IshranaObratite pažnju - Evo koju hranu ne smijete jesti...

Obratite pažnju – Evo koju hranu ne smijete jesti na plaži

-

Osim peškira, kreme za sunčanje i vode nezaobilazno je pitanje šta jesti na plaži. O tom izboru ne zavisi samo dobar provod nego i zdravlje tijela…

Naime na plaži se ne preporučuje konzumiranje masnih, slanih i kremastih namirnica, jer osim što su nutritivno siromašne potencijalno su stanište bakterija koje su uzročnici trovanja hranom. Stoga sa sadržajem treba oprezno.

- Google oglasi -

Ljetne visoke temperature kao i visoki stepen vlažnosti vazduha stvaraju idealne uslove za razmnožavanje bakterija koje su uzročnici trovanja hranom. Kako bi izbjegli potencijalne zamke zaraze potrebno je posebnu pažnju posvetiti termičkoj obradi sirovog mesa i načinu njegova čuvanja. Nedovoljno kuhano meso može sadržavati štetne mikroorganizme, stoga goveđe meso i njegove prerađevine kao i meso peradi i jaja nastojte dobro obraditi kuhanjem ili pečenjem.

Šta jesti na plaži

Nakon pripreme poželjno je da hrana izvan frižidera bude unutar pola sata, ne duže.

  • Dok ste na plaži konzumiranje salama svakako treba izbjegavati kao i paštete ili gotove pekarske proizvode s mesnim sastojcima. Osim što visoka temperatura pogoduje kvarenju ove namirnice nisu nutritivno bogate, pa umjesto da tijelo opskrbljuju potrebnom energijom one mu je oduzimaju.

Savjet: Dobar komad grilovanog mesa kojemu ste provjerili porjeklo, svježe povrće i hljeb, kao i začini koje ste sami regulisali puno su pametnija opcija za zdrav i neopasan obrok na plaži. Ukoliko su vam namazi jednostavnije rješenje isprobajte zdravi namaz od humusa.

  • Obroci na plaži ne bi trebali biti masni, slani ili kremasti kako nam na kraju ne bi pokvarili odmor. Čips na plaži strogo je zabranjen baš kao i teški sendviči u koje nerjetko znamo ubaciti i komad pohovanog mesa. Kremaste poslastice svakako treba izbjegavati jer većina njih sadrži jaja koja su ljeti najčešći izvor zaraze bakterijom salmonelom.

Savjet: Čips od jabuke zadovoljit će želju za grickanjem kao i bademi, orasi i lješnjaci koji neće naše tijelo izgladnjivati nego opskrbiti energijom. Poslastice možete sami pripremiti kod kuće, brzi kolač od mrkve i čokolade zdravo je i izvrsno rješenje.

- Google oglasi -

>> 10 razloga zašto je plivanje najbolji izbor za vaše zdravlje

  • Ćevapčići, hamburgeri i prženi krompirići uobičajena su ponuda ljetnih restorana. Umjesto teških obroka koji će nas opteretiti i koji iako spravljeni u restoranima kriju potencijalne opasnosti, preporučujemo da na plažu ponesete laganu hranu.

Savjet: Prodavnice obiluju svježim voćem i povrćem čije nutritivne vrijednosti svakako treba iskoristiti najbolje konzumirajući ih svježe. Brze salate u koje umjesto mesa možete staviti žitarice ili soljenu ribu izvrsno su rješenje.

  • Konzumiranje gaziranih i kupovnih sokova koji u sebi sadrže ogromne količine šećera i koji ne sprečavaju dehidraciju nego je potsiču valja u potpunosti izbjegavati, baš kao i alkoholna pića.

Savjet: Zalihe vode na plaži su prioritet, a umjesto kupovnih sokova sami možete napraviti svježe cijeđeni sok od grejpfruta kod kuće.

>> Simptomi dehidracije koje trebate prepoznati na vrijeme

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Med – eliksir zdravlja

Ljekovita svojstva meda poznata su više od 10.000 godina,...

Za lijepe i bijele zube

Veliku ulogu u zdravlju zuba i desni imaju bjelančevine,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas