ZdravljeTrudnice & BebeIshrana u trudnoći treba biti raznovrsna i kvalitetna

Ishrana u trudnoći treba biti raznovrsna i kvalitetna

-

šta jesti tokom trudnoćeZdrava ishrana je važna tokom cijelog života, ali posebno je važno da se pravilno hranite u trudnoći ili kada to planirate. Ishrana u trudnoći treba biti raznovrsna i kvalitetna, trebate unositi sve hranjive materije bjelančevine, ugljikohidrate, masnoće, minerale, itd.

Odnosno potrebno je dnevno unositi predstavnike svih osnovih grupa hrane meso i njegove alternative bogate bjelančevinama, žitarice, voće, povrće, mljeko i mliječne proizvode.

- Google oglasi -

Najgore posljedice neadekvatne ishrane po bebu jesu one u prvim danima trudnoće i u posljednjem trimestru kad se razvija bebin mozak. Fetusi hranjive materije dobijaju od majke i zato je važno da trudnica zna koje vrste namirnica najviše koriste njenom djetetu. Ukoliko ste se i prije trudnoće zdravo hranili, onda ne trebate pretjerano mijenjati režim ishrane, osim što se u trudnoći povećavaju potrebe za kalorijama, bjelančevinama, vitaminima, mineralima i vodom.

Koliko će se vaša ishrana promijeniti zavisi od vas, vaših potreba, zdravstvenog stanja, starosne dobi i sl. Sasvim je normalno da vam se u trudnoći apetit poveća i da jedete više nego obično jer vam metabolizam radi brže, ali to ne znači da treba da jedete za dvoje. Izuzetno je važan kvalitet hrane, a ne njena količina. Potreba za energijom nije mnogo povećana, što znači da je dovoljno 300-500 dodatnih kalorija.

Također, trudnicama, u većim količinama nego inače, neophodno je željezo.  Smatra se da je dnevna potreba za željezom u trudnoći 7 mg. Uzimanje većih količina dovest će do većih kalorijskih unosa. Zbog nedostupnosti željeza tokom normalne ishrane često se savjetuje u trudnoći suplementacija preparatima koji sadrže željezo.

Voće i povrće konzumirajte u najmanje 3 dnevna obroka jer su odličan izvor vitamina A i C. Vitamin C koji se nalazi u brokulama, kupusu, paprici, krompiru, španaću, grašku, paradajzu, narandžama, dinjama, grejpfrutu, pomaže tijelu pri apsorpciji željeza iz hrane.

- Google oglasi -

ishrana u trudnoći

Zelena paprika, mrkva, krompir i brokule će sa zalihama vitamina A pripomoći rastu vaših i djetetovih zdravih ćelija. Kalcij i vitamin D važni su za formiranje kostiju i rast embriona.

Također, doktori često preporučuju da nabavite dodatni kalcijum u obliku tableta. Ako dođe do manjka kalcija u tijelu za vrijeme trudnoće, djete će crpiti kalcij koji bi inače pripadao vama. Kao posljedica toga može kasnije doći do problema sa zubima i osteoporozom.

Za razliku od npr., maslinovog ulja, većina masnoća, šećer, so i alkohol imaju malu nutricionu vrijednost. Mnoga gotova ili polupripremljena jela imaju visok koncentrat masti i šećera, pa bi trebalo da ih izbjegavate. U malim količinama ovakva hrana nije opasna, ali u većim može da izazove određene poteškoće.

Voda je jako bitna u trudnoći

Minimalna količina unosa vode dnevno je osam čaša, a ljeti čak i više. Izbjegavajte zašećerene voćne sokove, gazirana i vještačka pića, mnogo žena se ugoji tokom trudnoći samo zato što ne mogu da se odreknu loših navika i piju mnogo upravo ovakvih napitaka.

Nedovoljan unos vode kod trudnica može dovesti do nesvjestice ,slabosti mišića i  povećanog osjećaja uznemirenosti, a fetus ne dobija dovoljnu količinu hrane, slabo se odvode štetne materije, stalno se nalazi u povišenoj temperaturi i ima smanjenu količinu plodne tečnosti. Dehidratacija opasno ugrožava rast i razvoj  bebe, a kod nekih žena može izazvati preuranjene trudove i porođaj.

Za svaki slučaj da napomenemo da trebate potpuno izbjegavati alkohol, alkoholna pića su za trudnice zabranjena. U suštini, treba da uživate u raznolikoj hrani, obezbjedite unos svijh kvalitetnih i korisnih hranjivih materija, te zadržite dobru tjelesnu težinu regulisanjem količine hrane koju unosite. O svemu što vas interesira ili vam je nejasno, obavezno upitajte svoga liječnika.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Uvijek savršena – U šest koraka prepoznajte najslađu lubenicu svaki put

Samo najiskusniji mogu kuckanjem čuti je li lubenica zaista zrela. No i za obične kupce, postoji nekoliko trikova kako...

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

8 kombinacija zdravih namirnica koje mnogo više doprinose zdravlju ako se kombiniraju

Nutricionisti često kažu da je za zdravlje i dobru liniju vrlo važna kombinacija zdrave hrane. Neke su namirnice ukusne,...

Budite spremni za vrelo ljeto – Napravite sami najbolje ulje za sunčanje

Pored toga što štiti od UV zraka, sjajan je prirodan eliksir za podmlađivanje kože. Počeli ste da se sunčate...
- Google oglasi -

3 prirodna sredstva koja sprječavaju mučninu u vožnji

Kinetoza, morska bolest, bolest putovanja sve je to bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, koja rezultira neugodnim simptomima...

6 razloga zašto čaša hladna vode nije dobra za vaš zdravlje

Iako je voda neophodna za opstanak života, ona ima izvanredne zdravstvene prednosti. Ništa nije tako dobro kao ugusiti žeđ...

Ovo morate pročitati

9 namirnica koje su odličan izvor željeza

Hrana bogata željezom od neposredne je važnosti za naše...

Kukuruzna svila

Opis biljke: kukuruz je jednogodišnja biljka visine 1 i...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas