ZdravljeTrudnice & BebeSa kojim namirnicama treba postupati oprezno dok traje trudnoća

Sa kojim namirnicama treba postupati oprezno dok traje trudnoća

-

trudnoćaNeke namirnice, iako su nam omiljene, u trudnoći i nisu baš najbolji izbor. Ukratko ćemo objasniti zbog čega su neke namirnice potencijalno opasne za dijete tokom trudnoće.

Određene vrste ribe sadrže živu

Dobro je poznata činjenica da je riba jedna od temeljnih namirnica mediteranske prehrane iznimno zdrava i poželjna u svakodnevnoj prehrani, posebice tijekom trudnoće. Naime, riba je izvor nezasićenih masnih kiselina koje pozitivno djeluju na rast i razvoj mozga djeteta. Ipak, zagađenje živom pretvorilo je neke vrste ribe u potencijalno opasne namirnice koje mogu imati negativan uticaj na živčani sustav djeteta.

- Google oglasi -

Trudnice, dojilje i žene koje nastoje zanijeti djecu trebaju izbjegavati ribu i plodove mora koji sadrže povišenu koncentraciju žive. Poglavito se misli na velike ribe koje dugo žive, poput morskog psa, sabljarke, skuše, tune. Preporuka je da trudnice, dojilje i žene koje planiraju trudnoću tjedno konzumiraju dva obroka ribe koja ima nisku razinu žive.

Riba koja je sigurna po tom pitanju je sva sitna riba poput srdelica, girica, papalina, te oslić, škampi, losos, i mnoge druge vrste riba koje ne dosežu veliku masu tijekom života.

Također, preporučuje se ograničavanje unosa tune na 170 g tjedno. Imajte na umu: Nikako nemojte u potpunosti izbaciti ribu iz prehrane jer predstavlja iznimno vrijedan izvor kvalitetnih proteina, omega 3 masnih kiselina i siromašna je zasićenim mastima.

Umjetni zaslađivači

Sladilo na koje treba obratiti pažnju je saharin. Naime, saharin prolazi kroz posteljicu i dospijeva do krvotoka djeteta. Istraživanja provedena na majmunima pokazala su da je fetus koji se razvija manje učinkovito uklanja saharin iz krvi u usporedbi s odraslom osobom i stoga teorijski može doći do izrazitog povišenja razine saharina u krvi fetusa.

- Google oglasi -

Budući da je u studijama provedenim na životinjama dokazano da povišene razine saharina mogu uzrokovati karcinom mjehura, sigurnije je izostaviti saharin iz prehrane tijekom trudnoće. Ipak, male količine umjetnih sladila neće naškoditi nerođenoj bebi, stoga nema razloga za paniku kada je riječ o umjetnim sladilima.

Sirova hrana kao potencijalni izvor zaraze

Sirovo meso, sirova riba i jaja trebali bi se izbaciti s trudničkog jelovnika. Naime, sirova hrana znatno je češći izvor zaraze nego kad je termički obrađena. Jela od sirove ribe, primjerice sve popularniji sushi, mogu biti stanište bakterija i parazita te ih stoga valja izbjegavati tijekom trudnoće. Isto vrijedi za mesni ili riblji carpaccio te tatarski biftek.

Mlijeko i mliječni proizvodi pripravljeni od nepasteriziranog mlijeka mogu biti izvorom zaraze poznatim kao listerioza. Listeriozu uzrokuje bakterija Listeria monocytogenes, a zaraza ovom bakterijom može povećati opasnost od pobačaja, prijevremenog poroda ili mrtvorođene djece.

Listeria monocytogenes obitava u mekanim i polu-mekanim sirevima, poput fete, brie-a, camembert-a, gorgonzole i roquefort-a. Izvor ove bakterije mogu biti i nepasterizirani sokovi i mesne prerađevine poput kobasica i salama. Proces pasterizacije ubija spomenutu bakteriju te su stoga svi mekani sirevi proizvedeni od pasteriziranog mlijeka sasvim sigurni za konzumaciju. Čedar, mozzarella, krem sirevi, i zrnati sir također su posve sigurni.

Izbjegavajte sirove klice

Sirove klice mogu biti uzrokom trovanja hranom. Vlažni i topli uvjeti koji su potrebni za optimalno klijanje ujedno pogoduju rastu raznih mikroba. Sve je više dokaza koji govore u prilog zdravstvenim i nutritivnim svojstvima klica, ali se bilježe i trovanja uzrokovana kontaminacijom Echerichiom coli i Salmonellom. Neobično je važno sjemenke i pribor za klijanje nabavljati u specijaliziranim trgovinama kako bi izbjegli potencijalne opasnosti.

Jaki čajevi nisu dobri za trudnice

Sigurno je piti blage čajeve poput kamilice ili voćnih čajeva, ali treba izbjegavati jake čajeve koji sadrže veću koncentraciju teina i kofeina. Također, tijekom trudnoće treba izbjegavati čajne mješavine iz neprovjerenih izvora.

Alkohol u potpunosti izbaciti

Pivo, vino i žestoka alkoholna pića otimaju kisik stanicama koje se razvijaju i tako onemogućavaju pravilan razvoj ploda. Preporučuje se alkohol u potpunosti izbaciti iz prehrane trudnica, budući da nije poznato koja je kritična količina koja može ugroziti plod. Kafa i pića koja sadrže kofein nisu opasna tijekom trudnoće ako se konzumiraju umjereno. Pritom se male količine definiraju kao jedna do dvije šalice kave dnevno.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Kakav učinak na zdravlje imaju ove sjemenke

Sjemenke su prave riznice hranjivih tvari koje su zaista korisne za cjelokupno zdravlje. Sjemenke lana, bundave, suncokreta i susama...

Ovo niste znali – Žvakaće gume imaju štetne posljedice za zdravlje

Žvakaće gume mogu osvježiti dah ili smanjiti stres, one mogu imati pozitivan i negativan učinak na vaše zdravlje. Dok...

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...
- Google oglasi -

Riješite se proširenih i bolnih vena uz čudotvorni narodni lijek – Recept

Proširene vene žene su nekad rješavale smjesom koju su napravile same. Jednostavna je za izradu i jeftina, a sastojci...

Čišćenje bubrega na stare načine ruske narodne medicine

Čišćenje bubrega jelovim uljem je najprostiji i najefikasniji način čišćenja bubrega… Sastoji se iz dvije uzastopne etape: jednu nedjelju...

Ovo morate pročitati

Alergije kod dojenčadi su česta pojava, koje su preventivne mjere

Tijekom zadnjih nekoliko desetljeća u zapadnjački orijentisanim zemljama je...

Ljekoviti začini sprječavaju i liječe čak i najteže bolesti

U prirodi se najčešće može pronaći sve što vam...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas