Neugodan miris noga

9
13893

stopalaZačepe li osobe oko vas nos kad izujete cipele? Je li se vaš pas zaljubio u vaše tenisice? Postoji mnogo rješenja koja idu dalje od pranja stopala u sodi bikarboni za zaustavljanje znojenja, a spriječit će neugodan miris stopala. Ponajprije, mnogi tvrde da mijenjanje čarapa najmanje dva puta na dan i uporaba spreja protiv znojenja za (oprana) stopala djeluje. Stopala su prirodno stanište milijuna bakterija, koje dobro rastu na odbačenim stanicama kože i u znoju. Nusproizvodi tih bakterija uzrokuju neugodan miris stopala. Kad zarobite stopala u cipele u kojima se nagomilava znoj, dajete bakterijama više hrane za rast. Vonj stopala također može biti posljedica nekontrolirane infekcije stopala gljivicama, npr. atletskog stopala. Osobe sa šećernom bolesti ili bolesti srca, kao i većina starijih osoba, češće podliježu infekcijama stopala i  neugodnu mirisu nogu zbog nedovoljne opskrbe krvlju.

Tretirajte stopala kao i pazuhe
Ne biste se trebali čuditi kad vam kažem da dezodorans protiv znojenja koji upotrebljavajte za pazuhe smanjuje i znojenje stopala (i neugodan miris). Jednostavno nasprejajte ili namažite stopala prije obuvanja čarapa i cipela. Svaki dan perite noge u mlakoj vodi mirisnim ili protubakterijskim sapunom.

Povećajte toplinu
Nakon kupke ili tuširanja osušite stopala sušilom za kosu, koje namjestite na najnižu temperaturu. To je osobito dobro ako ste skloni atletskom stopalu ili gljivicama na noktima. Sušenje sušilom za kosu pomaže spriječiti infekcije i smanjuje vlažnost stopala.

Namočite ih i namirišite
Iskušajte kupku za noge od crnog čaja. Namačite dvije vrećice čaja u 500 ml vode 15 minuta. Maknite vrećice i razrijedite čaj sa 2 litre vode. Namačite noge 30-ak minuta. Ponavljajte svakodnevno. Taninska kiselina iz snažnog crnog čaja ubija bakterije i zatvara pore, čime se smanjuje znojenje stopala. Napravite kupku za stopala protiv neugodna mirisa dodajući šalicu octa u posudu tople vode. Dodatkom nekoliko kapi ulja majčine dušice pojačat ćete djelovanje kupke na vonj stopala. Ulje sadržava snažan antiseptik koji ubija bakterije, uzročnike neugodna mirisa. Namačite stopala 15 do 20 minuta svaki dan tjedan dana. (Oprez! Nemojte to činiti ako imate oštećenu kožu ili otvorene ulkuse na stopalima). Ako ne možete nabaviti ulje majčine dušice, možete kupiti proizvode koji ga sadržavaju, npr. tekućinu Listerine za ispiranje usta. Dodajte malo u kupku za stopala. (Ponovno, nemojte upotrebljavati ako imate oštećenu kožu.)

Mirisna masaža stopala
Lavandino ulje ne samo da fino miriše, nego također uništava i bakterije. Stavite nekoliko kapi na stopala i izmasirajte ih prije odlaska na nočni počinak. Pokrijte stopala čarapama. Prije no što isprobate ovaj način liječenja, provjerite ne nadražuje li vam ulje kožu. Stavite jednu kap ulja na malo područje kože i provjeravajte izgled kože tijekom jednog dana.

Kupka s gorkom soli

Pomiješajte 2 šalice gorke soli sa 4 litre tople vode u većoj posudi. Namačite stopala dva puta na dan. Adstringentna gorka sol smanjit će znojenje i pomoći će uništiti bakterije.

Iskušajte tretman za liječenje akni
Na tabane stavite gel benzojev peroksid (prodaje se u ljekarnama bez recepta za liječenje akni). Može biti učinkovit, djelujući jednako kao i na bakterije koje uzrokuju akne.

Snaga praška
Napudrajte stopala talkom ili prahom za stopala prije obuvanja čarapa i cipela. Apsorbirat ce znoj, koji uzrokuje neugodan miris. Dobar je i prah sode bikarbone, koji neutralizira miris i kukuruzno brašno, koje apsorbira vlagu.

Dobro se obujte za ugodniji miris
Mijenjajte čarape najmanje jednom, a po mogućnosti dva do tri puta na dan. Izmjenjujte najmanje dva para cipela. Pošto ste nosili jedan par cipela, ostavite ih da se zrače najmanje 24 sata. Nosite cipele koje su otvorene sa strane ili otvorene sandale, koje omogućuju stopalima da dišu. Stopala će vam također bolje disati ako nosite pamučne, a ne sintetičke čarape. Najbolji lijek je, naravno, da prestanete nositi cipele — bacite stare smrdljive papuče i barem po kući hodajte bosi kad god možete.

Tretirajte i sportsku obuću
Provjerite upute o održavanju tenisica za vježbanje. Ako se mogu prati, stavite ih u perilicu za rublje te operite barem jednom mjesečno.

Cipele koje zaudaraju na znoj

Stavite cipele na svijetlo i prozračno mjesto – ne u mračan ormar u kojem bakterije uživaju. Svaki put kad odložite cipele, stavite u njih vrećicu napunjenu komadićima cedrovine. Možete ih kupiti pakirane u prozračne vrećice, skrojene tako da pristaju u cipele. One apsorbiraju vlagu, neutraliziraju neugodan miris i održavaju suhoću cipela. Također možete kupiti umetke za cipele, koji se sastoje od mrežice ispunjene zeolitom (može se kupiti preko interneta). Zeolit je prirodan vulkanski mineral koji privlači vlagu i miris te ih zarobljava. Izlažite vrećicu sunčevu svjetlu po šest sati da se oslobodi nakupljenih mirisa. Vrećica se može ponovno upotrebljavati. Navodno čist pijesak za mačke također djeluje. Stavite malo pijeska u par starih čarapa pa stavite čarape s pijeskom u cipele. Pijesak neutralizira miris i apsorbira vlagu. Kupite uloške koji apsorbiraju miris. Oni sadržavaju aktivni ugljen. Promijenite ih svakih tri do šest mjeseci. Ako imate cipele s umetkom koji se može vaditi, svaki put kad izujete cipele, izvadite ga da se osuši. S vremena na vrijeme operite ga u perilici za rublje

  • Jeste li znali?
    Na stopalima ima više od 250 000 žlijezda znojnica. One izlučuju do pola litre znoja na dan.