Zdravlje Prekomjerna težina

Prekomjerna težina

-

Gojaznost je problem koji muči sve veći broj ljudi. Manje se krećemo i bavimo fizičkim aktivnostima umjesto voća i povrća jedemo mnogo takozvane brze hrane, pa ne čudi što se kilogrami prosto “lijepe”.

Savjeta kako da se smrša ima na pretek, ali mnogi nutricionisti savjetuju da je najbolja ona dijeta u kojoj se iz ishrane ne isključuje ni jedna namirnica, pojedine od njih valja samo svesti na najmanju moguću mjeru. Ovo se odnosi na rafinisane šećere i masti životinjskog porijekla. Da bi lakše sastavili jelovnik dobro je znati koliko kalorija imaju pojedine namirnice. Jaja sadrže 77 kalorija, od toga žumance 61, a bjelance 16 kalorija. Sto grama putera ima čak 700 kalorija, biljna ulja u istoj količini oko 890 kalorija, margarin 700 kalorija. U sto grama sireva ima od 280 kalorija, u siru kamamber, pa do 400 u parmezanu. Decilitar mlijeka ima 64 kalorije, a u mlijeku bez masnoća 34 kalorije. U istoj količini jogurta ima oko 70 kalorija ukoliko se radi o jogurtu od punomasnog mlijeka.

Kafena kašičica senfa ima samo 11 kalorija, dok supena kašika majoneza sadrži 100 kalorija. Pola čaše soje sosa sadrži 102 kalorije koliko ima i kašika tartar sosa. Kašika kečapa ima 17 kalorija. Ukoliko želite da uštedite na kalorijama bolje je da jedete dvopek umjesto svježeg hljeba, jer jedno parče ima svega 30 do 35 kalorija.

- Google oglasi -

Međutim, bez obzira na kalorije treba poštovati neka važna pravila ukoliko želite da smršate.

Ishrana mora da bude raznovrsna ali u manjim količinama od uobičajenih. Dnevno ne bi trebalo unositi više od 1500 kalorija, sem ukoliko se ne bavite težim fizičkim aktivnostima pa tako trošite daleko više kalorija od onih ljudi čiji je posao vezan za sjedenje. Potrebno je jesti polako, dobro žvakati hranu i izbjegavati obrok ukoliko ste nervozni ili u stresu.

Valja se prvo smiriti, koncentrisati na hranu i odvojiti dovoljno vremena za obrok. Ne treba zaboraviti da se dnevno popije najmanje dvije litre vode. Tri do pet obroka dnevno treba da budu sastavljeni od voća i povrća. Dovoljno je gubiti dva do tri kilograma mjesečno, jer prebrzo izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Par savjeta kako se riješiti drhtanja tijela, nogu i ruku

Prirodni lijekovi za tremor, par odličnih savjeta kako se uz pomoć prirode možete riješiti drhtanja tijela, nogu...

Dinja zaustavlja rast ćelija raka i štiti zdravlje očiju

Dinja kao lijek zaustavlja rast ćelija raka i liječi dijabetes. Dinja je ljetna namirnica u čijem prekrasnom...

Suhe smokve su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu

Suho voće je veoma korisno za naš organizam, ali su suhe smokve na vrhu ljestvice zdravih namirnica....

Jabukovo sirće najstariji napitak za mršavljenje i zdrav život

Jabučni ocat, jedan je od najpopularnijih alternativnih zdravstvenih lijekova danas u upotrebi. Jabučni ocat je korišten od...

Čaj od kamilice pomaže kod želučanih smetnji, grčeva, proljeva, nesanice…

U ljekovitost kamilice svako od nas se zasigurno uvjerio bezbroj puta. Bilo da nas boli stomak, imamo...

Nevjerovatna ljekovita svojstva kurkume

Ljekovita svojstva kurkume su priznata od strane kineske i ayurvedske medicine više stotina godina. Kurkuma je sastojak...

Preporučeno

Par savjeta kako se riješiti drhtanja tijela, nogu i ruku

Prirodni lijekovi za tremor, par odličnih savjeta...

Dinja zaustavlja rast ćelija raka i štiti zdravlje očiju

Dinja kao lijek zaustavlja rast ćelija raka...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas