IshranaKako vlakna čuvaju zdravlje crijeva

Kako vlakna čuvaju zdravlje crijeva

-

Vlakna u ishrani izuzetno su korisna za dobru probavu kao i za cjelokupno zdravlje. Vlakna su vrsta biljnih ugljenih hidrata koji se ne razgrađuju u tankom crijevu, već prolaze kroz probavni sistem gotovo netaknuta. Postoje dvije vrste vlakana – topiva i netopiva vlakna.

Jeste li se ikada zapitali zašto je bitno jesti povrće? Ima nešto čime je povrće jako bogato, a to je velika količina vlakana koja koriste našem organizmu. Taj neprobavljivi dio ugljikohidrata nalazi se u raznim namirnicama i hrani.

- Google oglasi -

Prema mišljenju nutricionista, preporučena dnevna doza vlakana za odrasle je oko 25-30 grama, a namirnice koje ih sadrže najviše su cjelovite žitarice, orašasti plodovi, zeleno, sirovo i sušeno povrće te voće. Unos preporučene dnevne količine vlakana u organizam smanjuje zadržavanje hrane u crijevima.

Vlakna u ishrani ljudi

Dijelimo ih na dvije skupine, a to su topiva vlakna koja su meka i kašasta (sadrže ih grah, mahunarke i voće s košticom), te netopiva vlakna koja su tvrda i gruba, a koja su važna za probavu (nalazimo ih u povrću, kori voća, ljuskama, mekinjama i sušenom povrću).

Netopiva vlakna se ne rastvaraju u vodi, već povećavaju volumen crijeva, što omogućava lakšu probavu i bolju eliminaciju toksina iz organizma. To može pomoći u prevenciji zatvora i hemoroida.

Topiva vlakna se rastvaraju u vodi i formiraju gel koji usporava vrijeme prolaska hrane kroz probavni sistem, što pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

- Google oglasi -

Nedostatak vlakana u prehrani uzrokuje probleme s probavom, a ako ih pojedemo u preporučenoj količini, trebamo piti i dosta vode. Naime, kad vlakna dođu u debelo crijevo, ona upijaju vodu i ostale otpadne tvari te potom izlaze iz organizma putem stolice. Ako je organizam dehidriran, stolica neće biti redovna i bit će tvrda.

Osim što vlakna čine dobro za zdravlje našeg organizma, pomažu i pri održavanju idealne tjelesne težine. Prema brojkama stoji da osam grama vlakana na 1000 unesenih kalorija potiče gubitak do dva kilograma kroz dulji period. Mahune sadrže puno vlakana, a zdrave su i za kosti jer imaju vitamin K.

Dakle, vidimo da su vlakna zaista bitna za naš organizam. A kad već pričamo o njihovim dobrobitima, treba naglasiti i kako pomažu kod sprečavanja bolesti krvnih žila i srca jer smanjuju asimilaciju masnoća i šećera. Zato su vlakna svakako dobra za neke oblike šećernih bolesti.

Preporučuje se da uključite što više namirnica bogatih vlaknima u svoju ishranu, kao što su voće, povrće, žitarice i mahunarke.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Pet najgorih namirnica za vaše zdravlje

Nakon godina savjetovanja, pojašnjavanja i uvijanja, nutricionisti su konačno...

Bijeli luk – Liječenje – Narodni lijek

Bijeli luk ili češnjak jednogodišnja je zeljasta biljka s...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas