Mekinje tope kilograme i snižavaju los kolesterol

5
189

mekinjeSamo dvije supene kašike ovsenih mekinja dnevno mogu da vam pomognu da izgubite višak kilograma, snizite kolesterol i zaštitite svoje krvne sudove, predupredite ili ublažite dijabetes, spriječite zatvor i preventivno utičete na moguć razvoja raka debelog crijeva.

Izgleda suviše jednostavno da bi bilo istinito? Francuski ljekar i dijetolog dr Pjer Dukan je autor nekoliko poznatih dijeta, kao i knjiga bestselera o ovsenim mekinjama. Uvjerio se da su one najefikasnije sredstvo za mršavljenje. Ovsene mekinje su odlične za one koji žele da smršaju jer ne moraju da drže nikakvu posebnu dijetu. Mogu da nastave da se hrane na relativno prirodan i normalan način, uz dodatak samo jedne ili dvije kašike ovsenih mekinja svojim dnevnim obrocima.

Pošto je osjećaj gladi najveća prepreka za one koji žele da smršaju, a ovsene mekinje mogu da uvećaju svoj obim 20 do 40 puta, one omogućuju da se napuni želudac sa manje unesene hrane. Na taj način, konzumiranje jedne supene kašike ovsenih mekinja uz obrok omogućuje vam da zapravo pojedete manje ostale hrane, a da ipak budete siti. Pored toga, ovsene mekinje upijaju u sebe znatnu količinu tečnosti sa rastvorenim hranljivim materijama i tako sprečavaju da se veći dio već unijeti kalorija usvoji. Kalorije naprosto zajedno sa ovsenim mekinjama prolaze kroz crijeva i eliminiraju se iz organizma.

Kada sa svojom hranom konzumirate ovsene mekinje, loš kolesterol koji se proizvede u procesu varenja se zalijepi za njihova vlakna upravo onako kako bi se zalijepio i za zidove arterija. A pošto ta vlakna nesvarena prolaze kroz tanko crijevo i dospijevaju u debelo crijevo, ni kolesterol koji se zalijepi na njih ne dospijeva u krv, već se eliminira iz organizma.

Po tvrdnjama dr Pjera Dikana, redovno konzumiranje ovsenih mekinja može da snizi loš kolesterol za 15 posto – što je ravno djelovanju lijekova koji se koriste u istu svrhu.