Loša probava

5
1530

hranaLijekovi za ublažavanje loše probave odnosno varenja, a koji se prodaju bez recepta čine industriju vrijednu milijarde dolara.

Nema šanse da uključite televizor ili radio, a da ne vidite reklamu za neko novo sredstvo za „liječenje” lošeg varenja koje možete da nabavite bez recepta. Ako povjerujete tim reklamama, izgledat će vam kako nema baš nikoga ko ne pati od loše probave i da je jedini način za rješavanje tog problema naoružavanje arsenalom lijekova. To je nevjerojatno daleko od istine! Kada je riječ o lošem varenju, uvjeravamo vas da su prirodni lijekovi bolji, blagotvorniji i najmanje isto tako djelotvorni kao i arsenal lijekova koji se reklamiraju na sva zvona.

Probava je proces kojim se hrana razlaže do oblika pogodnog da ga stanice apsorbiraju direktno iz želuca. Ono zapravo počinje u ustima, žvakanjem hrane, pri čemu enzimi iz pljuvačke počinju da je razlazu u sitnije komponente. Sažvakana hrana prolazi kroz jednjak do želuca, gdje se djelovanjem klorovodonične kiseline i pepsina, koji se izlučuju iz zidova želuca, pretvara u tečnost.

Lučenje želudačne kiseline je vitalan dio varenja i asimilacije, naročito proteina i minerala. Pretjerano velika ili pretjerano mala količina kiseline može negativno da djeluje na varenje, a samim tim i na vaše zdravlje.

Starenjem, naš organizam proizvodi sve manje hlorovodonične kiseline, koja je neophodna za varenje hrane. Rezultat toga je stvaranje kronično poremećenog varenja kod osoba starijih od pedeset godina, karakterističnog po gasovima i nadutosti poslije jela. Osobe sa ovakvim problemima najčešće se okreću antacidima koji mogu da se kupe bez recepta, u slobodnoj prodaji, čime se stvar samo još više pogoršava, pošto im ti preparati, naravno, ne pomažu i mogu, štoviše, još i da im naškode, jer smanjena količina kiseline i jeste ono što u prvom redu i dovodi do samog problema!

U nekim slučajevima, naravno, poremećaj u varenju može da bude izazvan i prevelikom količinom kiseline, ali ni to vam ne daje odriješene ruke da nekontrolirano upotrebljavate antacide. Mnogo bolji pristup problemu predstavlja izbjegavanje namirnica koje stimuliraju proizvodnju kiseline (tu spadaju kafa, čokolada i kola-napici) i manji, a češći obroci, umjesto jednog obilatog obroka.

Ukoliko patite od kronično lošeg varenja, obratite se svom ljekaru, kako bi se utvrdilo šta je uzrok tome. Simptomi poremećenog varenja, gasovi i nadutost, mogu da nagovještavaju i neki drugi problem, kao što je oboljenje žučne kese ili, čak, čir. Ukoliko ste vi i vaš ljekar utvrdili da vaši poremećaji u varenju ne potiču ni od kakvog drugog medicinskog problema, možda ćete željeti da pokušate sa nekim od prirodnih lijekova.

Blagotvorno ljekovito bilje i plodovi

Bromelain – Pojedite umjesto deserta parče svježeg ananasa! Ananas sadrži bromelain, grupu enzima koji vare proteine, poboljšavaju varenje i potpomažu apsorbovanje hranljivih sastojaka iz namirnica i dodataka. Osobe sa povećanom količinom želudačne kiseline možda neće baš najbolje podnijeti svjež ananas, pa njima preporučujem bromelain u tabletama za žvakanje.

Betain klorovodonična kiselina – Ovaj dodatak je dobijen iz cvekle i repe. Za osobe koje proizvode premalo klorovodonične kiseline, ona može da bude od pomoći pri pokretanju digestivnih sokova.

Biljni čajevi – Ove „infuzije” su odlične za probleme sa varenjem. Čajevi od anisa, morača (divlje mirođije), mačje metvice (potplotuše), kamilice i nane imaju naročito blagotvorno dejstvo na uzrujani želudac. Jedna studija je pokazala da kamilica opušta sistem za varenje u jednakoj mjeri kao papaverin, lijek na bazi opijuma. Anis se već više od 2000 godina upotrebljava kod mnogih oboljenja, uključujući tu i uznemiren želudac i nadutost trbuha uslijed gasova.

Cimet, đumbir i karanfilić – Ovi začini nisu samo veoma ukusni dodaci kolačićima i pudinzima, već su i velika pomoć pri razlaganju masti u vašem sistemu za varenje, vjerojatno na taj način što pojačavaju aktivnost digestivnih enzima.

Dodajte malo ljekovitog bilja u svoju salatu — Mirođija (kopar), origano i morač ne samo što opuštaju mišiće sistema za varenje nego su i agensi koji sprečavaju pjenušanje, a time i stvaranje crijevnih gasova. Osim toga, inhibiraju razvoj nekoliko vrsta bakterija koje napadaju crijevni sistem.

Papaja – Ovu voćku karipski Indijanci su vjekovima upotrebljavali u mnogim ljekovitim sredstvima, a i kao sredstvo za pomoć u varenju. Nisu bili u zabludi!

Najvažniji digestivni enzim u papaji je papain, koji odgovara pepsinu, digestivnom enzimu koji se nalazi u ljudskom organizmu. Papaja sadrži i neke druge enzime koji razlazu mliječne proteine i pomažu u varenju škrobova. Ekstrakt papaje je danas aktivan sastojak većine komercijalnih praškova za omekšavanje mesa.