IshranaVlakna čuvaju zdravlje crijeva

Vlakna čuvaju zdravlje crijeva

-

mahuneJeste li se ikada zapitali zašto je bitno jesti povrće? Ima nešto čime je povrće jako bogato, a to je velika količina vlakana koja koriste našem organizmu. Taj neprobavljivi dio ugljikohidrata nalazi se u raznim namirnicama i hrani. Prema mišljenju nutricionista, dnevna potreba za vlaknima je otprilike 30g, a namirnice koje ih sadrže najviše su cjelovite žitarice, orašasti plodovi, zeleno, sirovo i sušeno povrće te voće. Unos preporučene dnevne količine vlakana u organizam smanjuje zadržavanje hrane u crijevima.

Dijelimo ih na dvije skupine, a to su topiva vlakna koja su meka i kašasta (sadrže ih grah, mahunarke i voće s košticom) te netopiva vlakna koja su tvrda i gruba, a koja su važna za probavu (nalazimo ih u povrću, kori voća, ljuskama, mekinjama i sušenom povrću).

Nedostatak vlakana u prehrani uzrokuje probleme s probavom, a ako ih pojedemo u preporučenoj količini, trebamo piti i dosta vode. Naime, kad vlakna dođu u debelo crijevo, ona upijaju vodu i ostale otpadne tvari te potom izlaze iz organizma putem stolice. Ako je organizam dehidriran, stolica neće biti redovita i bit će tvrda.

- Google oglasi -

Osim što vlakna čine dobro za zdravlje našeg organizma, pomažu i pri održavanju idealne tjelesne težine. Prema brojkama stoji da osam grama vlakana na tisuću unesenih kalorija potiče gubitak do dva kilograma kroz dulji period. Mahune sadrže puno vlakana, a zdrave su i za kosti jer imaju vitamin K.

Dakle, vidimo da su vlakna zaista bitna za naš organizam. A kad već pričamo o njihovim bitnim karakteristikama, treba naglasiti i kako pomažu kod sprečavanja bolesti krvnih žila i srca jer smanjuju asimilaciju masnoća i šećera. Zato su vlakna svakako dobra za neke oblike šećernih bolesti.

Izvor: živizdravo.hr

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

7 sjajnih savjeta kako da se riješite nadutosti

Nadutost trbuha, napuhnutost, meteorizam, flatulencija, a u narodu se još koristi izraz vjetrovi, pojava je velike količine plinova u...

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...
- Google oglasi -

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...

Ovo morate pročitati

Čudesni melem koji liječi skoro sve bolesti – Recept

Ruski melem može liječiti bronhitis, otekline, otvorene rane, pukotine...

Kardamom Indijski začin sa mnogim ljekovitim svojstvima

Kardamon je osušeni plod višegodišnje biljke kardamon iz porodice...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas