ZdravljeVoda je najzdravija

Voda je najzdravija

-

Ne pijemo dovoljno vode, pokazuju istraživanja. Mnogi od nas vodu uzimaju samo kada su žedni, što nikako nije dovoljno. Ljekari upozoravaju na to da pijenje vode treba da postane navika, jer je žeđ znak da je dehidratacija organizma već nastupila.

U našem tijelu voda je otapalo, rashlađivađ i prevoznik minerala i drugih značajnih elemenata. Sastavni je dio svakog tkiva. Tako ona čini 70 odsto našeg tijela, 85 odsto krvi, 80 odsto mozga, 70 odsto mišića i 10 odsto zuba. Nužna je za regulaciju tjelesne temperature, prenosi hranljive sastojke i uklanja otrove i otpade, održava zapreminu krvi i omogućava rad svake ćelije.Tvrda ili meka često se mogu čuti dileme da li je voda koju pijemo dobra ili ne. Najčešće se govori o tvrdoj ili mekoj vodi. Tvrde vode sadrže više kalcijuma i magnezijuma, što bi značilo da su bolje za zdravlje. Prema jednom britanskom istraživanju, stanovnici u gradovima s mekom vodom imaju deset posto veći rizik od bolesti srca i krvnih sudova nego oni s područja s tvrdom vodom. Ali, dokazano je da na naše zdravlje daleko više utiče način prehrane nego tip vode koju pijemo.
I boja vode govori o njenom kvalitetu. Na bjeloj podlozi voda ne bi smjela imati žućkastu boju. Količinu kamenca u vodi možete provjeriti ako skuhate crni čaj i pustite ga neko vrijeme da se ohladi. Ako se na površini pojavi mastan trag, znak je da voda sadrži više kamenca.

Bez vode možemo živjeti samo nekoliko dana, a pijemo li manje nego što nam je potrebno, u tijelu se stvaraju pretpostavke za upalu žući, kamenac u bubregu, upalu mokračnih puteva. – Svakodnevno treba popiti barem litar i po – dva vode, a pri tjelesnom naporu ili na vrućinama još više – kaže dr Slavica Dobanov. – Gotovo je nemoguće piti suviše vode. Zdravim bubrezima voda treba za rad i ne možemo ih preopteretiti. Ne treba brinuti da će velika količina vode isprati i iz tijela odnjeti hranljive supstance.

Koža ne smije biti žedna

- Google oglasi -

Zbog stalne izloženosti suncu, vjetru, hladnoći ili toploti, ćelijama kože najviše prjeti isušivanje. Ljekari upozoravaju na štetnost pretjeranog izlaganja suncu, između ostalog i zbog gubitka vode s kože, koja zbog toga postaje gruba, suha i naborana. Koža se od dehidratacije štiti zaštitnim hidrolipidnim slojem, koji čine masnoće, voda, bjelančevine i so. S gubitkom vode remeti se odnos i količina ovih sastojaka. Kožu valja vlažiti iznutra, unosom dovoljno količine vode svakog dana, a najbolje je svakog sata popiti dvije deci vode, soka, čaja, supe ili neke druge tečnosti. Ali, koža se mora vlažiti i spolja, hidratantnim kremama.
Materije koje su topive u vodi apsorbuju se u probavnom traktu ma koliko vode pili, a vlaknasta hrana se s vodom veže na putu iz tijela. Kada je temperatura vazduha veća, povećava se i gubitak tečnosti iz tijela, jer isparavaju veće količine vode koja se nalazi u ćelijama. Dehidratacija vodi vrtoglavici, umoru, glavobolji, slabosti i gubitku koncentracije. Nedostatak vode, posebno kod onih koji pate od niskog ili povišenog krvnog pritiska, može dovesti do pogoršanja stanja.

- Google oglasi -
Prethodni članakMaćuhica
Naredni članakCrveni luk

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo niste znali: Ova dva sastojka zaustavljaju krvarenje uzrokovano posjekotinom za 15 sekundi

Ponekad, krvarenje uzrokovano posjekotinom ili ogrebotinom može biti vrlo teško zaustaviti jer primjena flastera ili pritiskom na ranu ne...

Medeni oblog liječi teški kašalj za jednu noć! Recept i priprema

Suština ovog liječenja kašlja je prirodna metoda, koja se još od davnina koristi za liječenje bolesti respiratornog trakta, za...

7 neobičnih upotreba meda

Med je riznica zdravih sastojaka, vrijedni dar prirode za naše zdravlje. Osim za jelo, naučite ga koristiti za više...

Detoksikacijski div: Napitak koji će razbuditi probavu i olakšati crijeva

Mješavina voća i povrća čiji su glavni sastav, uz obilje vitamina i minerala, vlakna i voda najbolji je napitak...
- Google oglasi -

Evo kako možete znati dali vam je potrebna detoksikacija?

Istraživanja pokazuju da svatko treba detoksikaciju barem jednom godišnje. Detoksikacija je veoma korisna za zdravlje. No, ne preporučuje se...

Evo kako odlediti šoferšajbu za 5 sekundi, bez da morate grebeti staklo

Da li ste i Vi jutros na parkingu zatekli neprijatno ledeno iznenađenje? Zaleđena šoferšajba na automobilu i nervoza što...

Ovo morate pročitati

Zdravlje našeg mozga može biti ugroženo zbog ovih namirnica!

Iako je popis nezdrave hrane iznimno dugačak, neke su...

11 Kozmetičkih pripravaka iz vašeg frižidera za njegu kože

Dolazak proljeća budi nas iz zimske letargije i ponovno...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas