IshranaNamirniceNeviđeni čudesni efekti indijskog oraščića na Vaše zdravlje

Neviđeni čudesni efekti indijskog oraščića na Vaše zdravlje

-

Ako stalno imate potrebu da nešto gricnete, najbolje bi bilo da to budu orašasti plodovi. Jedan od najzdravijih je indijski orah. Ova zdrava grickalica je bogata gvožđem, selenom, fosforom, magnezijumom i cinkom. Štiti zdravlje srca, blagotvorno utiče na dijabetes, antioksidans je, a koristi se i pri mršavljenju. Indijski oraščić je popularan zbog svog specifičnog okusa i teksture, često se koristi u kulinarstvu i ima neka potencijalna korisna ljekovita svojstva za zdravlje.

Indijski oraščići su bogati hranljivim materijama kao što su proteini, vlakna, vitamini (poput vitamina E, K i B6) i minerali (poput bakra, magnezijuma i cinka). Ovi hranljivi sastojci važni su za održavanje općeg zdravlja.

- Google oglasi -

Vjerojatno ste već čuli da su indijski oraščići među najmasnijim orašastim plodovima, ali treba naglasiti da je riječ o vrlo zdravim masnoćama koje smanjuju rizik od raznih srčanih oboljenja.

Indijski oraščić za zdravlje

Evo nekoliko ključnih aspekata vezanih za zdravlje indijskog oraščića:

Dijabetes – Nezasićene masne kiseline koje sadrži indijski orah blagotvorno utiču i na dijabetes. One doprinose snižavanju nivoa triglicerida i štite organizam od daljih komplikacija povezanih s visokim nivoom šećera i holesterola. Redovnim konzumiranjem ove namirnice znatno se smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Magnezijum – Indijski orah sadrži velike količine magnezijuma, koji je neophodan za rad našeg organizma. Magnezijum je važan za metabolizam, a redovan unos ovog minerala štiti organizam od visokog pritiska, grčeva u mišićima, glavobolje i hroničnog umora.

- Google oglasi -

Zdravlje usne duplje – Indijski oraščić čuva zdravlje zuba i desni tako što uništava bakterije koje uzrokuju karijes, bolesti desni, akne, tuberkulozu i druge bolesti.

Srčano zdravlje – Zdrave masti i antioksidansi prisutni u indijskim oraščićima mogu utjecati na smanjenje rizika od srčanih bolesti tako što podržavaju razinu kolesterola i smanjuju upalu.

Indijski oraščići su dobri za zdravlje kože, za mršavljenje, najbolji je prijatelj vaših očiju i kose…

Indijski oraščić kalorije

Indijski oraščići su energetski gusto namirnica jer sadrže značajnu količinu masti. Kalorijski sadržaj indijskih oraščića varira u ovisnosti o obliku i količini. Evo približnih vrijednosti kalorija za različite količine indijskih oraščića:

  • 1 porcija (oko 28 grama) indijskih oraščića: Oko 157 kalorija
  • 100 grama indijskih oraščića: Oko 553 kalorija

Ove se brojke odnose na suhe, neslane indijske oraščiće. Ako su oraščići obrađeni, pečeni ili posoljeni, kalorijska vrijednost može varirati.

Važno je imati na umu da iako su indijski oraščići energetski bogati, oni također pružaju korisne hranljive sastojke kao što su proteini, zdrave masti, vitamini i minerali. Međutim, zbog visokog sadržaja kalorija, trebali biste ih konzumirati umjereno kao dio uravnotežene ishrane.

Veoma je važno da pazite koliko indijskih oraščića dnevno jedete.

Pokušajte ne konzumirati više od 30 grama indijskog oraha dnevno kako biste ostvarili zdravstvene prednosti. Jedna porcija indijskih oraščića sadrži oko 16-18 orašastih plodova.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Savjeti za sprečavanje dijabetesa

Dijabetes postaje vrlo česta i hronična bolest koja „pogađa“...

Kako se zdravo udebljati

Velik broj osoba ne može da se udeblja, itekako...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas