Zdravlje Korisne bobice

Korisne bobice

-

Kada se pomisli na voće, prvo padaju na pamet jabuke, kruške, banane, pomoranče, breskve, kajsije… Bobičastog voća se rjeđe sjetimo, osim ako se ne radi o voćnoj salati, pitama ili kolačima. A trebalo bi, jer je to voće izuzetno korisno.

Na koji način? Recimo, maline: djeluju slično kao jagode, ali imaju manje vitamina, a više minerala. Zbog visokog sadržaja kalijuma veoma su bitne u toku ljetnih vrućina, kada se više znojimo pa samim tim gubimo više ovog dragocjenog minerala.

Borovnice, od sveg voća, sadrže najmanje kalorija – svega 20 na sto grama. Plus, sadrže biljna vlakna, koja potiču varenje i daju osjećaj sitosti, tako da su idealne za dijetu. Ono na šta treba da obratite pažnju ukoliko jedete puno ovog voća jeste da unesete dovoljno tečnosti, jer su borovnice prirodan diuretik…

- Google oglasi -

Ribizle ne sadrže mnogo toga što sadrži drugo voće – nemaju mnogo biljnih vlakana, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, željeza, vitamina C, beta-karotena, ali zato su bogate flavonoidima, a oni su neophodni za regeneraciju kože.
Crne ribizle su nešto sasvim drugo: sadrže dosta željeza i vitamina C, pa su od velike pomoći protiv umora i infekcija. Pored toga, sadrže i veliku količinu kalcijuma, pa na taj način pomažu čvrstoću kostiju.
Trešnje: sadrže veliku količinu beta-karotena (dobro dejstvo na vid i regeneraciju kože), kao i vitamina E (još jedan vitamin neophodan za lijepu kožu, kao i za zdravlje krvnih sudova). Imaju malo veću kalorijsku vrijednost, 65 kalorija na sto grama, ali to i dalje nije ništa pretjerano (a pošto umanjuju osjećaj gladi, teško da ćete ih se prejesti).

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Vino u alternativnoj medicini – Primjena u liječenju

Da bi pripremili ljekoviti napitak bitno je uvijek koristiti dobro, plemenito vino, kao što su rebula, rizling...

Karfiol – jestivi cvijet visokog kvaliteta

Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono sadrži najvažnije prehrambene sastojke. Karfiol je kupusno povrće vrlo visokog...

Dinja voće koje je slatko a niskokalorično

Iako je voće, dinja (kao, uostalom, i lubenica) spada u porodicu krastavaca! Smatra se da potiče iz...

Crni sljez otklanja probavne smetnje i rastvara sluz, otčepljuje nos

Crni sljez jednogodišnja je ili višegodišnja biljka iz čijeg podanka izbijaju, uglavnom, polegnute, razgranjene stabljike visine do...

Tinktura od češnjaka – drevni tibetanski lijek za čišćenje organizma

Kako se pravi ljekovita tinktura od češnjaka za pomlađivanje i čišćenje organizma kod kuće?

Jagoda kao lijek reguliše šečer u krvi, krvni pritisak i holesterol

Za početak, jagoda kao lijek je prava mala riznica antioksidanata. Jagode su četvrte po redu na listi...

Preporučeno

Vino u alternativnoj medicini – Primjena u liječenju

Da bi pripremili ljekoviti napitak bitno je...

Karfiol – jestivi cvijet visokog kvaliteta

Treba koristiti i njegovo lišće, jer ono...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas