Ljepota Vježbanje Najbolji načini da se riješite upale mišića

Najbolji načini da se riješite upale mišića

-

Prirodni lijekovi protiv upale mišićaMišići se sastoje od mišićnih vlakana, podržanih vezivnim tkivom, koji djeluju kontrakcijom. Mišići koji su bili pretjerano zaposleni, ili su previše slabi, mogu da se zamore, što izaziva bolove i probadanja koja povezujemo sa istegnućem mišića. Kada je mišić istegnut ili povrijeđen, obično je rezultat upala. A protiv upale mišića uzmite ove prirodne lijekove…

Ukoliko želite da se na prirodan način, bez konzumiranja lijekova, oporavite od upale, potrebno je da primjenite neki od ovih metoda. Možete i kombinovati nekoliko načina kako bi se upala mišića što prije povukla.

- Google oglasi -

Odmor – Ukoliko je upala nastala vježbanja opterećenja, obavezno odmorite najmanje 24 do 48 sati.

Masaža – Ako ste vježbali do otkaza, vaša mišićna vlakna su pretrpila mikropovrede koje su izazvale upalu. Najbolje rješenje za to je masaža, koja će smanjiti lučenje citokina, zaduženih za ublažavanje upala u organizmu.

Hlađenje – Odmah nakon treninga obmotajte led nekom jakom tkakinom i spustite ga na bolno mjesto.

- Google oglasi -

Utoplite se – Kada prođu 24 sata od treninga, koristiće vam i toplota! Topao tuš i prijatno ćebe učiniće čuda, vjerovali ili ne.

Ishrana – Recept za opterećene mišiće je jasan: proteini + voda. Mnogo proteina i vode.

Topla kupka – Nije malo poznato da prijatne kupke u trajanju od 15 minuta do pola sata pomažu mišićima da se opuste. Isto važi i za upaljene mišiće.

Istezanje – Odmah nakon treninga za koji slutite da je bio prenaporan, dobro se istegnite. To će vam pomoći da izbacite mlječnu kiselinu.

B-kompleks – Kad god je vaš organizam izložen stresu – kao prilikom napornih fizičkih vježbi — potrebno je da ojačate sebe dopunskim količinama B-vitamina.

Blagotvorno ljekovito bilje protiv upale mišića

Mast od arnike — Može da se nabavi u trgovinama zdrave hrane. Ova mast je odlična za premorene mišiće, ali, ukoliko je koža oštećena, izazvat će nadražaj.

Eukaliptusova mast – Mast spravljena od eukaliptusovog drveta može da doprinese boljem dotoku krvi do mišića koji su pod upalom, što proizvodi osjećaj toplote.

Kora bijele vrbe – Za bolove i zapaljenja savjetujem upotrebu ovog biljnog jedinjenja koje ima svojstva aspirina.

Ekstrakt groždanog sjemena – Ovaj dodatak ima bogat sadržaj zaštitnih bioflavonoida, stoga može da pomogne ublažavanje upale.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i mane. Uvijek kada pomislim na vrućinu, more, pecanje i ostale...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima ovo sitno povrće...

Zob kao lijek iz prirode

Zob kao lijek ima moć snižavanja ukupnog serumskog kolesterola i LDL kolesterola, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti....

Ljekoviti sastojci češnjaka i njegova ljekovita svojstva

Bez sumnje, češnjak ljekovitost ima veliku koja je odavno prepoznata potvrđuju i mnogobrojna znanstvena istraživanja. Ova biljka...

Borovnica zdravo bobičasto voće čudesnih ljekovitih moći

Borovnica (Vaccinium L.) je listopadna grmolika biljka iz porodice vrijesovki (Ericaceae). Plod borovnice, modre bobice koje obožavaju i...

Kukuruz – hrana i lijek

Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju kolesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 važnim...

Preporučeno

Ovaj trik za tjeranje komaraca niste znali ?

Toplo vrijeme ima svoje prednosti ali i...

Rotkvica je vitaminska bomba

  Budući da rotkvice...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas