ZdravljeSimptomi7 znakova da možda imate dijabetes

7 znakova da možda imate dijabetes

-

Dijabetes (poznat i kao šećerna bolest) je kronično stanje koje se javlja kada organizam ne može pravilno regulisati razinu šećera (glukozu) u krvi. Postoje dva glavna tipa dijabetesa – tip 1 i tip 2. Dijabetes je stanje koje može utjecati na cijelo tijelo, a u početku najčešće simptomi nisu dovoljno izraženi da bi se na njih obraćala pažnja.

Kako ljudi sve češće obolijevaju od ove bolesti, bilo bi pametno da obratite pažnju na sljedeće simptome koji mogu ukazivati ​​da možda imate dijabetes.

- Google oglasi -

Ako se ne liječi, dijabetes može imati ozbiljne posljedice po zdravlje, zato ako uočite neke od ovih simptoma trebate se obratiti ljekaru. Bolje je da provjerite!

Simptomi koji ukazuju na dijabetes

Pretjerana žeđ
Jedan od prvi i dobro poznatih znakova da bolujete od dijabetesa je ako ste neuobičajno i pretjerano žedni. Žeđ se može javiti iz dva razloga, ali rezultat je isti: morate popiti mnogo vise tekućine nego što biste inače. Zato ako imate ovaj simptom, posjetite ljekara i provjeriti šečer u krvi.

Čest odlazak u toalet
Ako pijete mnogo vise tekućine nego obično, također ćete češće ići u toalet. Ovo je još jedan od klasičnih znakova da možda imate dijabetes. Čak ćete se buditi i u toku noći da biste otišli u toalet. Ako vam se ovo događa često, znate što treba raditi – provjerite krv i otiđite ljekaru!

Umor i znojenje
Postoje i simptomi koji nisu toliko uobičajni a koji mogu ukazivati ​​na dijabetes. Neki od njih su umor i pretjerano znojenje, zato posjetite ljekara.

- Google oglasi -

Ove namirnice mogu sniziti šećer u krvi

Gljivice
Drugi mogući simptom dijabetesa je gljivična infekcija u genitalnom području. Naravno infekcija može biti izazvana i drugim razlozima, ali u slučaju dijabetesa je zbog viška šećera kojim se hrane gljivice. Ako imate gljivice više od tri, četiri puta godišnje, to može ukazivati ​​na dijabetes.

Problem s vidom
Dijabetes također izaziva probleme s vidom, ponovno zbog povećanog šećera u krvi, kao što su sušenje očiju ili zamagljen vid. Dijabetes može dovesti čak do gubitka vida, tako da je bitno da se dijagnosticira i prati. Ako se dijagnosticira, mora se redovno raditi screening mrežnice koji će pokazati bilo kakvu promjenu.

Sporo zacjeljivanje rana
Da li ste se skoro posjekli i primijetili da rana nikako da vam zaraste? Ovo bi također mogli biti prvi znaci dijabetesa, pa zato posjetite ljekara ako ste primijetili ovaj simptom. Dijabetičari su skloni infekcijama, jer je njihov imunološki sistem oslabljen zbog visoke razine šećera u krvi.

Povećan apetit
Na kraju, još jedan mogući simptom je povećani apetit. Kao i u slučaju drugih simptoma i ovaj može biti izazvan drugim razlozima (kao što je povećana aktivnost štitne žlijezde), ali ako primijetite da imate preveliku želju za hranom idite kod doktora i provjerite svoje stanje.

Nikada nemojte ignorisati bilo kakve promjene u svom organizmu, već idite kod doktora. Ranim dijagnosticiranjem bolesti možete spriječiti ozbiljno narušavanje svog imunog sistema i regulisati razinu šećera u krvi, koji se provjerava jednostavnim testiranjem krvi ili urina.

Uz ovaj prirodni lijek regulišite šećer u krvi – Recept

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

5 najefikasniji metoda kako koristiti med za njegu kože

Med je djelotvoran, kako za zdravlje organizma, tako i za ljepotu kože. On poboljšava rad metabolizma, podstiče umnu i...

8 razloga zašto bi trebali češće da jedete mango

Mango je u cijelom svijetu poznat kao “kralj voća”, a taj naziv nije dobio tek onako. Mango voće je...

Za bolju cirkulaciju u nogama koristite ovaj prirodni lijek

Ukoliko imate hladne noge i ruke, blijedu kožu, osjećate težinu i grčeve u nogama, najvjerovatnije imate problema sa cirkulacijom....

Kruške za zdravo i brzo mršavljenje

Ovo sočno, slatko voće prepuno je hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale i vlakna, a istovremeno ima malo kalorija. Zbog...
- Google oglasi -

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Ovo morate pročitati

Sok od šipka za bolju potenciju

Kako tvrde naučnici, sok od nara – šipka može...

Vjerovatno niste znali da vam ove namirnice mogu pomoći da istopite salo na trbuhu

Ako je vaš cilj imati ravan trbuh, onda definitivno...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas