Evo kako možete smanjiti otok nogu i zglobova tokom trudnoće

0
565

otjecanje nogu i zglobovaOticanje nogu i zglobova je veoma neugodna pojava koja često prati trudnoću. To i jeste normalna pojava, ali ipak postoji par stvari koje će ublažiti ili čak ukloniti ovu pojavu.

Promjene koje nastaju u tijelu tokom trudnoće uzrokuju zadržavanje vode, što rezultira otokom ekstremiteta, a naročito nogu u predjelu zglobova. Ovaj otok nije opasan, ali zna biti jako neugodan i iritantan, posebno u posljednim danima trudnoće.

Postoji nekoliko načina da to smanjite i barem malo olakšate ove tegobe…

Hidratacija je bitna

Pijte mnogo vode kako biste se što prije riješili suvišne tekućine iz tijela putem mokraće, i tako spriječite zadržavanje vode u tijelu. Tokom trudnoće potrebno je piti 8 do 10 čaša vode dnevno. Zapamtite, da održavanjem hidratacije tijela spriječavate nakupljanje previše tekućine, te samim tim i oticanje zglobova nogu.

Ne pretjerujte sa soli

Ograničite unos kalija tokom trudnoće. Kalij i so nakupljaju tečnost u organizmu, pa čak i male količine mogu izazvati naticanje nogu. Kalija ima mnogo u mesnim prerađevinama, što objašnjava zašto ih trudnice ne mogu ni smisliti.

Vježbanje pomaže

Vježbajte, ali nemojte pretjerivati. Kratke šetnje će biti dovoljne da vam proradi cirkulacija i da se smanji oticanje zglobova i nogu. Zapamtite da duge šetnje mogu samo pogoršati stvar, jer tokom trudnoće, gravitacija čini svoje i zglobovi će vam biti još više natečeni.

Međutim, ako se ipak odlučite za malo aktivnije vježbanje, imajte na umu da pretjerana tjelovježba tokom trudnoće i nije baš pametan potez. Dok traje trudnoća, najbolji izbor su vježbe prilagođene trudnicama.

Noge svugdje, samo ne na pod

Čim se ukaže prilika dižite noge. Kada pravite pauzu i sjedite, uvijek dignite noge na neku stolicu, ali tako da budu iznad visine vašeg struka. Ovo je također jedan od najbržih načina da se riješite oteklih zglobova. Ovdje gravitacija radi u vašu korist. Prilikom sjedenja nikad nemojte držati noge savijene u koljenima, jer će vam to usporiti cirkulaciju i voda će vam se nakupiti u stopalima.

Masaža je uvijek dobrodošla

Redovno masirajte stopala i zglobove, tj. zamolite partnera da vas izmasira. Masaža će potaknuti cirkulaciju i smanjiti oticanje nogu, kao i bol u stopalima. Zapamtite, Vaša stopala trebaju posebnu njegu tokom trudnoće jer nose mnogo više težine nego inače.