Uz pomoć ovih jednostavnih metoda riješite se žgaravice u trenu

15
685

Žgaravicu mogu izazvati razni faktori, no obično je riječ o lošoj prehrani, odnosno o masnoj hrani, kofeinu, čokoladi i pepermintu. I izbor napitka može biti problematičan.

Na stanicama EatingWell Magazine nude savjete kako možete spriječiti žgaravicu. Neugodan osjećaj vrućine u prsima ili grlu osjetio je velik broj osoba. Kako spriječiti povrat kiseline koja izaziva ovaj ružan osjećaj?

Kako smo rekli i sam izbor napitka može biti problematičan. Previše alkohola iritira želudac i opušta sfinkter jednjaka koji bi trebao spriječiti povrat kiseline u jednjak. Ovo može uzrokovati žgaravicu i krvarenje.

Pod većim rizikom su i oni koji piju puno gaziranih pića, posebno ako to čine noću i neposredno prije spavanja. Prejedanje ili jedenje kratko prije spavanja također mogu potaknuti žgaravicu.

Kako izbjeći žgaravicu?

Jedite polako – Uživajte u hrani i polako je jedite. Žgaravica se daleko rjeđe javlja ako se hrana unosi polako, pokazalo je to i istraživanje Medical University of South Carolina. Jedan od razloga može biti to što žvakanjem izlučujemo više sline koja neutralizira želučanu kiselinu.

Više vlakana – Jedete li hranu bogatu vlaknima, imat ćete i do 20 posto manji rizik od pojave žgaravice. Prethodne studije su pokazale i da ovakva hrana štiti od pojave raka jednjaka.

Uklonite suvišne kilograme – Suvišni kilogrami povećavaju rizik od pojave žgaravice, jer velika tjelesna težina pritišće želudac. Zbog toga se hrana lakše vraća u jednjak.

Krećite se – Dok hodamo ostajemo uspravni, pa nam u nastojanju da hrana ostane u želucu pomaže i gravitacija. Leći nakon obroka je najgore što biste mogli učiniti.