IshranaNamirniceMakadamija orasi koristan zalogaj za zdravlje

Makadamija orasi koristan zalogaj za zdravlje

-

Makadamija orasi snižavaju nivo „lošeg” kolesterola u krvi i doprinose zdravlju srca, zaključili su biolozi sa američkog Državnog univerziteta Pensilvanije. Makadamija ili australijski orasi sada nisu uključeni u spisak oraha koji povoljno utječu na zdravlje, ali američki stručnjaci smatraju da oni treba da budu dio zdrave ishrane.

Makadamija orasi sadrže viši nivo monozasičenih masti, poput onih otkrivenih u maslinovom ulju, nego ostale koštunice. Kao ni brazilski, ni indijski orasi, ni makadamija orasi nisu uvršteni na listu oraha korisnih po zdravlje koju je sačinila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), a razlog je veći sadržaj zasićenih masnoća od graničnih 4 grama na 50 grama oraha.

- Google oglasi -

Makadamija orasi imaju šest grama zasićenih masti, indijski orasi 4,6 grama, a brazilski 7,6 na 50 grama. Često se koriste u pečenju i kuhanju, a mogu se jesti sirovi ili pečeni.

Makadamija orasi za zdravlje

Ispitivanja su pokazala da česta potrošnja makadamija oraha smanjuje rizik od srčanih oboljenja, ukazali su naučnici. Ti orasi smanjuju ukupan nivo kolesterola za 9,4 % i lipoproteina niske gustine (LDL), ili „lošeg” kolesterola, za 8,9 %.

Utvrdili smo da je smanjenje LDL bilo veće nego što se moglo predvidjeti korištenjem samo oraha sa zdravim masnoćama, ukazala je doktor Emi Gril, i dodala da to znači da u tim orasima postoji još nešto što doprinosi sniženju kolesterola.

Naučnici tvrde da makadamija orasi mogu da zamijene druge izvore masti i bjelančevina u ishrani. Kako je pokazalo petonedjeljno istraživanje, šačica takvih oraha težine nešto veće od 40 gr može pomoći srcu i spriječiti poremećaj njegove funkcije.

- Google oglasi -

Makadamija orah je odličan izvor vlakana, a znamo da su vlakna bitna za regulaciju zdrave probave. Radi se o probiotičkoj varijanti, koja podržava rast korisnih crijevnih bakterija.

Općenito orašasti plodovi nam pomažu kada ogladnimo kao koristan zalogaj, zahvaljujući udjelu proteina, masti i vlakana. Daju nam osjećaj sitosti, što ujedno ima veze i s regulacijom šećera u krvi.

Makadamija orasi, po ukusu slični lješnjaku, bogati su vrijednim hranljivim sastojcima, a osim toga bogat su izvor kalcija i drugih mineralnih materija. Sadrže malo ugljenih hidrata, ali relativno mnogo masti koje se smatraju cijenjenim kozmetičkim sredstvom, lako se upijaju u kožu i doprinose njenoj mekoći, hrane je i povećavaju njenu vlažnost, a također odlično pomažu pri opekotinama od sunca.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Macina trava (očajnica) – spas za očajne žene

Na našim prostorima macina trava je vjerovatno najpopularnija biljka...

7 zdravstvenih dobrobiti vode s limunom, prema stručnjacima

Možda ste čuli da je to dobro za vas...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas