ZdravljeSimptomiNervoza i razdražljivost: Koji su drugi simptomi hipertireoze?

Nervoza i razdražljivost: Koji su drugi simptomi hipertireoze?

-

Štitnjača je mala žlijezda u predjelu vrata promjera oko 5 centimetra, leptirastog oblika, nalazi se tik pod kožom i teška je tek 30 grama. S obzirom da proizvodi hormone utječe na sve metaboličke procese u organizmu. Ako govorimo o funkcijskim disbalansima štitnjače, odnosno poremećajima rada štitnjače razlikujemo dva stanja: hipotireoza ili smanjena funkcija štitnjače i hipertireoza ili pojačana funkcija štitnjače, a simptomi se iskazuju na razne načine.

Hipertireoza je stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona štitnjače, što može uzrokovati brojne fizičke i mentalne bolesti.

- Google oglasi -

U svijetu od bolesti štitnjače boluje ili se liječi oko 250 milijuna ljudi, a one variraju od bezopasnog povećanja žlijezde koja se manifestira kroz probleme s gutanjem, kašljanjem ili osjećajem pritiska do raka.

Hipertireoza simptomi pojačane funkcije štitnjače

Važno je naglasiti da se simptomi i razina ozbiljnosti hipertireoze mogu razlikovati od osobe do osobe. Stoga je važno obratiti pažnju na simptome i tražiti medicinsku pomoć ako primijetite bilo kakve promjene u vašem tijelu.

Hipertireoza je stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona štitnjače, a ovo su najčešći simptomi.

Palpitacije srca i povećan puls: Osjećaj lupanja srca ili ubrzanog pulsa može biti jedan od prvih simptoma hipertireoze. Srce radi ubrzano jer više hormona štitnjače ubrzava metaboličku aktivnost.
Pretjerano znojenje i osjetljivost na toplinu: Znojenje više nego što je uobičajeno i osjetljivost na toplinu čak i pri nižim temperaturama.
Gubitak težine i pojačan apetit: Brzi gubitak težine bez dijete ili povećanog vježbanja, uz osjećaj pojačanog apetita simptomi su hipertireoze.
Nervoza i razdražljivost: Osjećaj napetosti i nervoze, kao i česta razdražljivost.
Tremor (drhtanje): Drhtanje ruku, prstiju ili drugih dijelova tijela.
Problemi s koncentracijom i zaboravljanje: Poteškoće s koncentracijom i zaboravljanje.
Umor i slabost mišića: Osjećaj umora, slabosti mišića i općeg smanjenja energije.
Problemi s očima i vidom: Osjećaj nelagode u očima, povećana osjetljivost na svjetlost, zamućen vid ili dvostruki vid.

Hipotireoza simptomi smanjene funkcije štitnjače

- Google oglasi -

Pacijenti sa hipotireozom skloni su debljanju, tromi su, skloni depresijama, imaju lošu kvalitetu kose, kože i noktiju…

Osim debljanja, hipotireozu obično karakterizira snažan umor, gubitak interesa i inicijative. U odmakloj fazi pacijent može imati anemiju, hipotermiju, zatajenje srca, epileptičke napade, a manifestira se usporenim radom metabolizma.

Za sintezu hormona štitnjače potreban je jod (oko 50 miligrama godišnje), a njega dobivamo uglavnom iz hrane. Namirnice koje su korisne za funkciju štitnjače su mrkva, špinat, marelice, šparoge, maslinovo ulje, suncokretove sjemenke, banane i riblje ulje.

Hipertireoza prehrana

Prehrana za hipertireozu može pomoći u kontroli simptoma, a evo šta bi tebali konzumirati:

Općenito, trebali bi uključiti namirnice koje pomažu u smanjenju proizvodnje hormona štitnjače i smanjenju simptoma povezanih s hipertireozom. Ove namirnice uključuju:

Izbjegavajte hranu bogatu jodom – Prekomjerni unos joda može potaknuti hipertireozu kod osoba koje su već predisponirane. Izbjegavajte prehrambene proizvode koji sadrže puno joda, poput morskih algi, morskih plodova i nekih vrsta ribe.

Povećajte unos hrane bogate kalcijem – Hipertireoza može dovesti do smanjenja gustoće kostiju i povećanog rizika od osteoporoze. Hrana bogata kalcijem, poput mliječnih proizvoda, zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i sjemenki, može pomoći u održavanju zdravih kostiju.

Smanjite unos kofeina – Kofein može povećati anksioznost i ubrzati srčani ritam, što može pogoršati simptome hipertireoze. Pokušajte smanjiti unos kofeina iz kafe, čaja, energetskih pića i drugih izvora.

Jedite male obroke češće – Povećan metabolizam kod hipertireoze može povećati apetit i izazvati osjećaj gladi. Umjesto da jedete velike obroke, probajte jesti manje obroke češće tokom dana.

Pijte dovoljno vode – Dehidracija može pogoršati simptome hipertireoze, uključujući ubrzani rad srca i nervozu. Pijte dovoljno vode i drugih tekućina kako biste održavali hidraciju tijela.

Ovi prehrambeni savjeti mogu pomoći u reguliranju simptoma hipertireoze, ali uvijek se savjetujte sa svojim ljekarom ili nutricionistom prije nego što promijenite svoju prehranu.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Pet Snažnih prirodnih antibiotika

Kako bismo se izliječili od bolesti, a opet ne...

Ne grizite nokte jer riskirate infekcije desni i pucanje zuba

Dok grizete nokte, zubi su u položaju brid na...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas