IshranaObratite pažnju - Evo koju hranu ne smijete jesti...

Obratite pažnju – Evo koju hranu ne smijete jesti na plaži

-

Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazno je pitanje šta jesti na plaži. O tom izboru ne zavisi samo dobar provod nego i zdravlje tijela…

Naime na plaži se ne preporučuje konzumiranje masnih, slanih i kremastih namirnica, jer osim što su nutritivno siromašne potencijalno su stanište bakterija koje su uzročnici trovanja hranom. Stoga sa sadržajem treba oprezno.

- Google oglasi -

Ljetne visoke temperature kao i visoki stepen vlažnosti vazduha stvaraju idealne uslove za razmnožavanje bakterija koje su uzročnici trovanja hranom. Kako bi izbjegli potencijalne zamke zaraze potrebno je posebnu pažnju posvetiti termičkoj obradi sirovog mesa i načinu njegova čuvanja. Nedovoljno kuhano meso može sadržavati štetne mikroorganizme, stoga goveđe meso i njegove prerađevine kao i meso peradi i jaja nastojte dobro obraditi kuhanjem ili pečenjem.

Šta jesti na plaži

Nakon pripreme poželjno je da hrana izvan frižidera bude unutar pola sata, ne duže.

  • Dok ste na plaži konzumiranje salama svakako treba izbjegavati kao i paštete ili gotove pekarske proizvode s mesnim sastojcima. Osim što visoka temperatura pogoduje kvarenju ove namirnice nisu nutritivno bogate, pa umjesto da tijelo opskrbljuju potrebnom energijom one mu je oduzimaju.

Savjet: Dobar komad grilovanog mesa kojemu ste provjerili porjeklo, svježe povrće i hljeb, kao i začini koje ste sami regulisali puno su pametnija opcija za zdrav i neopasan obrok na plaži. Ukoliko su vam namazi jednostavnije rješenje isprobajte zdravi namaz od humusa.

  • Obroci na plaži ne bi trebali biti masni, slani ili kremasti kako nam na kraju ne bi pokvarili odmor. Čips na plaži strogo je zabranjen baš kao i teški sendviči u koje nerjetko znamo ubaciti i komad pohovanog mesa. Kremaste poslastice svakako treba izbjegavati jer većina njih sadrži jaja koja su ljeti najčešći izvor zaraze bakterijom salmonelom.

Savjet: Čips od jabuke zadovoljit će želju za grickanjem kao i bademi, orasi i lješnjaci koji neće naše tijelo izgladnjivati nego opskrbiti energijom. Poslastice možete sami pripremiti kod kuće, brzi kolač od mrkve i čokolade zdravo je i izvrsno rješenje.

- Google oglasi -

>> 10 razloga zašto je plivanje najbolji izbor za vaše zdravlje

  • Ćevapčići, hamburgeri i prženi krompirići uobičajena su ponuda ljetnih restorana. Umjesto teških obroka koji će nas opteretiti i koji iako spravljeni u restoranima kriju potencijalne opasnosti, preporučujemo da na plažu ponesete laganu hranu.

Savjet: Prodavnice obiluju svježim voćem i povrćem čije nutritivne vrijednosti svakako treba iskoristiti najbolje konzumirajući ih svježe. Brze salate u koje umjesto mesa možete staviti žitarice ili soljenu ribu izvrsno su rješenje.

  • Konzumiranje gaziranih i kupovnih sokova koji u sebi sadrže ogromne količine šećera i koji ne sprečavaju dehidraciju nego je potsiču valja u potpunosti izbjegavati, baš kao i alkoholna pića.

Savjet: Zalihe vode na plaži su prioritet, a umjesto kupovnih sokova sami možete napraviti svježe cijeđeni sok od grejpfruta kod kuće.

>> Simptomi dehidracije koje trebate prepoznati na vrijeme

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Prirodni lijekovi za liječenje heliko bakterije u crijevima

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,...

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...
- Google oglasi -

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Ovo morate pročitati

Evo zašto ne smijete na WC školjki biti dulje od 15 minuta i buljiti u mobitel

Baš kao što krevet treba koristiti samo za spavanje...

Šta je tajna zdravog srca i bubrega?

Američka zdravstvena asocijacija prije dvadeset godina provela je istraživanje...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas