Cistitis – Šta je i kako se liječi?

9
4241

upala bešikeCistitis je prvenstveno ženska bolest, ali može da pogodi i muškarce. Dvadeset procenata od ukupne ženske populacije u jednom periodu života pati od cistitisa.

Cistitis (poznat također i kao infekcija bešike) jeste upala urinarnog trakta koja je najčešće prouzrokovana infekcijom. Krivac je u najvećem broju slučajeva Escherichia coli (E. Coli), crijevna bakterija koja je od suštinskog značaja za zdravlje crijeva, ali predstavlja pravu pošast kada uspije da uđe u mokraćni kanal i domogne se bešike.

Razlog zbog kojeg su žene dvadeset pet puta ranjivije od muškaraca, kada je riječ o infekcijama bešike, leži jednostavno u njihovim anatomskim razlikama. Bešika je kod žena mnogo kraća nego muški ureter i E. coli stoga nemaju problema da tamo dopru. Ako ne pijete dovoljno vode kako biste ih isprali, mikroorganizmi se zakače za zidove bešike i počinju da se razmnožavaju. Rezultat? Neprekidna potreba za mokrenjem, pečenje za vrijeme mokrenja i u nekim slučajevima, krv u mokraći, što može da bude prilično zastrašujuće.

Tradicionalna medicina koristi antibiotike kao prvu liniju odbrane, naročito lijekove kao što su Bakttim, Septra ili Sipro. Antibiotici služe da bi spriječili pretvaranje bezopasne infekcije bešike u po život opasnu infekciju bubrega i često su nezaobilazni kada infekcija uzme maha. Problem sa antibioticima je, međutim, u tome Što ne djeluju selektivno, pa ubijaju i loše i dobre bakterije. Na taj način, oni poremete normalnu tjelesnu ravnotežu mikroorganizama, što stvara optimalne uslove za gljivičnu infekciju vagine. Ono što još više otežava stvari jeste činjenica da je za mnoge žene cistitis kronično stanje, tako da su često primorane da uzimaju antibiotike. Kao šlag na ovoj gorkoj torti, stoji rizik od razvijanja infekcije koja je u potpunosti rezistentna prema antibioticima, kao i od gljivične infekcije.

Ukoliko ste skloni cistitisu, kombinacija zdravog razuma i dodataka može da pomogne u sprečavanju ponavljanja infekcije.

Blagotvorno ljekovito bilje i plodovi

Brusnice — Godinama su se žene zaklinjale u sok od brusnica kao u sredstvo za ublažavanje simptoma cistitisa i smanjenje njegove frekventnosti. Isto tako godinama, istraživačima nije bilo jasno na kom principu taj sok djeluje. Sada su, međutim, medicinski istraživači potvrdili da je brusnica mnogo više od voćke od koje se pravi divan sos uz tradicionalnu pečenu ćurku na Dan zahvalnosti. Ona je također i moćan borac protiv infekcije. Jedna grupa bostonskih naučnika nadgledala je dvije grupe starijih žena čiji je urin često sadržavao bakterije i bela krvna zrnca – znake da je infekcija u toku. Jedna je grupa svakodnevno pila 300 ml soka od brusnica, dok je drugoj grupi davana ista količina nekog drugog napitka, jednakog izgleda i ukusa, ali bez primjesa brusnica.

Nakon nekih šest nedjelja, kod onih koje su pile sok od brusnica smanjen je broj bakterija i bijelih krvnih zrnaca u urinu, taj trend se zadržao tokom svih šest mjeseci koliko je trajalo ispitivanje. One koje su pile lažni sok nisu imale nikakvih promjena u stanju urina. Mada nisu svi naučnici jednoglasni kad je u pitanju način na koji se sok od brusnica bori protiv bakterija, u opticaju je jedna teorija, koja glasi da on sadrži supstancu koja ne dozvoljava bakterijama da se uhvate za zidove urinarnog trakta, jer ih bukvalno ispire sa njih. Brusnice također sadrže jedinjenja zvana antocijanosidi, koja su prirodni antibiotici, oni možda također pripomažu da se ove problematične bakterije drže pod kontrolom. (Antocijanosidi se nalaze i u borovnicama).

Budući da čist sok od brusnica može da bude prekiseo, preopor za nečiji ukus, mnogi proizvođači prave mješavinu soka, vode i šećera. Povedite računa da uzimate onu vrstu sa najnižim sadržajem šećera, šećer je hrana za bakterije kojih i pokušavate da se riješite. Najlakši i najjednostavniji način da izvučete punu korist od brusnica, a da pri tom niste primorani da uzimate šećer, jeste da koristite kapsule.

Bijeli luk — Ova biljka koja drži na odstojanju vampire, također je smrtonosna i za bakterije i viruse. Bijeli luk sadrži jedinjenje zvano alicin, koje ne samo što je baktericidno nego je i naročito djelotvorno protiv mikroorganizama koji mogu da izazovu gljivične infekcije.

Acidofil – Ukoliko ste pod terapijom antibioticima, rizikujete da dobijete gljivičnu infekciju. Acidofilna kultura pomaže organizmu da održi normalnu ravnotežu između dobrih i loših bakterija, što ne samo da otklanja opasnost od bakterijskih nego i pomaže oslobađanje od gljivičnih infekcija. Ukoliko iz bilo kog razloga uzimate antibiotike, jedite kiselo mlijeko ili uzimajte dodatke acidofila tokom nekoliko nedjelja, kako biste ponovi uspostavili zdravu crijevnu floru.

Uva ursi (mečje grožđe). – Prije više od hiljadu godina, Kinezi i američki Indijanci koristili su ovu biljku za liječenje infekcija urinarnog trakta kod muškaracauva ursi i kod žena. Ona sadrži supstancu zvanu arbutin, koja se u urinu pretvara u hidrokinon, urinarni antiseptik. Uva ursi je prirodni diuretik — ona doslovno ispira bubrege. Ukoliko je redovno koristite, potrebno je da uzimate dopunske količine kalija, koji se gubi zajedno sa tečnošću. Povedite računa da jedete namirnice bogate kalijem, ili da uzimate dodatak.

Cimet — Cimet nije samo mirišljavi začin za kolače, pudinge i jabukovaču, nego i prirodni antiseptik. Pospite ga slobodno po voću i cerealijama.

Lucerka – Arapi su je prvi otkrili, prozvavši je pri tom „ocem sve hrane”. Njeno lišće je bogato mineralima i hranljivim sastojcima. Ono što je čini naročito djelotvornom protiv cistitisa jeste njeno izuzetno diuretičko svojstvo, koje potpomaže mokrenje, a time i oslobađanje organizma od bakterija.

Simširika (žutika). — Ovi plodovi sadrže jedinjenje zvano berberin, koje je prirodni antibiotik. Nedavna ispitivanja su potvrdila da berberin ima svojstva izuzetnog borca protiv bakterija, djelotvoran je protiv E. coli, koja izaziva infekciju urinarnog trakta. (Berberin se također nalazi i u žutom korijenu — hidrastisu, još jednom prirodnom antibiotiku).