Kako vlakna čuvaju zdravlje crijeva

-

Vlakna u ishrani izuzetno su korisna za dobru probavu kao i za cjelokupno zdravlje. Vlakna su vrsta biljnih ugljenih hidrata koji se ne razgrađuju u tankom crijevu, već prolaze kroz probavni sistem gotovo netaknuta. Postoje dvije vrste vlakana – topiva i netopiva vlakna.

Jeste li se ikada zapitali zašto je bitno jesti povrće? Ima nešto čime je povrće jako bogato, a to je velika količina vlakana koja koriste našem organizmu. Taj neprobavljivi dio ugljikohidrata nalazi se u raznim namirnicama i hrani.

- Google oglasi -

Prema mišljenju nutricionista, preporučena dnevna doza vlakana za odrasle je oko 25-30 grama, a namirnice koje ih sadrže najviše su cjelovite žitarice, orašasti plodovi, zeleno, sirovo i sušeno povrće te voće. Unos preporučene dnevne količine vlakana u organizam smanjuje zadržavanje hrane u crijevima.

Vlakna u ishrani ljudi

Dijelimo ih na dvije skupine, a to su topiva vlakna koja su meka i kašasta (sadrže ih grah, mahunarke i voće s košticom), te netopiva vlakna koja su tvrda i gruba, a koja su važna za probavu (nalazimo ih u povrću, kori voća, ljuskama, mekinjama i sušenom povrću).

Netopiva vlakna se ne rastvaraju u vodi, već povećavaju volumen crijeva, što omogućava lakšu probavu i bolju eliminaciju toksina iz organizma. To može pomoći u prevenciji zatvora i hemoroida.

Topiva vlakna se rastvaraju u vodi i formiraju gel koji usporava vrijeme prolaska hrane kroz probavni sistem, što pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

- Google oglasi -

Nedostatak vlakana u prehrani uzrokuje probleme s probavom, a ako ih pojedemo u preporučenoj količini, trebamo piti i dosta vode. Naime, kad vlakna dođu u debelo crijevo, ona upijaju vodu i ostale otpadne tvari te potom izlaze iz organizma putem stolice. Ako je organizam dehidriran, stolica neće biti redovna i bit će tvrda.

Osim što vlakna čine dobro za zdravlje našeg organizma, pomažu i pri održavanju idealne tjelesne težine. Prema brojkama stoji da osam grama vlakana na 1000 unesenih kalorija potiče gubitak do dva kilograma kroz dulji period. Mahune sadrže puno vlakana, a zdrave su i za kosti jer imaju vitamin K.

Dakle, vidimo da su vlakna zaista bitna za naš organizam. A kad već pričamo o njihovim dobrobitima, treba naglasiti i kako pomažu kod sprečavanja bolesti krvnih žila i srca jer smanjuju asimilaciju masnoća i šećera. Zato su vlakna svakako dobra za neke oblike šećernih bolesti.

Preporučuje se da uključite što više namirnica bogatih vlaknima u svoju ishranu, kao što su voće, povrće, žitarice i mahunarke.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Opasni madeži: U par sekundi otkrijte rizik od melanoma

Melanom često nazivaju 'tihim ubojicom' i velika je prijetnja...

Ovu hranu izbjegavajte jesti noću da bi imali dubok i miran san

Znanstveno je dokazano da ono što jedemo i koliko...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas