Jedite kupusnjače i ne brinite za zdravlje

-

Kupus, kelj, prokelj, keleraba, karfiol i kineski kupus preporučuju se za ishranu tokom hladnih dana kad treba unositi što više vitamina. Kupusnjače se mogu nači u raznim oblicima u “cvijetu”, lisnato, sićušnih ili povećih glavica, pod raznim nazivima: kelj, prokelj, karfiol, brokula, raštan, keleraba, kineski kupus.

Sve vrste kupusnjača su zapravo varijeteti familije Brasicae. Sve su dvogodišnje biljke čije se sjeme i mlade stabljike teško raspoznaju. Tek kada malo porastu, mogu se uočiti njihove karakteristične osobine. Ove biljke u našoj zemlji gaje se kao rani proljetni ili kasni jesenji usjevi.

- Google oglasi -

Kupusnjače za zdravlje

Bogate vitaminima i mineralima, kupusnjače su slične po hranjivosti. Kupus, recimo, sadrži više kalcija od ostalih biljaka koji se koriste u ljudskoj ishrani (oko 2440 mg / 100 g), zatim željeza, sumpora, magnezija, fosfora. Vitamina C ima koliko i limun ili naranča.

Tu su još vitamin B, provitamin A… Kelj je hranjiviji od kupusa glavičara, ali za razliku od njega ne može da se kiseli. Njegov ukus je blag i prijatan. Kelj se prepoznaje po naboranom lišću jake izražene nervature, pa stoga njegove glavice nisu nikad čvrste i zbijene kao kod kupusa. Bolje podnosi mrazeve, sušu i visoke temperature od ostalih kupusnjača.

Prokelj ili kelj pupčar je izuzetno hranjiv, prijatnog ukusa i od njega se spremaju raznovrsna jela; salate, čorbe, a može i da se pohuje, kiseli ili zamrzava.

Kupusnjače-kelj-pupčar

Po mnogima, najljepši među kupusnjačama je karfiol sa svojom “ružom” – bijelom glavicom, koju obrazuju skraćeni i zbijeni dijelovi cvasti. Osim izgleda, on je i po ukusu i hranjivoj vrijednosti ispred ostalih kupusnjača. Preporučuje se kao dijetalna hrana djeci i bolesnicima. Od karfiola se spremaju brojna ukusna jela, a dobar je i u turšiji.

- Google oglasi -
karfiol

Poput karfiola i cvast brokule se svrstava u delikatesno povrće koje se priprema na sličan način.

Lisnati kupus, poznatiji kao raštan, sve se više nameće svojim specifičnim ukusom. Koristi se za kuhana jela. Raštan u mediteranskom području predstavlja značajno povrće za zdravlje koje se jede tokom zime. Bogat je kalijem, kalcijem, beta karotenom, luteinom, vitaminima C, B1, B2, B9 …

raštan

Kineski kupus koji se u istočnoj aziji masovno gaji, sve češće se može vidjeti i kod nas, mahom u restoranima s kineskom kuhinjom. Lako se prepoznaje po izduženim i zbijenim glavicama, mada ima i onih koje ne formiraju glavicu već poput salate, imaju izdužene tamnozelene listove.

Kineski kupus
- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Datulje

Datulja je plod palme (Phoenix dactylifera L.), koja se...

Čaj od kadulje (žalfije) – priprema, nuspojave, ljekovitost

Čaj od kadulje (poznat i kao čaj od žalfije), često koristimo...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas