ZdravljeŠta je vitamin E i koje su njegove koristi...

Šta je vitamin E i koje su njegove koristi za zdravlje?

-

Vitamin E ima brojne koristi za zdravlje, ali ga je potrebno uzimati u odgovarajućim dozama. Najvažnija uloga vitamina E je kao antioksidans za uklanjanje slobodnih radikala, kemikalija koje oštećuju tjelesne stanice. Mnogi koriste vitamin E jer dokazano odlično djeluje na zdravlje, a za šta je dobar saznajte u nastavku ovog teksta.

Vitamin E je odličan antioksidans, a u prirodnom stanju nalazi se u hrani kao što su biljna ulja, jaja, voće, meso i žitarice. Možete ga pronaći i u vidu kapsula. Prodaje se kao suplement i dokazano je da sjajno djeluje na tijelo. Preporučljivo je konsultovati se sa ljekarom ili apotekarom prije početka uzimanja vitamina E ili bilo kojeg drugog suplemenata.

- Google oglasi -

Vitamin E izuzetno je važan za naš organizam. Ipak, antioksidativna uloga nije jedini razlog zbog koga je vitamin E ključan za zdravlje.

Vitamin e za šta je dobar

Jačanje imuniteta i zaštita od virusa, bakterija i različitih bolesti, rame uz rame sa moćnim vitaminima C i D, kao i cinkom.

Sve tajne vitamina D

Pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i širenju krvnih sudova, čime se sprečava zgrušavanje krvi u njima i stvaranje začepljenja.

- Google oglasi -

Pospješuje apsorpciju vitamina K.

Smanjuje ožiljke – Upravo činjenica da je riječ o snažnom antioksidansu čini ga odličnim sredstvom koje ubrzava proces zalječenja. Pomaže pri stvaranju zaštitnog sloja na koži i tako slobodne radikale drži podalje od ožiljaka.

Sprečava nastajanje bora – Bore najprije nastaju na osjetljivom dijelu kože oko očiju. Namažite taj dio vitaminom E i pratite kako se koža regenerira. Osim toga, ovaj vitamin potpomaže proizvodnju kolagena, pa ona počinje da se pomlađuje.

Stimulira rast kose – Vitamin E jača imunološki sistem i poboljšava cirkulaciju u cijelom tijelu, pa tako i u predjelu glave. To pomaže da kosa raste brže i bude zdravija i kvalitetnija.

Hrana koja je bogata vitaminom E

Vitamin E također može imati ulogu u održavanju zdravlja srca.

Makularna disfunkcija je genetska bolest oka, a u teškim slučajevima može dovesti do gubitka vida. Studije su otkrile da vitamin E u kombinaciji s drugim nutrijentima može smanjiti rizik od gubitka vida za 19%.

Budući da mozak koristi puno kisika, vrlo je osjetljiv na oksidativni stres, a budući da vitamin E može spriječiti oštećenje stanica uzrokovano kisikom, može pomoći u sprječavanju kognitivnog pada.

Vitamin E može čak pomoći u smanjenju predmenstrualnih simptoma (PMS) poput tjeskobe, depresije, grčeva, pa čak i žudnje.

Ima pozitivnu ulogu u očuvanju zdravlja oka i dobrog vida.

Kako piti vitamin e

Vaša dnevna preporuka za vitamin E varira zavisno o dobi. Dnevno je potrebno unjeti 15 mg vitamina E.

Iako rijetko, toksičnost vitamina E može uzrokovati simptome poput mučnine i umora.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako nastaje moždani udar

Mozak je komandni centar organizma koji kontrolira praktično sve tjelesne funkcije, od disanja i kucanja srca, do sposobnosti govora...

Ljekovitost maslačka – Odličan je za proljetnu detoksikaciju organizma

Početak je proljeća i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i...

Evo kako zamijeniti kalorične namirnice sa jednako ukusnim

Želite li skinuti pokoji kilogram, ne morate jesti bljutavu hranu i gladovati, već samo korigovati meni. Isto vrijedi i...

Kako popraviti zamagljen vid na daljinu?

Ako ne vidite jasno, a trljanje očiju ne pomaže, možda imate zamagljen vid. Zamagljen vid se javlja kada ne...
- Google oglasi -

Kako spriječiti i prepoznati moždani udar kod žena

Žene se teže oporavljaju i imaju slabiji kvalitet života nakon moždanog udara nego muškarci. Iako se zna da se...

Liječenje paradentoze na prirodan način

Paradentoza je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube. Paradentoza može dovesti do gubitka zubi,...

Ovo morate pročitati

Kako koristiti jod za zdravo mršavljenje

Gubitak težine i održavanje zdravog načina života može biti...

Leća obiluje sa nizom prehrambneih tvari

Svjetski nutricionisti leću svrstavaju među pet najzdravijih namirnica. To je...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas