IshranaO vrijednosti mlijeka i mliječnih proizvoda

O vrijednosti mlijeka i mliječnih proizvoda

-

Pored različitih stavova nutricionista o vrijednosti mlijeka i mliječnih proizvoda, nema sumnje da su to namirinice bogate bjelančevinama, mineralima i vitaminima i veoma zastupljene u našoj ishrani.

mladi sir

Kiselo mlijeko

Kada se mlijeku dodaju mliječne kiseline, ono počinje da se zgušnjava i dobija blagi kiselkasti ukus. Kiselo mlijeko sadrži od 0,3 do 3,5 posto mliječne masti.
Ako želite sami da napravite kiselo mlijeko, u obično mlijeko sipajte ferment i ostavite da odstoji od 10 do 14 sati. Nakon tog vremena dobit ćete kiselo mlijeko.

Slatka pavlaka

- Google oglasi -

U posebnoj mašini, mlijeko se razdvaja na mliječnu mast, pavlaku i nemasno mlijeko. Nakon toga pavlaka se zagrijava, nekoliko dana stoji u frižideru na temperaturi od 2 do 5 C. Pavlaka u sebi sadrži od 25 do 30 posto masti i dosta vitamina iz mlijeka. Da bi se slatka pavlaka dobro „ulupala“ mora da sadrži najmanje 30 posto mliječne masti.

Mladi sir

Nastaje dodavanjem mliječnih kiselina i manje količine enzima. U zavisnosti od načina proizvodnje, može biti manje ili više tečan. Sadrži različitu količinu masnoće i veliki procenat vode. Sitan sir se koristi za pravljenje kolača i gibanica, a može se koristiti i kao namaz za hljeb.

Kisela pavlaka

Pavlaka se mašinski odvaja od mlijeka, a zatim joj se dodaju mliječne kiseline. Po tome se ona razlikuje od slatke pavlake. Postoje pavlake sa 10, 24 i 30 posto mliječne masti.

Jogurt

Pravi se od zagrijanog mlijeka, kome se dodaju specijalne mliječne kiseline. NA taj način dobije se gušća tečnost, koja može da stoji duže od mlijeka, jer sadrži mliječne kiseline. Postoje jogurti sa različitom količinom mliječne masti.

Obrano mlijeko

- Google oglasi -

To je mlijeko sa kojeg je skinuta masnoća da bi se od nje napravila pavlaka. Sadrži svega 1 posto mliječne masti i malo je kiselkastije od običnog mlijeka kojem nije uklonjena masnoća. Podstiče varenje i metabolizam. Ovo je niskokaloričan napitak koji savršeno “gasi“ žeđ. Pije se uz laganije obroke.

Kefir

Pravi se od mlijeka u kojem je 36 sati stajao korijen kefira. To je gust napitak, bogat ugljenim kiselinama, koji prvobitno potiče iz Rusije. Sadrži različitu količinu mliječne masti. Vrenjem može doći do izdvajanja alkohola. Kefir važi za ljekovit napitak.
Jedna šolja kefira dnevno, poboljšat će imunitet i varenje.

Sirni namaz

Sir se dobije tako što se u mlijeko dodaju enzimi, što prouzrokuje da se sir razdvaja od sirutke. Postoji nekoliko vrsta sirnih namaza sa različitim sadržajem mliječne masti. Sve su bogate bjelančevinama. Za pravljenje kolača upotrebljavajte mascrapone namaz.

- Google oglasi -

1 komentar

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Uz ove savjete povećajte volumen kose

Dok žene koje imaju prirodno bujniju kosu čine sve kako bi umanjile volumen, druge pak priželjkuju da im je...

Zašto je zdravo svaki dan popiti pivo

Brojne studije pokazuju da je umjereno ispijanje alkoholnih pića zdravo. Ukoliko je vaš izbor najčešće pivo, evo nekoliko razloga...

Ljubitelji kafe, evo koliko kafa možete popiti bez da ugrozite svoje zdravlje

Kafa je jedan od najpoznatijih napitaka koji ljudi piju svakodnevno u velikim količinama, pa se postavlja pitanje koliko kafa...

Evo kako koristiti pivo za zdravu, meku i sjajnu kosu

Pivo je omiljeno alkoholno piće koje možda svi vežemo uz zabavu s prijateljima, i blistave uspomene u vrućim ljetnim...
- Google oglasi -

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Ovo morate pročitati

Zatvor stolice kod djece, uzroci i prirodno liječenje

Ne postoje stroga pravila koja određuju "normalnu probavu" brojem...

Oprez! Hladne ruke i noge znakovi su ovih zdravstvenih problema!

I stres može biti uzrok hladnih ruku i nogu....
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas