IshranaVoćeNajmoćniji prirodni lijek - Aronija za šta je dobra

Najmoćniji prirodni lijek – Aronija za šta je dobra

-

Kiselo-slatki plodovi aronije poslastica su sami po sebi, ali se od njih prave i zdravi i ukusni sokovi, marmelade, kompoti, voćne kaše, vino, sirupi i razne voćne poslastice. Nazivaju je najzdravijom hranom na svijetu, hranom budućnosti, super hranom, stoga saznajte za šta je aronija dobra za vaše zdravlje.

Aronija sadrži sve esencijalne nutrijente – vitamine C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9 a bogata je i mineralima – cinkom, željezom, kalcijum, manganom, fosforom i jodom.

- Google oglasi -

Aronija kao lijek pravi je izvori zdravlja. Pomaže u svemu od snižavanja visokog krvnog tlaka, preko rješavanja probavnih problema do zaštite tijela od djelovanja slobodnih radikala…

Aronija za šta je dobra

Aronija reguliše krvni tlak – Bobice aronije će držati krvni tlak u normalnim razinama, sprječavaju grčeve unutar krvnih žila i tako drže tlak pod kontrolom. Sok ili čaj od aronije bi trebali piti oni koji imaju problema sa krvnim tlakom i cirkulacijom.

Sprječava kardiovaskularna oboljenja – Visoke razine kolesterola mogu utjecati na začepljenje arterija i tako povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Prema istraživanjima aronija kao lijek sprječava ovu vrstu oboljenja jer snižava razinu kolesterola i tako sprječava začepljenje žila.

Aronija izvor željeza – 100 grama aronije sadrži 93 % dnevne potrebe organizma za željezom. Taj važan mineral jača imunitet, potiče metabolizam na rad te daje energiju.

- Google oglasi -

Aronija za probavu – Aronija je bogata dijetalnim vlaknima, što znači da će omogućiti vašem organizmu nesmetano varenje i efikasno kretanje hrane kroz crijeva. Pomaže i kod tvrde stolice, proljeva, grčeva, nadimanja… Organska jedinjenja u aroniji štite crijeva od opasnih bakterija. Suha aronija efikasna je kada su u pitanju problemi sa želucem i bubrezima.

Aronija za mršavljenje – Aronija ima nizak procenat kalorija i masti, ali sadrži dijetalna vlakna i bogata je hranjivih materija. Može da spriječi gomilanje sala na stomaku, naravno, uz izmjenu ishrane. Ako želite da budete siti i zdravi, aronija može biti dodatak u vašoj svakodnevnoj ishrani.

Jača imuni sistem – Kolagen u aroniji zadužen je za rast i obnovu novih tkiva, organa, krvnih sudova i ćelija, dok je vitamin C dobar za bijela krvna zrnca, koja funkcionišu kao prva linija odbrane imunog sistema. U aroniji se nalazi 28.26% magnezijuma, 23.33% vitamina C, 13.95% dijetalnih vlakana, 7.80% vitamina E i 7.75% željeza.

Antibakterijski efekat – Istraživanja su pokazala da aronija ima direktan uticaj na gripu i bakterijske infekcije, tako da je konzumiranje aronije odlična preventivna mjera tokom sezone gripa i kada osjećate simptome prehlade.

Prevencija dijabetesa – vlakna u aroniji imaju uticaj na regulaciju povišenog inuslina, što pomaže održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Nezaslađen sok od aornije odličan je dezert za dijabetičare.

Štiti urinarni trakt – Aronija efikasno uklanja simptome poput učetalog mokrenja, nelagodnosti pri mokrenju i mutan urin. Te infekcije urinarnog trakta, prvenstveno izazvane ešerihijom koli, sibriska aronija suzbija bolje nego ostale vrste, a sve to zbog hininske kiseline koja se nalazi u njoj. Za probleme urinarnog trakta najbolje je koristiti sok od aronije.

Koliko se pije aronije dnevno

Dnevno je preporučljivo popiti do pola litre soka, dok je za djecu dovoljno do 200 mililitara. Sok je najbolje popiti pola sata prije obroka, jer će na taj način organizam najbolje iskoristiti sve hranjive sastojke tog soka.

- Google oglasi -

Odgovori

Novi Sadržaj

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Prirodni lijekovi za liječenje heliko bakterije u crijevima

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je poznata po tome jer se smatra glavnim uzročnikom čireva na želucu i dvanaestopalačnom crijevu,...

Koje su zdravstvene prednosti lješnjaka?

Lješnjak je egzotično voće smeđe boje sa stabla lješnjaka. Pripada skupini orašastih plodova. Od davnina, lješnjak se koristi kao...

Uzroci koji mogu izazvati bol u potkoljenicama nogu

Potkoljenica se sastoji od dvije potkoljenične kosti: debele i čvrste goljenične kosti, i tanke lisne kosti, te brojnih mišića,...
- Google oglasi -

3 recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Volite zobene pahuljice? Priprema zobenih pahuljica je veoma jednostavna i treba da isprobajte ova 3 recepta! Zobene pahuljice su idealna...

Saznajte istinu: Debljamo li se od soli?

Uz mnogima omiljeni šećer, sol je dodatak hrani koji koristimo baš svi jer ovaj začin jelo čini bogatijim i...

Ovo morate pročitati

Koje su najčešće crijevno želučane tegobe, problemi sa probavom

Želučano crijevni trakt koji počinje u ustima, a završava...

Pivom protiv raka

Jačanjem koncentracije „ksantohumola”, novootkrivenog sastojka hmelja, u pivu mogao...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas