Oprezno sa suhomesnatim proizvodima

-

Ovo je doba kada su suhomesnati proizvodi u jelovniku većine gurmana, premda su iz više razloga opasni za zdravlje i nalaze se na crnoj listi.

Suhomesnati proizvodi su svakako štetni i prema opštim preporukama zdrave odrasle osobe ih ne bi trebalo jesti više od 200 grama sedmično, odnosno po danu ne više od 50 grama.

- Google oglasi -

Suhomesnati proizvodi koji se industrijski proizvode sadrže aditive koji ga čine opasnim. To su u prvom redu nitrati, nitriti i polifosfati, kao i pojačivači ukusa (glutaminat), so i zasićene masti. Sve ovo nepovoljno utiče na nivo holesterola u krvi i vodi ka gojaznosti.

Suhomesnati proizvodi loši su zdravlje

Fiziolozi tvrde da naš organizam može sasvim dobro da radi s gramom soli dnevno. No, jela s malo ili bez soli su bljutava. Nutricionisti dozvoljavaju do četiri grama soli na dan, jer ta količina ne ugrožava zdravlje, a hrana nije neukusna.

Količina koje bi trebalo da se pridržavamo je dva do četiri grama dnevno. Prototip preslane i nezdrave hrane su suhomesnati proizvodi i konzerve, u kojima so ne služi samo za popravljanje ukusa već je i konzervans. U tim slanim delicijama treba uživati umjereno i povremeno.

Neslane dijete u liječenju povišenog krvnog pritiska stare su 50 godina i posljedica su prvog Dalovog istraživanja o odnosu između potrošnje soli i visine pritiska. Ono je pokazalo – što je veća potrošnja soli, više je i ljudi s povišenim krvnim pritiskom. Nakon toga zaredalo je 27 studija na istu temu, i sve su pokazale da so ima veze s povišenjem krvnog pritiska.

- Google oglasi -

Slijedila su nova istraživanja koja su pokazala šta se dobija kada oni s povišenim krvnim pritiskom smanje dnevni unos soli. U svih 68 studija dokazano je da kada se uzimanje soli svede na tri grama dnevno, nakon nekoliko nedjelja krvni pritisak pada za pet milimetara živinog stuba u grupi osoba starih 50 do 59 godina.

Suhomesnati proizvodi mogu biti opasni iz nekoliko razloga

Visok udio soli: Suhomesnati proizvodi često sadrže visok udio soli kao konzervansa i za poboljšanje okusa. Pretjerana konzumacija soli može dovesti do povećanog krvnog tlaka i drugih zdravstvenih problema.

Prisutnost nitrata i nitrita: Ovi spojevi se često dodaju suhomesnatim proizvodima kako bi se poboljšala boja, okus i produžila trajnost. Međutim, pretjerana konzumacija nitrata i nitrita može biti povezana s povećanim rizikom od određenih vrsta raka.

Visok udio zasićenih masti: Suhomesnati proizvodi često sadrže visok udio zasićenih masti, koji mogu povećati razinu kolesterola u krvi i povećati rizik od srčanih bolesti.

Prisutnost aditiva: Suhomesnati proizvodi mogu sadržavati različite aditive poput bojila, konzervansa, pojačivača okusa i drugih kemijskih spojeva. Neki od tih aditiva mogu izazvati alergijske reakcije ili imati nepoželjne učinke na zdravlje.

Mogućnost kontaminacije: Proizvodnja suhomesnatih proizvoda može dovesti do kontaminacije bakterijama kao što su Salmonella ili Listeria, što može uzrokovati ozbiljne bolesti kod ljudi.

Važno je napomenuti da umjerena konzumacija suhomesnatih proizvoda ne mora nužno biti opasna, ali pretjerivanje može imati negativne učinke na zdravlje.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

NEMOJTE PRETJERIVATI: Evo koliko jaja smijemo da pojedemo dnevno!

Sredovječni muškarci koji jedu sedam i više jaja nedjeljno...

Herbarium – Ljubica

Nazivi biljke Familija: ViolaccaeNarodni: Ljubica, LjubičicaLatinski: Viola odorataLjekarski: Violae flos,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas