u potpunosti kontrolirati i stabilnost našeg tijela. Zbog toga gubimo privremeno gubimo sposobnost kontrole nad ponašanjem svojih ruku i tada dolazi do tremora tj. drhtanja.

Kako smiriti drhtanje ruku?
Spojite dlan o dlan, isprepletite prste obje ruke, snažno stisnite šake. Tremor se često javlja u stresnim situacijama poput razgovora za posao ili javnog nastupa, kada itekako želimo ostaviti dojam smirene i sigurne osobe. Tada treba izbjegavati držanje papira ili drugih laganih predmeta koji će jasno pokazati da vam se ruke tresu. Ako možete tada rukama stisnite neki čvrsti predmet poput stola ili bilo čega što vam dođe pod ruku.

>>Prirodni lijekovi za tremor ruku su sljedeći

- Google oglasi -

Podrhtavanje glasa
Naše glasnice kontrolira takozvani ‘lutajući živac’ (lat. nervus vagus). To je deseti kranijalni živac, jedan iz skupine moždanih živaca koji polaze izravno iz mozga. Nervus vagus povezan je s amigdalom, sklopom u mozga u kojem pozitivne i negativne emocije dobivaju kontekst, i koji sudjeluje u stvaranju naših reakcija na te emocije. U tom trenutku stimulira se ‘lutajući živac’ a glasnice i mišići u vratu dožive grč koji rezultira podrhtavanjem glasa tj. gubitkom kontrole nad glasom.

Kako zaustaviti podrhtavanje glasa?
Duboko udahnite, napnite kompletno tijelo što više možete, zadržite dah nekoliko sekundi u tom položaju i zatim ga ispustite. Ponovite postupak nekoliko puta i tako ćete reducirati stres i smanjiti napetost u glasnicama zbog koje dolazi do podrhtavanja.

>>Devet najbolji načina za borbu protiv stresa pročitajte OVDJE

Spontani plač
U nekim situacijama jednostavno ne želimo pustiti suzu. Na primjer, kada se nalazimo na poslu, a zbog puno nagomilanih emocija i stresa osjetimo potrebu za tom vrstom olakšanja.

Kako zaustaviti nalet plača?
Kad osjetite da vam brada počinje podrhtavati, a oči se pune suzama, uštipnite ‘višak’ kože koji se nalazi između palca i kažiprsta. Stvaranjem osjećaja fizičke boli mozak ćete preusmjeriti s procesuiranja emotivne boli.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Uz ove savjete povećajte volumen kose

Dok žene koje imaju prirodno bujniju kosu čine sve kako bi umanjile volumen, druge pak priželjkuju da im je...

Zašto je zdravo svaki dan popiti pivo

Brojne studije pokazuju da je umjereno ispijanje alkoholnih pića zdravo. Ukoliko je vaš izbor najčešće pivo, evo nekoliko razloga...

Ljubitelji kafe, evo koliko kafa možete popiti bez da ugrozite svoje zdravlje

Kafa je jedan od najpoznatijih napitaka koji ljudi piju svakodnevno u velikim količinama, pa se postavlja pitanje koliko kafa...

Evo kako koristiti pivo za zdravu, meku i sjajnu kosu

Pivo je omiljeno alkoholno piće koje možda svi vežemo uz zabavu s prijateljima, i blistave uspomene u vrućim ljetnim...
- Google oglasi -

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Ovo morate pročitati

Ulje od senfa za vaše zdravlje – Nećete vjerovati koliko je ljekovito!

Većina nas ne vjeruje da ulje senfa može imati...

Spas u čaši: Napitak protiv bubrežnog kamenca

Istraživanje je pokazalo kako jedna od 10 osoba će...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas