ZdravljeSavjeti5 savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina

5 savjeta kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina

-

Često mislimo da se hranom možemo otrovati samo u restoranima, međutim, istraživanja i iskustva doktora pokazuju kako se trovanje hranom najčešće događa u našim domovima… Donosimo vam savjete uz pomoć kojih ćete svoju hranu tretirati na pravilan način i tako izbjeći trovanje.

Trovanje hranom nastaje kada se pojede hrana koja je na neki način kontaminirana, bilo bakterijama, virusima ili parazitima. Do trovanja dolazi i kod nedovoljno kuhane ili pečene zaražene hrane.

- Google oglasi -

Za nastanak bolesti salmoneloze najopasniji su jaja i kolači rađeni od sirovih jaja, majoneza, mljeveno meso te nedovoljno pečeno panirano meso. Druge bakterije na hranu mogu dospjeti iz nečistog tla i zadržati se u njihovim porama, kao što je u slučaju graha, i zato je važno namirnice oprati prije konzumacije.

Trovanje hranom

Simptomi trovanja hranom mogu se pojaviti nekoliko sati ili čak dana nakon konzumiranja kontaminirane hrane ili pića. Kada će se simptomi pojaviti zavisi o uzroku trovanja hranom i količini konzumirane hrane ili pića. Simptomi mogu uključivati:

 • bol u trbuhu
 • proljev
 • groznicu
 • gubitak apetita
 • mučninu
 • povraćanje
 • slabost i umor

Kako spriječiti trovanje ranom?

Lisnato i zeljasto povrće
Najteže ga je oprati i zbog toga mu uvijek treba posvetiti posebnu pažnju. Lisnato povrće često je kontaminirano bakterijama i virusima zato što raste na tlu. Neke bakterije dio su prirodnog sastava zemlje.

Međutim, preko kompostiranog ili sirovog stajskog gnoja, kontakta sa životinjama i zagađenom vodom povrće se može zaraziti bakterijama koje su opasne po zdravlje čovjeka, poput salmonele ili E. Coli. Zbog toga lisnato povrće perite pod mlazom vode kako bi uklonili ostatke zemlje, nikako ga nemojte prati u zdjeli jer se tako eventualne bakterije zadržavaju na njemu.

- Google oglasi -

Jaja
Česti prijenosnik bakterije salmonele su jaja. Kako biste spriječili zarazu, kupujte jaja samo od provjerenih dobavljača. Nikada ne uzimajte ona jaja koja su okrhnuta ili razbijena na nekim dijelovima. Uvijek ih čuvajte u frižideru i ne izlažite toplini i suncu.

Prije upotrebe uvijek jaje razbijte u posebnoj zdjelici i pomirišite ga. Ako osjetite bilo kakav sumnjivi ili jaki miris kada prinesete jaje nosu, a pogotovo ako vas miris zapuhne čim lupnete po ljuski, radije bacite jaje jer je to znak da je pokvareno ili se počinje kvariti.

Crveno meso, perad i morski plodovi
Tokom kupovine i u frižideru meso i morske plodove uvijek držite odvojene od ostatka namirnica. Ako ih odmrzavate, nemojte to raditi na sobnoj temperaturi. Pustite namirnice da se odmrznu preko noći u frižideru, ili ih stavite u hladnu vodu.

Temeljito kuhajte ili pecite meso i nemojte ga jesti sirovo. Ljubiteljima carpaccia, tartar bifteka, slabo pečenog mesa i sushija savjetujemo da meso i ribu za svoje omiljena jela nabavljaju iz provjerenih izvora.

Mliječni proizvodi
Kod svih mliječnih proizvoda, od mlijeka i jogurta do maslaca i raznih namaza, ključno je samo jedno – obavezno ih držite u frižideru, pogotovo ako na tržnicama kupujete nepasterizirane proizvode poput svježeg kravljeg sira i vrhnje.

Ostali savjeti

 • obavezno operite voće i povrće koje ima koru, možete ga isprati pod mlazom vode čak i kada ga ogulite
 • koristite različite daske za rezanje mesa i povrća
 • sve namirnice perite odvojeno
 • ako imate perilicu za suđe, minimalno jednom sedmično u nju ubacite kuhinjske spužve
 • perite ruke prije, tokom i nakon pripreme jela, pogotovo ako spremate meso
 • ne dozvoljavajte kućnim ljubimcima da sjede na površinama na kojima pripremate hranu

Kako liječiti trovanje hranom

U blažim oblicima trovanja hranom poteškoće prolaze bez primjene liječenja, tada je najbitnija nadoknada tekućine izgubljene proljevom i povraćanjem. Voda, slane juhe ili čaj, pogotovo od kamilice ili šipka, smiriti će želudac, a snabdjeti vas tekućinom i izgubljenim elektrolitima i mineralima.

Dvopek i riža dobar su izbor za iritirani želudac nakon povraćanja. Jedite blagu hranu, kao što su krekeri, tost ili banane, a izbjegavajte začinjenu i prženu hranu, mliječne proizvode i hranu bogatu mastima i šećerom.

>> Rižina voda je idealan lijek za iritiran želudac

Pijte puno tekućine, ali izbjegavajte mlijeko, napitke s kofeinom, odnosno diuretike i sportske napitke. Ako u stolici ima krvi ili proljev potraje više od sedam dana, a temperatura duže od dva dana, treba se obratiti ljekaru.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Narodni lijek za jačanje crijeva i želuca

Bilje i začini mogu pomoći u radu probave, i u tome kako će naša crijeva razgraditi hranu koju jedemo...

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...
- Google oglasi -

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ovo morate pročitati

Bolne i proširene vene nestaju pomoću ovih obloga

Proširene vene nastaju kada venski zalisci počnu da gube...

Brusnica kao prirodni antibiotik

Brusnice su, nutricionistički gledano, prava riznica različitih zaštitnih materija...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas