ZdravljeSimptomiRak jajnika simptomi koje svaka žena treba znati

Rak jajnika simptomi koje svaka žena treba znati

-

Rak jajnika odgovoran je za preko 30% svih smrtnih slučajeva od raka, kako tumor raste, a prostor za to postaje sve manji, počinju se javljati i prvi simptomi. Oni mogu biti poprilično uobičajeni, pa se na njih rijetko osvrćemo.

Iako je najčešći u žena u pred menopauzi, sve više slučajeva pokazuju povećanu učestalost kod žena u 30-im i 40-im godinama, možda čak i mlađim.

- Google oglasi -

Rak jajnika nastaje kada stanice jajnika postaju maligne i počnu se razvijati u tumore. Ova vrsta raka je poznata kao tihi ubojica zbog nedostatka vidnih simptoma i poteškoća da bude otkriven sa rengenom.

Rak jajnika simptomi su teško uočljivi

Rak jajnika se teško otkriva dok ne dođe do treće ili četvrte faze zbog veličine abdominalnog područja i zdjelice. Rak jajnika svojim širokim spektrom oboljenja, trenutno je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu.

Istraživanja iz Velike Britanije su otkrila da rano otkrivanje raka jajnika može drastično povećati šanse za opstanak, tako da obratite pažnju na svoje tijelo i redovito posjećujte svog liječnika.

Stvar je u tome da rak jajnika ne šuti, ali je jako tih. Trenutno ne postoji nijedan pouzdan test, bris, pa čak i krvni testovi često daju lažne negacije. Drugi problem je da mnogi od simptoma su pogrešni i ukazuju na druge bolesti, kao što su IBS (sindrom iritabilnog crijeva).

- Google oglasi -

Rak jajnika simptomi na koje morate obratiti pažnju

Novija istraživanja pokazuju da postoje znakovi i simptomi raka jajnika u ranoj fazi, moramo biti pažljive i znati kada djelovati.

Uporna nadutost

Ako primijetite stalnu nadutost stomaka, koja traje duže od tri tjedna, može biti rani simptom raka jajnika, mada ovakvi simptomi mogu upućivati na mnoge želučane probleme. Bilo kako bilo, ako nadutost traje duže vrijeme, javite se liječniku.

Bol u donjem trbuhu i zdjelici

Razmislite o područjima bola, moguće je da osjećate menstrualne grčeve u donjem trbuhu, prsnoj regiji, i na donjem dijelu leđa. Dok je ta bol za vrijeme menstruacije normalna, bol koja Vas prati i nakon menstuacije , duže od tri sedmice ili više, može biti rani simptom raka jajnika. Ovaj simptom je posebno važan za žene prije menopauze jer menstrualne tegobe mogu trajati duže nego inače.

Gubitak apetita / brzi osjećaj sitosti

Ako primijetite značajan pad vašeg apetita duže od tri tjedna, razgovarajte sa svojim liječnikom. Iako to može biti znak cijelog niza želučanih problema, crijeva i crijevnih problema, to također mogu biti simptomi raka jajnika.

Pojačana potreba za mokrenjem

Bez obzira što niste unosili nikavu tekućinu, a često mokrite pokazatelj je ranih simptoma raka jajnika.

Česti rak jajnika simptomi su iznenadna krvarenja

Ako krvarite između ciklusa ili ako ste već ušli u menopauzu, naručite se na ginekološki pregled i ultrazvuk. Dakle, neki tumori proizvode hormon estrogen, koji može uzrokovati periodično krvarenje, čak i u menopauzi.

Svi ovi simptomi mogu lako i često biti zabluda za ove probleme i bolesti gastrointestinalnog trakta. Ako vam se bilo koji od ovih simptoma javi, važno je pratiti njihovu učestalost i ustrajnost. Ako oni ne nestaju nakon tri sedmice, napravite pregled sa  liječnikom i razgovarajte o uzimanju brisa za rak jajnika.

Rak jajnika prirodno liječenje

Čak ni medicina još uvijek nema lijek koji uspješno može izliječiti bilo koju vrstu raka, pa i nije realno očekivati takvo nešto od alternativne medicine. Ali, preventive radi neke namirnice mogu biti od pomoći.

Đumbir uništava stanice raka jajnika na dva načina. Prvo procesom apoptoze (proces programirane smrti stanica) i aktivacijom procesa samouništenja. Znanstvenici su otkrili  da je đumbir izazvao istu stopu apoptoze kao uzimanje kemoterapijskih lijekova i to bez ikakvih nuspojava. Đumbir također kontrolira upalu koja je prijeteća za rak jajnika.

Zeleni čaj konzumacijom samo dvije šalice zelenog čaja dnevno može se smanjiti rizik od raka jajnika za 50%. Znanstvenici vjeruju da je visoka razina antioksidansa u zelenom čaju odgovorna za dobivene rezultate.

Lanene sjemenke sprječavaju pojavu raka jajnika i smanjuju metastaze, usporavaju njihov razvoj. Metastaze koje prate rak jajnika simptomi su kasnog stupnja raka i glavni su uzrok smrti kod oboljelih.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...

5 kućnih lijekova za ublažavanje menstrualnih bolova

Bol se može se javiti u više oblika kao sijevajuća bol ili grčevi u donjem dijelu trbuha koji se...

Šafran kao lijek – 5 impresivnih zdravstvenih prednosti šafrana koje niste znali

Korištenje šafrana potječe do starog egipatskog i rimskog doba kada se koristio u medicini da bi tek kasnije postao...
- Google oglasi -

Prirodan način čišćenja jetre od toksina

Glavna uloga jetre je detoksikacija cijelog tijela. To je naš unutarnji “čistač” koji uz pravu podršku može iz tijela...

Pobijedite zimski umor – Pet savjeta kako da povećate nivo energije

Zimski umor, depresija ili sezonski afektivni poremećaj česta je pojava sa kojom se bore mnogi. Simptomi zimskog umora su...

Ovo morate pročitati

Kako skinuti onih zadnjih pet kilograma?

Ukoliko vam je dostizanje željene tjelesne težine stalno na...

Lecitin dobar za pamćenje

Koristi se za liječenje ciroze jetre, organizam ga proizvodi...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas