Za lijepe i bijele zube

0
197

Veliku ulogu u zdravlju zuba i desni imaju bjelančevine, vitamini, posebno vitamini A, C, D i oni iz grupe B, kao i minerali – kalcijum, fosfor, fluor.

Gdje se ovaj hranjivi koktel za lijepe zube nalazi i šta se sa njima dešava ako se nepravilno hranimo, otkriva dr. Oto Smolović, stomatolog. – Manjak vitamina A tokom rasta i razvoja zuba vodi izobličenju i odumiranju ameloblasta, ćelija koje stvaraju gleđ. Osim toga, vitamin A je nužan za oblikovanje svih zubnih tkiva, pa kad ga nema dovoljno dolazi do njihovog oštećenja. Najviše ovog vitamina nalazi se u mrkvi, paradajzu, kelju, svinjskoj džigerici. Vitamin B odgovoran je za usnu duplju i ako ga nema dovoljno u sluznici dolazi do promjena, poremećaja i oboljenja u usnoj šupljini. Ovim vitaminom bogat je pivski kvasac, integralni hljeb, krompir, nemasna svinjetina, neki tvrdi sirevi poput ementalera…

Vitamin C izuzetno je važan za naše zube. Ako ga nema dovoljno dolazi do promjena u tijelu zuba, dentinu, ali i u vilici, pa može doći do klimanja i ispadanja zuba. Obično ga prati krvarenje iz desni. Obilje ovog vitamina sadrže kivi, pomorandža, limun, peršun, paprika…

Kada u našoj ishrani nema dovoljno vitamina D dolazi do promjene odnosa između kalcijuma i fosfora u organizmu što dalje dovodi do poremećaja mineralizacije kosti i zuba. Ovim vitaminom bogato je riblje ulje, jaja, mlijeko, puter, losos.

Kalcijum je posebno važan za kvalitet dentina. Nedostatak ovog minerala uzrokuje krte zube zbog čega su oni lakše lomljivi. Kalcijuma ima dosta u mlijeku i mliječnim proizvodima, žumancu, spanaću, kelju, pa i u čokoladi, ali s njom ne treba pretjerivati iz već poznatih razloga.

Za građu zuba odgovoran je i fosfor. Njegov manjak uzrokuje promjene u čvrstoći dentina. Najbogatiji izvori fosfora su riba, sirevi, orasi i piletina. Nedostatak fluora najpoznatiji je uzročnik slabe zubne gleđi. Fluora ima u mlijeku, izvorskoj vodi i soli.