ZdravljeTrudnice & BebeIshrana u trudnoći treba biti raznovrsna i kvalitetna

Ishrana u trudnoći treba biti raznovrsna i kvalitetna

-

šta jesti tokom trudnoćeZdrava ishrana je važna tokom cijelog života, ali posebno je važno da se pravilno hranite u trudnoći ili kada to planirate. Ishrana u trudnoći treba biti raznovrsna i kvalitetna, trebate unositi sve hranjive materije bjelančevine, ugljikohidrate, masnoće, minerale, itd.

Odnosno potrebno je dnevno unositi predstavnike svih osnovih grupa hrane meso i njegove alternative bogate bjelančevinama, žitarice, voće, povrće, mljeko i mliječne proizvode.

- Google oglasi -

Najgore posljedice neadekvatne ishrane po bebu jesu one u prvim danima trudnoće i u posljednjem trimestru kad se razvija bebin mozak. Fetusi hranjive materije dobijaju od majke i zato je važno da trudnica zna koje vrste namirnica najviše koriste njenom djetetu. Ukoliko ste se i prije trudnoće zdravo hranili, onda ne trebate pretjerano mijenjati režim ishrane, osim što se u trudnoći povećavaju potrebe za kalorijama, bjelančevinama, vitaminima, mineralima i vodom.

Koliko će se vaša ishrana promijeniti zavisi od vas, vaših potreba, zdravstvenog stanja, starosne dobi i sl. Sasvim je normalno da vam se u trudnoći apetit poveća i da jedete više nego obično jer vam metabolizam radi brže, ali to ne znači da treba da jedete za dvoje. Izuzetno je važan kvalitet hrane, a ne njena količina. Potreba za energijom nije mnogo povećana, što znači da je dovoljno 300-500 dodatnih kalorija.

Također, trudnicama, u većim količinama nego inače, neophodno je željezo.  Smatra se da je dnevna potreba za željezom u trudnoći 7 mg. Uzimanje većih količina dovest će do većih kalorijskih unosa. Zbog nedostupnosti željeza tokom normalne ishrane često se savjetuje u trudnoći suplementacija preparatima koji sadrže željezo.

Voće i povrće konzumirajte u najmanje 3 dnevna obroka jer su odličan izvor vitamina A i C. Vitamin C koji se nalazi u brokulama, kupusu, paprici, krompiru, španaću, grašku, paradajzu, narandžama, dinjama, grejpfrutu, pomaže tijelu pri apsorpciji željeza iz hrane.

- Google oglasi -

ishrana u trudnoći

Zelena paprika, mrkva, krompir i brokule će sa zalihama vitamina A pripomoći rastu vaših i djetetovih zdravih ćelija. Kalcij i vitamin D važni su za formiranje kostiju i rast embriona.

Također, doktori često preporučuju da nabavite dodatni kalcijum u obliku tableta. Ako dođe do manjka kalcija u tijelu za vrijeme trudnoće, djete će crpiti kalcij koji bi inače pripadao vama. Kao posljedica toga može kasnije doći do problema sa zubima i osteoporozom.

Za razliku od npr., maslinovog ulja, većina masnoća, šećer, so i alkohol imaju malu nutricionu vrijednost. Mnoga gotova ili polupripremljena jela imaju visok koncentrat masti i šećera, pa bi trebalo da ih izbjegavate. U malim količinama ovakva hrana nije opasna, ali u većim može da izazove određene poteškoće.

Voda je jako bitna u trudnoći

Minimalna količina unosa vode dnevno je osam čaša, a ljeti čak i više. Izbjegavajte zašećerene voćne sokove, gazirana i vještačka pića, mnogo žena se ugoji tokom trudnoći samo zato što ne mogu da se odreknu loših navika i piju mnogo upravo ovakvih napitaka.

Nedovoljan unos vode kod trudnica može dovesti do nesvjestice ,slabosti mišića i  povećanog osjećaja uznemirenosti, a fetus ne dobija dovoljnu količinu hrane, slabo se odvode štetne materije, stalno se nalazi u povišenoj temperaturi i ima smanjenu količinu plodne tečnosti. Dehidratacija opasno ugrožava rast i razvoj  bebe, a kod nekih žena može izazvati preuranjene trudove i porođaj.

Za svaki slučaj da napomenemo da trebate potpuno izbjegavati alkohol, alkoholna pića su za trudnice zabranjena. U suštini, treba da uživate u raznolikoj hrani, obezbjedite unos svijh kvalitetnih i korisnih hranjivih materija, te zadržite dobru tjelesnu težinu regulisanjem količine hrane koju unosite. O svemu što vas interesira ili vam je nejasno, obavezno upitajte svoga liječnika.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Hrana koja negativno utječe na zdravlje kostiju: šta izbjegavati i zašto

Veoma je važno brinuti se o zdravlju kostiju kako bi se spriječile ozljede i bolesti, poput osteoporoze. Kako bismo...

Mozak, moždana oboljenja i prirodno liječenje

Naš je mozak čudesan organ koji je priroda poklonila čovjeku. Bez mozga se ne bismo mogli ničega prihvatiti, ni...

Očne smetnje: Promjene veličine i oblika zjenice

Zjenica (pupila) je otvor u šarenici oka kroz koji ulaze zrake svjetla, i igra ključnu ulogu u dijagnostici zdravlja...

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...
- Google oglasi -

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Ovo morate pročitati

Kako prepoznati bolujete li od hiperaktivnosti

Svi se ponekad vrpoljimo ili patimo od nedostatka koncentracije....

Zdravi čajevi za zdravo tijelo i um

Zeleni čaj kao i čaj od šipka jačaju imunitet,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas