ZdravljeVoda je najzdravija

Voda je najzdravija

-

Ne pijemo dovoljno vode, pokazuju istraživanja. Mnogi od nas vodu uzimaju samo kada su žedni, što nikako nije dovoljno. Ljekari upozoravaju na to da pijenje vode treba da postane navika, jer je žeđ znak da je dehidratacija organizma već nastupila.

U našem tijelu voda je otapalo, rashlađivađ i prevoznik minerala i drugih značajnih elemenata. Sastavni je dio svakog tkiva. Tako ona čini 70 odsto našeg tijela, 85 odsto krvi, 80 odsto mozga, 70 odsto mišića i 10 odsto zuba. Nužna je za regulaciju tjelesne temperature, prenosi hranljive sastojke i uklanja otrove i otpade, održava zapreminu krvi i omogućava rad svake ćelije.Tvrda ili meka često se mogu čuti dileme da li je voda koju pijemo dobra ili ne. Najčešće se govori o tvrdoj ili mekoj vodi. Tvrde vode sadrže više kalcijuma i magnezijuma, što bi značilo da su bolje za zdravlje. Prema jednom britanskom istraživanju, stanovnici u gradovima s mekom vodom imaju deset posto veći rizik od bolesti srca i krvnih sudova nego oni s područja s tvrdom vodom. Ali, dokazano je da na naše zdravlje daleko više utiče način prehrane nego tip vode koju pijemo.
I boja vode govori o njenom kvalitetu. Na bjeloj podlozi voda ne bi smjela imati žućkastu boju. Količinu kamenca u vodi možete provjeriti ako skuhate crni čaj i pustite ga neko vrijeme da se ohladi. Ako se na površini pojavi mastan trag, znak je da voda sadrži više kamenca.

Bez vode možemo živjeti samo nekoliko dana, a pijemo li manje nego što nam je potrebno, u tijelu se stvaraju pretpostavke za upalu žući, kamenac u bubregu, upalu mokračnih puteva. – Svakodnevno treba popiti barem litar i po – dva vode, a pri tjelesnom naporu ili na vrućinama još više – kaže dr Slavica Dobanov. – Gotovo je nemoguće piti suviše vode. Zdravim bubrezima voda treba za rad i ne možemo ih preopteretiti. Ne treba brinuti da će velika količina vode isprati i iz tijela odnjeti hranljive supstance.

Koža ne smije biti žedna

- Google oglasi -

Zbog stalne izloženosti suncu, vjetru, hladnoći ili toploti, ćelijama kože najviše prjeti isušivanje. Ljekari upozoravaju na štetnost pretjeranog izlaganja suncu, između ostalog i zbog gubitka vode s kože, koja zbog toga postaje gruba, suha i naborana. Koža se od dehidratacije štiti zaštitnim hidrolipidnim slojem, koji čine masnoće, voda, bjelančevine i so. S gubitkom vode remeti se odnos i količina ovih sastojaka. Kožu valja vlažiti iznutra, unosom dovoljno količine vode svakog dana, a najbolje je svakog sata popiti dvije deci vode, soka, čaja, supe ili neke druge tečnosti. Ali, koža se mora vlažiti i spolja, hidratantnim kremama.
Materije koje su topive u vodi apsorbuju se u probavnom traktu ma koliko vode pili, a vlaknasta hrana se s vodom veže na putu iz tijela. Kada je temperatura vazduha veća, povećava se i gubitak tečnosti iz tijela, jer isparavaju veće količine vode koja se nalazi u ćelijama. Dehidratacija vodi vrtoglavici, umoru, glavobolji, slabosti i gubitku koncentracije. Nedostatak vode, posebno kod onih koji pate od niskog ili povišenog krvnog pritiska, može dovesti do pogoršanja stanja.

- Google oglasi -
Prethodni članakMaćuhica
Naredni članakCrveni luk

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...
- Google oglasi -

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

5 razloga da već danas pojedete šaku borovnica

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije...

Ovo morate pročitati

Čaj od macine trave

Čaj od macine trave je odličan za zdravlje organizma,...

ZNATE LI ŠTA VAM SE MOŽE DESITI ako pojedete hranu na koju je sletjela muha!?

Da li ste se ikada zapitali šta muha radi...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas