Sve zdravstvene prednosti limuna

0
142

Svi znamo da je limun izuzetno voće. Limun možemo koristiti na razne načine.

limun
Osim za jelo, limun možemo koristiti i u zdravstvene i beauty svrhe. U nastavku pogledajte nekoliko zdravstvenih prednosti ovog žutog voća.

Koža

Limun se već dugo vremena koristi kao anti-bakterijsko i anti-virusno sredstvo, a osim toga limun sadrži dosta fitohemikalija i antioksidanata koji utiču na zdravlje i ljepotu naše kože.

Čišćenje jetre

Limun je koristan u čišćenju jetre, koja je odgovorna za obradu toksina i hormona. Dodajte svježe cijeđeni limun zu čašu vode i na taj način očistite vaš organizam i ojačajte vaš imunološki sistem.

Gubitak kilograma

Limun je voće koje vam može pomoći u poboljšanju probave. Neki znanstvenici tvrde da limun pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma.

Zubobolja

Ukoliko imate problema sa bolnim zubom, nanesite malo limunovog soka na desni kako bi ublažili bolove i zaustavili krvarenje.

Opekotine od sunca

Nanesite malo limunovog soka na kožu kako bi ublažili opekotine od sunca na vašoj koži. Limun je antiseptik, pa će vam on može pomoći i kod akni i ekcema.

Upala grla i prehlada

Iscijedite sok od limuna u vaše piće ili na hranu ako imate infekciju grla kako bi uništili bakterije i ubrzali proces ozdravljenja. Celer, krastavac, đumbir i limun su odlične namirnice u borbi protiv infekcija grla i prehlada.