ZdravljeAlternativna medicinaDegeneracija žute mrlje (makule) - Znate li koji su...

Degeneracija žute mrlje (makule) – Znate li koji su vitamini dobri za oči

-

Degeneracija žute mrlje (makule) vodeći je razlog nepovratnog gubitka vida kod osoba iznad šezdeset godina starosti. Ono što je naročito zastrašujuće, kada je riječ o pojavi žute pjege, jeste činjenica da nema poznatog načina za liječenje. Postoji, međutim, zračak nade da antioksidanti mogu da pomognu u sprečavanju ili smanjenju stupnja gubitka vida.

Do degeneracije žute mrlje dolazi uslijed uništenja naročitog dijela oka koji je od neobične važnosti za normalan vid. Oko je izuzetno precizno konstruiran aparat koji kontrolira jedan od najkompliciranijih procesa u organizmu – sposobnost da vidimo. Kada gledamo u nešto, ta slika se fokusira u retini (mrežnjači), unutrašnjem sloju ćelija na zadnjoj strani očne jabučice. Specijalne ćelije u mrežnjači prevode svjetlosnu energiju u nervne podražaje, koji sprovode sliku do mozga, svaki put kada su podstaknute svjetlom. Ove slike mozak opaža kao vid.

- Google oglasi -

Žuta mrlja je mala rupica na mrežnjači koja je odgovorna za kvalitetu vida, onaj koji nam je potreban za radnje kao što su pisanje, šivenje, ili za razlikovanje boja. Oštećenje žute mrlje može ozbiljno da pogorša našu sposobnost da vidimo, vid može da postane zamagljen, ravni objekti da izgledaju talasasti, a u vidnom polju može da se pojavi tamna tačka. Naposljetku, žrtve degeneracije žute mrlje mogu da izgube kompletan centralni vid.

>>Mrena na oku prirodno liječenje

Tačan razlog makularne degeneracije nije poznat, ali mnogi istraživači sumnjaju da do nje dolazi uslijed oštećenja zbog djelovanja slobodnih radikala, tih nestabilnih molekula kisika koje mogu da naprave darmar na mnogim dijelovima organizma. Mada još nedokazana, ova teorija nije bez osnove. Oko je konstantno izloženo ultraljubičastom zračenju za koje znamo da inicira stvaranje slobodnih radikala na koži, što ga čini vodećim izazivačem raka kože. U stvari, vanjski dio mrežnjače ima visok sadržaj polinezasićenih masnih kiselina, koje su naročito podložne oksidativnim oštećenjima. Oko ima svoj obrambeni sistem protiv slobodnih radikala, pravi arsenal antioksidanta, uključujući i enzime kao što su superoksid dismutaza (SOD), glutation peroksidaza i katalaza (koja djeluje uz prisustvo cinka i bakra), kao i vitamine C i E i beta-karoten. Starenjem, međutim, naš prirodni obrambeni sistem protiv slobodnih radikala slabi, jer nivoi važnih antioksidanta u krvi opadaju.

Liječenje žute pjege

Vitamini za žutu pjegu
Naučnim istraživanjima je utvrđeno da visoke koncentracije antioksidanata i cinka smanjuju rizik od napredovanja degeneracije žute mrlje. Zbog toga se za liječenje žute pjege primenjuju različiti vitaminski preparati koji smanjuju progresiju bolesti. Također je značajna i promjena načina života, u smislu zdrave ishrane sa upotrebom velikih količina zelenog voća i povrća, fizička aktivnost i prestanak pušenja.

- Google oglasi -

>>Kako nedostatak vitamina A utječe na naš vid?

Vitamin C – Proučavajući grupu od preko 2100 osoba između 40 i 80 godina starosti, istraživači su otkrili da oni koji uzimaju vitaminske dodatke imaju manje šanse za razvoj degeneracije makule, nego oni koji ih ne uzimaju. Naročito se kod onih koji su uzimali vitamin C pokazalo usporavanje procesa u ranom stadiju makularne degeneracije. Ovo ne bi trebalo da iznenađuje. Pored toga što je sam po sebi već moćan antioksidant, vitamin C podiže u krvi nivo drugog važnog antioksidanta, glutationa koji se nalazi u mnogim ćelijama, uključujući i ćelije oka.

Cink – Kada istraživači saberu jedan i jedan, rezultat je – cink. Evo kako. Pomanjkanje cinka je uobičajeno kod starijih osoba, a cink je od suštinskog značaja za metaboličku funkciju nekih slojeva ćelija mrežnjače.

>>Ovo su 4 najbolja vitamina za zdravlje očiju

Ekstrakt ginko bilobe se u Evropi koristi za liječenje degeneracije žute pjege. Ginko je moćan antioksidant.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Slatka paprat višestruko korisna biljka kao lijek

Slatka paprat (Comptonia peregrina) je biljka koja ima ugodan miris i često se koristi za pripremu čaja, ali i...

Viseće bradavice uzrokuje HPV, evo kako ih možete ukloniti

Humani papilloma virus vrlo je rasprostranjena infekcija kod ljudi. Kao viseće bradavice po tijelu, poznajemo na stotine različitih vrsta...

Ne bacajte ljusku jajeta jer krije pravo blago!

Poznato je da su jaja hranjiva, puna vitamina A i B12, minerala, kalcija i cinka. Međutim, zdravstvene prednosti jaja...

8 razloga zašto je topla kupka izvrsna za vaše zdravlje

Istraživanja tvrde da topla kupka ima pozitivan utjecaj za mentalno i fizičko zdravlje. Svi već dobro znamo kako je...
- Google oglasi -

Cimet začin života posjeduje ove fascinantne dobrobiti

Iako je dostupan tokom cijele godine, mirisan i slatkast, cimet je savršen začin upravo u zimskim mjesecima. Dobrobiti cimeta,...

Uvijek siti! 3 dijetalne zamjene za krumpir, tjesteninu i kruh

Svi koji žele zadržati liniju ili se pak riješiti pokojeg kilograma viška trebali bi voditi računa o onome šta...

Ovo morate pročitati

Biljkama protiv nesanice – Lijekovi su vam nepotrebni uz ljekovite biljke

Skoro svakog čovjeka ponekada muči nesanica, koja može itekako...

Ovo morate znati, zlu ne trebalo – Kako postupiti kod ugriza zmije?

Na našim područjima živi 15 vrsta zmija, od kojih...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas