ZdravljeSimptomiSimptomi menopauze mogu trajati do 14 godina, ove biljke...

Simptomi menopauze mogu trajati do 14 godina, ove biljke vam mogu ublažiti tegobe

-

Simptomi menopauze poput valova vrućine mogu trajati i do 14 godina, što je mnogo dulje nego što se ranije smatralo, utvrdili su američki naučnici u istraživanju koje je pokazalo da su kod polovine žena simptomi trajali nešto više od sedam godina. Američko istraživanje pokazalo je da je menopauza kod žena počinjala prosječno u dobi od 51 g. kada prestaje mjesečnica i pada nivo estrogena, te da je polovina žena imala najneugodnije simptome prosječno duže od sedam godina, odnosno 7,4 godine.

Američki stručnjaci kažu kako je potrebno uložiti veće napore kako bi se pronašli novi načini pomoći ženama, s obzirom na to da se uzimanje hormonske nadomjesne terpije ne preporučuje duže od pet godina, jer je prate zdravstveni rizici.

- Google oglasi -

Istraživanje je obuhvatilo 1.449 žena s učestalim valovima vrućine i noćnim znojenjem, te je obuhvatilo žene iz različitih etničkih grupa. Žene su praćene od 1996. do 2013. i sve su udovoljavale početnom kriteriju istraživanja od barem šest dana s valovima vrućine ili noćnim znojenjem. Istraživanje je pokazalo da valovi vrućine što ranije počnu to duže traju, odnosno da je kod žena koje su imale valove vrućine prije gubitka mjesečnice bila veća vjerojatnost da će oni trajati još godinama nakon menopauze, značajno duže nego kod žena čiji su se simptomi pojavili tek nakon gubitka mjesečnice.

Simptomi menopauze

Većina žena koje se približavaju menopauzi pati od povremenih napadaja vrućine takozvanih valunga. Valunzi počinju iznenadnim osjećajem topline koji se širi gornjim dijelom tijela, često uz crvenilo i znojenje. Jačina i učestalost valunga nije kod svih žena jednaka. Uz valunge najčešći simptomi menopauze su:

 • Zakašnjela ili izostala menstruacija
 • Vaginalna suhoća
 • Bolne grudi
 • Potreba za češćim mokrenjem
 • Problemi sa spavanjem
 • Emocionalne promjene
 • Suha koža, oči ili usta
 • Umor
 • Depresija
 • Ubrzan rad srca
 • Glavobolje
 • Bolovi u zglobovima i mišićima
 • Debljanje
 • Gubitak kose
 • Promjene libida (seksualni nagon)

Biljke za ublažavanje simptoma menopauze

Svaka žena u ovom osjetljivom razdoblju treba pridati posebnu pažnju svome zdravlju. Savjetuje se da uz prirodne lijekove ublaže tegobe i simptome. Biljke koje se preporučuju za ublažavanje simptoma menopauze u sebi sadrže prirodni estrogen, odnosno fitoestrogen budući da u tom životnom razdoblju taj hormon pada. Prirodni pripravci koji mogu pomoći ženama lako se mogu kupiti u ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama.

Odoljen
Ova zeljasta biljka, odnosno njezin korijen u obliku suhog ekstrakta može pomoći kod ublažavanja simptoma menopauze jer smanjuje razdraženost i umiruje centralni živčani sistem. Poznat i kao valeriana, pomaže kod nesanice, jednog od čestih simptoma s kojima se žene susreću u menopauzi.

- Google oglasi -

Kineska anđelika
Poznata je i kao ‘ženski ginseng’ budući da je od davnina povezana sa ženskim zdravljem i tegobama. U kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, ekstrakt korijena ove biljke pomaže kod smirenja menstrualnih grčeva, regulaciju mjesečnih ciklusa, ali i umiruje i jača organizam.

Livadna djetelina
Ova biljka će pomoći kod neugodnih navala vrućina i noćnog znojenja. Njezin ekstrakt također ublažava i druge tegobe poput lupanja srca i napetosti. Izoflavoni u kombinaciji s drugim aktivnim sastavnicama ekstrakta dobro utječu na metabolizam kosti i lipida, pa livadna djetelina doprinosi prevenciji osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti.

>>Biljni čajevi za menopauzu smatraju se veoma djelotvornim kod ublažavanja simptoma menopauze. Sve ljekovite čajeve koji ublažavaju simptome menopauze možete pročitati ovdje.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako ukloniti bradavice uz pomoć stari narodni lijekova

Mnogi od nas su se u nekom određenoj životnoj dobi susreli sa bradavicama. Iako nisu opasne, vrlo su neugodne...

Koliko češnjaka trebate pojesti za uravnotežen krvni tlak?

Upotreba češnjaka datira još od antičkih vremena. Oduvijek se znalo da je izniman lijek za mnoge bolesti uključujući i...

Zašto su biljna vlakna korisna za vaše zdravlje

Biljna vlakna su većinom kompleksni ugljeni hidrati, ali ne sadrže škrob. Pojavljuju se u svoj biljnoj hrani: povrću, voću,...

Herpes Simpleks je Virusna Infekcija, zašto nastaje i kako ga liječiti?

HSV je vrsta virusne infekcije koja se manifestuje kao herpes na usni uslijed naglog pada imuniteta. Također, može biti i...
- Google oglasi -

Sirova ishrana za brzi oporavak i bolje zdravlje

Sirova ishrana savršena je za ljudsko zdravlje. Ovaj način ishrane je koristan, posebno za mršavljenje, poboljšanje vitalnosti, podizanje energetskog...

Kvas napitak koji jača organizam

Po dejstvu na ljudsko tijelo kvas sličan je kefiru, kiselom mlijeku, kumisu i acidofilnom jogurtu, te ima sposobnost da...

Ovo morate pročitati

Hepatoprotektivna dijeta štiti vašu jetru

Hepatoprotektivna dijeta štiti vašu jetru, te se preporučuje sprovoditi...

Žene ga svakodnevno koriste za uljepšavanje, a otrovan je!

U svojoj kozmetičkoj torbici imate otrovnu stvar! Istraživači sa...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas