Zdravlje7 neočekivanih zdravstvenih dobrobiti šetnje

7 neočekivanih zdravstvenih dobrobiti šetnje

-

Šetnja je izvrstan način da poboljšate ili održite svoje cjelokupno zdravlje. Naravno, vjerovatno znate da je svaka tjelesna aktivnost, pa tako i šetnja, dragocjenost za vaše zdravlje. No posebno hodanje donosi mnoštvo prednosti. Evo popisa koji bi vas mogao iznenaditi kako šetnja utječe na zdravlje.

Hodanje je najprirodniji način kretanja, a našem tijelu donosi samo dobrobiti. Redovna šetnja je put do boljeg zdravlja, poboljšanje funkcije mozga i boljeg raspoloženja. Hodanje kao umjerena fizička aktivnost u trajanju od tridesetak minuta dnevno produžava život za 1,3 godine.

- Google oglasi -

Najbolji način zagrijavanja je polagano hodanje. Započnite svaku šetnju laganim tempom kako biste mišićima dali vremena da se zagriju, a zatim povećajte brzinu.

Kako šetnja utječe na zdravlje

Ublažava bolove u zglobovima
Nekoliko je studija otkrilo da hodanje smanjuje bol povezanu s artritisom i da šetnja od 10 kilometara do sedmično može čak spriječiti nastanak artritisa. Hodanje štiti zglobove naročito koljena i kukove, koji su najosjetljiviji na osteoartritis, tako što ih podmazuje i jača mišiće koji ih podupiru.

Jača imunološku funkciju
U sezoni prehlade i gripe šetnja vam je najbolja zaštita. Istraživanje na više od 1000 muškaraca i žena pokazalo je da su oni koji su šetali najmanje 20 minuta dnevno, najmanje 5 dana u sedmici, imali 43% manje bolovanja od onih koji su vježbali jednom sedmično ili manje. A ako su se i razboljeli, bilo je to kraće, a simptomi su im bili blaži.

Poboljšajte cirkulaciju
Hodanje štiti od bolesti srca, ubrzava rad srca, snižava krvni tlak i jača srce. Žene u postmenopauzi koje hodaju samo 5 kilometara dnevno mogu sniziti krvni tlak za gotovo 11 bodova u 24 sedmice.

- Google oglasi -

Poboljšajte san
Istraživanja su pokazala da su žene koje su šetale jedno sat vremena dnevno imale veću vjerojatnost da će se osloboditi nesanice nego žene koje nisu šetale.

Šetnja za mršavljenje
Brza šetnja od 30 minuta sagorijeva 200 kalorija. S vremenom, potrošene kalorije mogu dovesti do gubitka kilograma.

Hodanje smanjuje stres i popravlja raspoloženje
Lagana šetnja oslobađa endorfine, kemijske tvari u tijelu koje potiču stanje zadovoljstva poput smijeha i ljubavi. Hodanje čini da se osjećate dobro, te može smanjiti depresiju.

Šetnja za zdrava pluća
Hodanje našim plućima omogućava da proslijede više kisika do drugih organa, te da se tokom disanja izbaci dio toksina štetnih za organizam. Time se ujedno jača zdravlje i funkcija pluća.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

6 trikova koji će riješiti nadutost trbuha kod žena

Za 7 dana idete na svadbu i želite se riješiti tvrdoglavog trbuščića kako bi vam odabrana haljina savršeno pristajala?...

8 učinkovitih načina kako se riješiti podočnjaka!

Ukoliko i vi imate problema sa podočnjacima kojih se nikako ne možete riješiti, evo nekoliko savjeta koji bi vam...

Naučnici su zabrinuti – Da li je zdrava hrana iz mikrovalne?

Naučnici su zabrinuti zbog sve veće upotrebe mikrovalne pećnice za pripremu hrane, budući da ona emituje radijaciju koja je...

Savjeti za zdravlje vaših stopala

Bol u stopalima ne dobiva se preko noći. U velikoj mjeri su za nju odgovorne torture koje im nanosimo....
- Google oglasi -

Najbolja hrana za izgradnju i održavanje mišićne mase

Vaša prehrana temeljni je faktor koji utječe na vašu sposobnost izgradnje i održavanja mišića. Za jačanje mišića, potrebno je...

Neki najpoznatiji prirodni afrodizijaci za muškarce i žene

Predstavljamo vam zdrave namirnice koje imaju afrodizijačka svojstva. Iskušajte ih i uvjerite se dali ljubav dolazi kroz želudac? Od...

Ovo morate pročitati

Mame koje puše stavljaju pod rizik plodnost svojih potomaka!

Mame koje puše prije, ili za vrijeme i poslije...

Kurkumin – Djelovanje na onkogen

Kurkumin je danas veoma zastupljen biološki preparat važan za...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas