ZdravljeTrudnice & BebeKoja je idealna tjelesna masa tokom trudnoće

Koja je idealna tjelesna masa tokom trudnoće

-

šta jesti tokom trudnoćeFolna kiselina veoma je važna u procesu dijeljenja stanica i formaciji određenih struktura fetusa, pa zbog toga moramo paziti na njezin adekvatan unos u organizam.

Istraživanja su pokazala da unos folne kiseline prije i u ranoj fazi trudnoće može smanjiti rizik od spina bifidae i drugih defekata neuralne cijevi u novorođenčadi.

- Google oglasi -

Većina žena ne unosi dovoljne količine folata putem hrane u onom ključnom vremenu prije nego što shvate da su trudne. A to je vrijeme kada je adekvatni unos folata od najveće važnosti. Zbog toga se savjetuje da žene reproduktivne dobi kao dodatak hrani bogatoj folatima, koriste dodatke prehrani koji sadrže 400 mikrograma folne kiseline svaki dan.

Žene koje prije trudnoće ne konzumiraju nikakvu hranu životinjskog porijekla trebaju osigurati dodatni unos vitamina B12 putem obogaćene hrane ili dodataka prehrani. Ako majka ima nedostatak vitamina B 12, i plod je izložen posebnom riziku od nedostatnih rezervi tog vitamina, što može uzrokovati anemiju i neurološke abnormalnosti.

Prehrana žena prije trudnoće te trudnica i dojilja koje ne konzumiraju proizvode životinjskog porijekla stoga treba biti obogaćena vitaminom B12 i ako je izloženost suncu slaba, vitaminom D.

Prirast na tjelesnoj masi

Tjelesna masa žene prije začeća i porast tjelesne mase tijekom trudnoće direktno utiče na sam rast fetusa. Pothranjene žene imaju veće izglede da će roditi novorođenče niske porođajne mase, posebice ako ne uspijevaju dobiti potrebne kilograme tijekom trudnoće.

- Google oglasi -

Isto vrijedi čak i kada je dobitak na tjelesnoj masi jednak kao i u adekvatno uhranjenih žena. Također, učestalost prijevremenih poroda i smrti novorođenčadi veća je u skupini pothranjenih žena.

S druge strane, žene s prekomjernom tjelesnom masom i pretile žene imaju posebno povećan rizik od razvoja komplikacija u trudnoći poput visokog krvnog tlaka, gestacijskog dijabetesa te postpartalnih infekcija. Novorođenčad pretilih trudnica češće se rađa nakon očekivanog termina poroda i češće teži više od 4 kg.

Indeks tjelesne mase i unos kalorija

(BMI, body mass index) odražava stepen uhranjenosti. BMI se izračunava tako da podijelimo svoju tjelesnu masu (TM) u kilogramima s kvadratom visine u metrima (TV). BMI= TM/(TV)2.

indeks tjelesne mase

Ovisno o indeksu tjelesne mase prije trudnoće, različite su preporuke za prirast tjelesne mase tijekom trudnoće. U tablici su prikazane preporučene vrijednosti prirasta tjelesne mase u ovisnosti o pred-trudničkom BMI. Bez obzira na tjelesnu masu prije trudnoće, žene koje nose blizance bi trebale ostvariti prirast između 16 i 20 kg, dok bi trudnice koje nose trojke trebale dobiti oko 23 kg.

Preporučeni dnevni energetski unos

Energetske potrebe tijekom trudnoće rastu jer je uz uobičajene potrebe organizma potrebno zadovoljiti potrebe za rast i razvoj fetusa, ali i stvoriti zalihe koje će se iskoristiti za vrijeme dojenja. No, to nikako ne znači da je potrebno “jesti za dvoje” već da je potrebno jesti pametno, raznoliko i uravnoteženo.

Tokom prvog tromjesječja nema potrebe za dodatnom energijom, osim u trudnica koje su ušle u trudnoću sa osiromašenim energetskim rezervama. Njima se preporučuje unos dodatnih 300 kcal svaki dan tijekom cijele trudnoće.

Drugo i treće tromjesječje je vrijeme kada je potrebno svakodnevno osigurati 300 kalorija više nego prije začeća. To povećanje dnevne energetske potrebe nije veliko, ali ga svakako treba pametno iskoristiti, jer ako je unos hrane u ovom razdoblju premalen i pritom još siromašan važnim nutrijentima dijete raste sporije te postoji opasnost da se rodi s malom porođajnom težinom.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

5 načina kako da smanjite podrigivanje

Neugodna smetnja koja se javlja ne samo nakon jela nego i tokom dana je podrigivanje. Naglo izbacivanje plinova iz...

Zašto počinje krvarenje iz nosa i kako ga zaustaviti

Medicinski izraz za krvarenje iz nosa je epistaksa. Zbog položaja nosa i njegove velike gustoće krvnih žila, većina ljudi...

Bez panike: 3 jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Krpelji su nametnici koji pripadaju u skupinu člankonožaca iz reda Acarina, a najaktivniji su tokom maja i juna. Ako...

8 najopasnijih bolesti od stresa

Umjereni stres može biti koristan, ali ako neprestano imate osjećaj da ste pod velikim pritiskom, pretrpani poslom, anksiozni i...
- Google oglasi -

Kako iskoristiti iskorištene vrećice zelenog čaja – Učinit će mnogo za vaše zdravlje!

Svi smo svjesni zdravstvenih prednosti zelenog čaja, ali prije nego što bacite iskorištene vrećice čaja, razmislite još jednom. Postoje...

Znakovi i simptomi da se u organizmu nalaze toksini

Koliko često se budite umorni bez energije za svakodnevne poslove koji vas čekaju? Aditivi u namirnicama, kućanstvo, instekticidi i...

Ovo morate pročitati

Kako se možete riješiti plijesni i gljivica na zidu?

Počinjemo ih primjećivati tek kad promijene boju, odnosno, pojave...

Zašto nam se javlja pospanost i umor nakon jela?

Naučnici su konačno otkrili zašto nam se javlja pospanost...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas