Herbarium – Preslica

-

Herbarium - Preslica

Herbarium - Preslica

- Google oglasi -

Nazivi biljke

Familija: Equisetaceae
Narodni: Preslica
Latinski: Equisetum arvense
Ljekarski: Equiseti herba
Engleski: Shave grass
Njemački: Ackerschachtelhalm
Talijanski: Code cavalino
Francuski: La prele des champs

Nalazište:

Raste uz močvare i jarke, željezničke pruge, po pjeskovitim livadama, poljima i neobrađenim zemljištima.

Opis:

To je trajna, oko 30 cm visoka, šuplja, izbrazdana, sivozelena, uspravna stabljika, slična boru, s brojnim tankim listovima u pršljenovima, zbog čega je zovu i (konjski rep). To su sterilne stabljike. Za razliku od njih, fertilne nisu razgranate, na vrhu imaju cvjetni klas i ne upotrebljavaju se za liječenje.

Sadrži:

kalij, kalcij, natrij, sumpor, oko 80% kremene kiseline korisne protiv plućnih bolesti, saponin equisetin, akonitin jabučnu i oksalnu kiselinu, tanin, smolu, gorke tvari, pektin, flavonske heterozide, vitamin C i karotenoida.

Bere se:

Cvate u svibnju i lipnju, a sabire se u ožujku i travnju, prije nego što truske dozru. U medicinske svrhe upotrebljavaju se samo sterilne, granate stabljike bez cvjetnih klasova, čije su grane vrhovima okrenute prema gore.

- Google oglasi -

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Čaj koji rastvara pjesak i kamence u bubrezima i mokraćnom mjehuru, Pri mokrenju i krv iz mokraće, priprema se tako da se 1 velika žlica mješavine jednakih dijelova preslice i borovice (Fructus jumperi) s malo pelina (Artemisia absynthium) kuha 5 min s 2,5 dl vode, zatim to ostavi da poklopijeno stoji 15 min i onda procijedi. Popije se 1 šalicu odmah, a ostata svaki sat po gutljaj. Pri tom je izvanredno korisna parna sjedeća kupka u odvaru od 1,5 kg svježe ili 25 dkg suhe preslice na 10 l vode. Jaki grčeviti bolovi pri izlasku kamenca iz bubrega, žučnog ili mokraćnog mjehura odmah će prestati.

Isti čaj jača želudac, kad se pije topao ujutro natašte, osobito ako mu se doda još i jednaka količina kičice (Erytnraea centaurium).

Ako se 50 g preslice kuha 15 min. s 25 g steže (Potentilla tormentilla) u 1 l vode, zatim procijedi i pije hladno, svakih 5 min. po 1 kavska žličica, ubrzo prestaje krvarenje iz pluća. Protiv krvarenja iz želuca treba odmah popiti 1 šalicu, a zatim svakih pola sata po 1 veliku žlicu. U slučaju krvarenja iz nosa taj čaj treba ušmrknuti.

Protiv noćnog mokrenja u krevet treba 1 veliku žlicu mješavine od jednakih dijelova preslice i kantariona (Hypericum perforatum) kuhati 10 min. u 4 dl vode i zatim procijediti. Pije se po 1 šalica ujutro i navečer. Večerati treba suhu hranu. Isti čaj pomaže izlučivanje nezdravih sokova, čisti krv, liječi od nervoze, koristi protiv debljanja, bolesti metabolizma, upale porebrice, vodene bolesti, vrbanca, tifusa, povećanih krajnika i slabokrvnosti, olakšava izlučivanje pijeska i kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.

Protiv upale grla, krajnika i zubnog mesa, protiv fistula i izraslina (polypa) na nepcu i u grlu dobro je 150 g suhe preslice popariti s 1 l kipuće vođe pa time grgljati i ispirati grlo. Isto sredstvo služi i za ispiranje starih, gnojnih, raku sličnih rana, i pripremanje mlakih obloga za lišajeve i lupus.

Bubuljičavo i prištavo lice treba prati odvarom od preslice i mazati svinjskom mašću pomiješanom s prahom od korijena poljske steže (Potentilla tormentilla). Protiv fistula izlaznog crijeva i hemoroida pomaže klistiranje čajem od mješavine preslice, hrastove kore (Cortex quercus) i grčke djeteline (Trigonella foenum graecum) uz to treba isti čaj piti u gutljajima u toku dana.

Budući da je preslica, zbog velikog postotka silikata što ga sadrži, jako tvrda, treba je prije upotrebe močiti 6 sati u hladnoj vodi, u istoj se vodi zatim 15 min. kuha, nakon toga ostavi da poklopljena stoji daljnjih 15 min., pa se procijedi i pije. Zahvaljujući kremenoj kiselini preslica i pomaže protiv tuberkuloze i krvarenja unutarnjih organa, pojačava mineralizaciju i ubrzava rast vezivnog tkiva i stanica koje uništavaju zarazne klice.

Za jačanje organizma dobro je preslicu močiti 14 dana u vinu pa od toga piti triput dnevno po 1 čašicu. Prašak od suhe preslice, kuhan u toplome mlijeku, jača dječji organizam i stvara krv, pije se po 2 kavske žličice triput dnevno.

Ako se noge znoje, treba ih najprije oprati, osušiti i zatim namazati tinkturom od preslice, koju dobivamo kad 50 g preslice močimo 3 tjedna u 1 l rakije, uz često mućkanje. Dobro je po 1 veliku žlicu (10 g) preslice i zdrobljenih smrekovih boba (Juniperus communis) kuhati pol sata u 3 dl vode, pa popiti 1 šalicu odmah, a ostalo svaki sat po gutljaj, to jača i čisti želudac, jetru, bubrege i mokraćni mjehur, osobito od pijeska i kamenaca.

U početku upale mokraćnog mjehura, kad mjehur treba ispirati što većom količinom tekućine, djelotvoran je čaj od mješavine jednakih dijelova preslice, metvice (Mentha piperita) i bršljanova lišća (Hedera helix). Nijedan lijek, pa tako ni preslicu, ne valja piti u prevelikoj količini i koncentraciji, a ni predugo, nego s prekidima, i uvijek bez šećera.

Radi nadoknađivanja minerala u organizmu treba 50 g suhe biljke kuhati pol sata u 1 l vode i zatim procijediti. Pije se polovica ujutro, natašte, a polovica navečer, prije spavanja. Mjesto tog odvara može se uzeti i po 1—2 g praha od suhe biljke, prije objeda i večere. Mokrenje olakšava ekstrakt od preslice (Extractum fluidum), koji se uzima u količini od 2—5 g; uzima li se u večoj količini, 5—20 g dnevno, djeluje jače i zaustavlja krvarenje iz mokraćnih organa.

Za lakše mokrenje u slučaju upale mokraćnih putova upotrebljavaju se najčešće ove mješavine, po 20 g preslice, lista breze (Betula alba), kadulje (Salvia officinalis), medvjeđeg grožđa (Uva ursi) i cvijeta bijelog sljeza (Althaea officinalis); po 20 g preslice, breze, troskota (Polygonum aviculare), peteljki višanja (Prunus cerasus) i kukuruzne svile (Stigmata maydis); po 25 g preslice, kilavice (Hemiaria glabra), lista borovnice (Vaccinium myrtyllus) i sjemena lubenice (Ćucumis citrillus), po 20 g preslice, ploda peršina (Petroselinum sativum), mrkve (Daucus carota), celera (Apium graveolens) i kumina (Carum carvi). Pet velikih žlica bilo koje od tih mješavina popari se s 1 l kipuće vode, ostavi da stoji preko noći, a sutradan se pije u 5 obroka, po 1 šalica od 200 g.

Protiv arterioskleroze i visokog tlaka treba 2 velike žlice mješavine od po 25 g preslice, češnjaka (Alium sativum), cvijeta gloga (Crataegus oxyacantha) i imele (Viscum album) kuhati u 4 dl vode 15 min., ostaviti zatim da to poklopljeno stoji još 15 min., pa procijediti. Pije se pola ujutro a pola navečer.

Protiv kronične upale bubrega i visokog tlaka dobro je 3 velike žlice mješavine od po 40 g preslice i lišća breze te 20 g imele kuhati 10 min. u 1 l vode, ostaviti to da stoji preko noći a ujutro procijediti. Pije se u 5 obroka u toku dana.

Protiv gihta i podagre (uloga) treba 2 velike žlice mješavine od po 20 g preslice, lišća oraha (Juglans regia), kore divljeg kestena (Castaneum hypocastaneum), 30 g vrbove kore (Salix alba) i 10 g ploda ljoskavca (Physalis alkekengi) kuhati 5 min. u 4 dl vode, ostaviti to da stoji preko noći, a sutradan procijediti. Pije se pola ujutro, a pola navečer.

Za bolju probavu i protiv nadimanja dobro je 2 velike žlice mješavine od po 20 g preslice, pelina (Artemisia absinthium), timijana (Thymus vulgaris), metvice (Mentha piperita) i komorača (Fructus foeniculi) popariti sa 4 dl kipuće vode, za- tim ostaviti poklopljeno da stoji 1 sat, pa procijediti. Pije se 2—3 puta dnevno poslije jela.

Protiv bijelog cvijeta u žena treba 3 velike žlice mješavine od po 20 g preslice, lista smrdljive koprive (Galeopsis ochroleuca) i troskota, zatim 10 g lincure (Gentiana lutea) i po 15 g kamilice (Flores chamomillae) i virka (Alchemilla vulgaris) popariti s V2 1 kipuće vode, zatim to ostaviti da poklopljeno stoji, pa procijediti. Pije se u toku dana.

- Google oglasi -
Prethodni članak
Naredni članak

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Jabuka aktivira vaš imunitet

Istraživanja su dokazala da svako onaj ko je u...

Migrena je povezana s bakterijama

Nalazi američkih naučnika sugerišu kako se u ustima i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas