Herbarium – Češnjak

-

Familija: Liliaceae
Narodni: Češnjak
Latinski: Allium sativum
Ljekarski: nije u farmakopeji
Engleski: Garlic
Njemački: Knoblauch
Talijanski: Aglio
Francuski: La ail blanc

Nalazište:

Uzgaja se u vrtovima kao začin.

- Google oglasi -

Opis:

To je lukovica sastavljena od lučica (češnja), omotanih bijelom kožom. Cvijet je crvenkasto-bijel, na dugim peteljkama. Cvate od lipnja do kolovoza. Upotrebljava se lukovica. Ljutog je okusa.

Sadrži:

Bjelančevine, celulozu, šećer, jod i kremičnu kiselinu, organske kiseline, mineralne soli, vitamine, fermente,koji sadrži različite alifatske, nezasićene sumporne spojeve, pa isparljivo eterično ulje allicin koje ima jaku baktericiđnu moć prema stafilokokima, piogenim streptokokima te bacilima tifusa, kolere, dizenterije i coli-bacilima, a liječi i crne kozice.

- Google oglasi -

Bere se:

Potkraj ljeta i u prvim danima jeseni

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Češnjak sprečava svako truljenje u tijelu. Čisti crijeva od otrova, a jetru i bubrege potiče na bolji rad i tako pospješuje mokrenje. Umjereno uziman s lukom sprečava ovapnjenje žila i snizuje previsoki tlak. Liječi od astme, uloga, reume, šećerne bolesti, kronične tuberkuloze, griže, kolere, tifusa, bolesti srca, koristi protiv glavobolje, razdražljivosti, umora i nesanice ako su to posljedice tih bolesti.

Kod bronhitisa ubija bakterije i olakšava iskašljavanje sluzi. Istjeruje crijevne parazite i pojačava stvaranje pljuvačke. Miris po češnjaku uklanja se žvakanjem peršina, ili se češnjak prije jela usitni i stavi u ulje. Može se doživjeti i 100 godina, pije li se dnevno V2 1 mlijeka s 2—3 češnja. On sigurno liječi od gangrenozne tuberkuloze pluća, a kako snizuje krvni tlak, može se uzimati i u slučaju plućnog krvarenja (Haemoptoe).

Upotrebljava se kao alkoholatura ili tinktura, po 20, 30 ili 50 kapi (prema starosti) s malo vode, dvaput dnevno, tj. prije objeda i večere, i to tako da se uzima 2 dana, pa se 2 dana ne uzima, onda se opet 2 dana uzima itd. Takvo liječenje može trajati mjesecima a da ne škodi. Češnjak brzo ispari kroz pluća, pa brzo mijenja stanje u njima i pomaže izbacivanju sluzi.

Za tinkturu je potreban samo svježi češnjak i 60 postotni alkohol, da se očuva ljekoviti faktor češnjaka: disulfid-dialil. Dnevna je doza 48 kapi u tri obroka po 16 kapi. Oni koji boluju na žuči neka taj lijek ne upotrebljavaju! Ako se glavica češnjaka sitno isjecka, pa stoji u l i vode 12 sati, pije se dvaput dnevno po 1 šalica prije jela radi čišćenja bronha i pluća od sluzi, zaustavljanja proljeva, ublaživanja bolova u trbuhu i suzbijanja vodene bolesti.

U slučaju ujeda bijesnog psa češnjak treba stucati i pomiješati s jednakim dijelom rute (Ruta graveolens) i meda, pa napraviti melem (kao flaster) koji se stavi na ranu; preko toga i oko rane stavi se oblog od stucanog češnjaka, rute i soli, namočenih u malo vode. Svako jutro treba u to vrijeme pojesti natašte i po nekoliko češanj a, sve dok se ne dođe do Pasteurova zavoda ili do ambulante u kojoj će se primiti serum protiv bjesnoće.

Veliki kašalj liječi se tako da se glavica češnjaka ispeče na žeravici s pepelom, pa se oguli, dobro stuca i pomiješa s vrcanim medom; uzima se svaki sat po jedna velika žlica. Takav vrući češnjak, stavljen na zub i zubno meso, liječi od zubobolje i upale zubnog mesa.

Češnjak zdrobljen i pomiješan s nekuhanim mlijekom ili slatkim vrhnjem liječi od prsobolje. Radi liječenja od tuberkuloze treba dnevno pojesti 2—3 češnja s crnim seljačkim kruhom i slaninom. To koristi i živčano rastrojenima. Kad se češnjak jede samo s kruhom, pojačava mokrenje, pa liječi od vodene bolesti, bolova u trbuhu i proljeva. Od kašlja, neuredne stolice i slabe probave liječi zdrobljeni češnjak s medom.

Protiv kamenca mokraćnog mjehura pije se triput dnevno po čaša bijelog vina u kojemu je kuhan češnjak. Protiv truleži u ustima treba češnjak kuhati u vinskom ocu, pa time 5—6 puta dnevno grgljati i ispirati usta. Stucan sirov češnjak, pomiješan s malo vinskog octa, privija se na crni prišt. Sok češnjaka pomiješan s jednakim dijelom maslinova ulja liječi od šuge i od krasta ako se njime mažu 3—4 puta dnevno.

Taj sok truje i uši na koži. Kad se u 1 l jabukova octa skuhaju 2—3 veće glavice češnjaka, sa 6 velikih žlica meda, pa se to pije svaki sat po 1 velika žlica, ublažuje se bol u prsima i leđima, živčana glavobolja i rastrojenost. U močvarnim krajevima valja svako jutro, prije odlaska iz kuće, pojesti po 1 češnjak, jer se tako sprečava oboljenje od malarije i sličnih zaraza.

Sočne zelene listove mladog češnjaka, kao prvu proljetnu salatu, treba jesti dokle god ih ima, jer je njihova biološka vrijednost veća nego bezbrojnih dijelova, koji imaju više šećera pa su možda ukusniji, ali ne i ljekovitiji. Zbog svih tih ljekovitih svojstava treba češće jesti i luk i češnjak, kao začine, salate, sosove ili prijesne uz drugo jelo, jer daju tijelu obrambenu snagu protiv gotovo svih zaraza. Češnjaka ne treba jesti najedanput mnogo, nego češće po 2—3 češnja.

Lijekovi od češnjaka uzimaju se prije jela. Pripremaju se ovako:

Za tinkturu se 200 g svježeg, sitno isjeckanog češnjaka moči.10 dana u 1000g 60 postotnog alkohola, zatim se ocijedi, filtrira i spremi u dobro zatvorene staklenke.Za macerat se 250 g osušenog i zdrobljenog češnjaka prelije litrom 90 postotnog alkohola inakor. 20 dana, za koje se vrijeme češće miješa, odlije se i filtrira.

Za češnjakov ocat macerira se 50 g češnjaka 10 dana u 100g vinskog octa, a zatim se procijedi kroz lanenu krpu. Eterično ulje češnjaka dobiva se iz zdrobljenih svježih glavica češnjaka, destilacijom pomoću vodene pare.

Češnjakov sirup dobit ćemo ako 100 g zdrobljenog češnjaka močimo u 100 g alkohola, zatim to odlijemo, filtriramo i 5 g otopine pomiješamo s 95 g običnog šećernog sirupa. Još je bolje umjesto alkohola uzeti ocat (vinski ili jabučni), ili 6 g octene kiseline u 100 g vode, jer se alicin bolje održava u kiselom mediju.

Alkoholaturu pripremamo tako da 200 g zdrobljenog, posve svježeg češnjaka pomiješamo s 1 l 90 postotnog alkohola, u kojemu se moči oko 10 dana, a zatim procijedi i filtrira. Za prašak ćemo sam ljeti sitno izrezan, na temperaturi od 50° C osušeni češnjak. Odmah ga treba hermetički zatvoriti u staklenke, jer je higroskopan, a vlaga mu oduzima ljekovitost. Može se također uzeti 50 g zdrobljenog češnjaka, pomiješati sa 100 g šećera u prahu, pa se ta masa osuši na temperaturi od 40° C i čuva, dobro zatvorena, na hladnom mjestu.

Propisane doze za češnjak jesu: tinktura, alkoholatura, macerat i ocat 2-3 puta dnevno po 20-30 kapi; sok dvaput dnevno po 20 g; češnjak svjež ili u prahu 4-6 g dnevno; kuhan u vodi za klistir 7-30 g; infuzum, sirup i češnjak pomiješan sa šećerom u prahu – po 30 g dnevno; ekstrakt – triput dnevno po 30 kapi. Češnjakovi preparati mogu se uzimati s malo sirupa od višanja, ribizla ili s mlijekom.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Bokvica kao lijek – Narodni lijek koji je svima dostupan! Recept

Ženska bokvica (Plantago major) i muška bokvica (Plantago lanceolata)...

Rak ne bira samo starije – Ovo su simptomi raka kod žena

Mnogi ljudi misle da je rak problem samo starijih...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas