Zdravlje7 neočekivanih zdravstvenih dobrobiti šetnje

7 neočekivanih zdravstvenih dobrobiti šetnje

-

Šetnja je izvrstan način da poboljšate ili održite svoje cjelokupno zdravlje. Naravno, vjerovatno znate da je svaka tjelesna aktivnost, pa tako i šetnja, dragocjenost za vaše zdravlje. No posebno hodanje donosi mnoštvo prednosti. Evo popisa koji bi vas mogao iznenaditi kako šetnja utječe na zdravlje.

Hodanje je najprirodniji način kretanja, a našem tijelu donosi samo dobrobiti. Redovna šetnja je put do boljeg zdravlja, poboljšanje funkcije mozga i boljeg raspoloženja. Hodanje kao umjerena fizička aktivnost u trajanju od tridesetak minuta dnevno produžava život za 1,3 godine.

- Google oglasi -

Najbolji način zagrijavanja je polagano hodanje. Započnite svaku šetnju laganim tempom kako biste mišićima dali vremena da se zagriju, a zatim povećajte brzinu.

Kako šetnja utječe na zdravlje

Ublažava bolove u zglobovima
Nekoliko je studija otkrilo da hodanje smanjuje bol povezanu s artritisom i da šetnja od 10 kilometara do sedmično može čak spriječiti nastanak artritisa. Hodanje štiti zglobove naročito koljena i kukove, koji su najosjetljiviji na osteoartritis, tako što ih podmazuje i jača mišiće koji ih podupiru.

Jača imunološku funkciju
U sezoni prehlade i gripe šetnja vam je najbolja zaštita. Istraživanje na više od 1000 muškaraca i žena pokazalo je da su oni koji su šetali najmanje 20 minuta dnevno, najmanje 5 dana u sedmici, imali 43% manje bolovanja od onih koji su vježbali jednom sedmično ili manje. A ako su se i razboljeli, bilo je to kraće, a simptomi su im bili blaži.

Poboljšajte cirkulaciju
Hodanje štiti od bolesti srca, ubrzava rad srca, snižava krvni tlak i jača srce. Žene u postmenopauzi koje hodaju samo 5 kilometara dnevno mogu sniziti krvni tlak za gotovo 11 bodova u 24 sedmice.

- Google oglasi -

Poboljšajte san
Istraživanja su pokazala da su žene koje su šetale jedno sat vremena dnevno imale veću vjerojatnost da će se osloboditi nesanice nego žene koje nisu šetale.

Šetnja za mršavljenje
Brza šetnja od 30 minuta sagorijeva 200 kalorija. S vremenom, potrošene kalorije mogu dovesti do gubitka kilograma.

Hodanje smanjuje stres i popravlja raspoloženje
Lagana šetnja oslobađa endorfine, kemijske tvari u tijelu koje potiču stanje zadovoljstva poput smijeha i ljubavi. Hodanje čini da se osjećate dobro, te može smanjiti depresiju.

Šetnja za zdrava pluća
Hodanje našim plućima omogućava da proslijede više kisika do drugih organa, te da se tokom disanja izbaci dio toksina štetnih za organizam. Time se ujedno jača zdravlje i funkcija pluća.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Liječenje urinarnih infekcija na potpuno siguran i učinkovit način

Infekcije mokračnog sistema mogu lako postati otporne na antibiotike, zavisno od vrste infekcije. Tada je potrebno uzeti jače antibiotike...

Pravilno vježbanje je zdravo vježbanje

Ako ste odlučili započeti vježbati ili već vježbajte, neka to bude pravilno vježbanje. Na samom početku vježbanja dobro je...

Otkrijte kako jaja od prepelice pomažu u održavanju zdravlja i ljepote

Prepeličja jaja su mala jaja prepelica bogata hranjivim tvarima. Izvrstan su izvor proteina koji su važni za mnoge procese...

Kako čaj od ružmarina pomaže u održavanju zdravlja i ljepote

Čaj od ružmarina je biljni čaj koji se proizvodi iz listova ružmarina. Ovaj čaj prepoznatljiv je po svom okusu...
- Google oglasi -

Najučinkovitiji domaći piling od šećera i soli protiv strija i celulita

Kozmetička sredstva koja sadrže abrazivne elemente zovu se piling. Glavna svrha pilinga je uklanjanje nečistoća i mrtvih stanica kože. Piling...

Šta je vitamin E i koje su njegove koristi za zdravlje?

Vitamin E ima brojne koristi za zdravlje, ali ga je potrebno uzimati u odgovarajućim dozama. Najvažnija uloga vitamina E...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Srčenjak

Nazivi biljke Familija: PolygonaceaeNarodni: Srčenjak, trava od srcaLatinski: Polygonum bistartaLjekarski: Rhizoma...

Odobrena prodaja tableta za mršavljenje bez recepta

Proizvođač lijekova «Glekso Smit Klajn» želi da prodaje svoju...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas