IshranaO vrijednosti mlijeka i mliječnih proizvoda

O vrijednosti mlijeka i mliječnih proizvoda

-

Pored različitih stavova nutricionista o vrijednosti mlijeka i mliječnih proizvoda, nema sumnje da su to namirinice bogate bjelančevinama, mineralima i vitaminima i veoma zastupljene u našoj ishrani.

mladi sir

Kiselo mlijeko

Kada se mlijeku dodaju mliječne kiseline, ono počinje da se zgušnjava i dobija blagi kiselkasti ukus. Kiselo mlijeko sadrži od 0,3 do 3,5 posto mliječne masti.
Ako želite sami da napravite kiselo mlijeko, u obično mlijeko sipajte ferment i ostavite da odstoji od 10 do 14 sati. Nakon tog vremena dobit ćete kiselo mlijeko.

Slatka pavlaka

- Google oglasi -

U posebnoj mašini, mlijeko se razdvaja na mliječnu mast, pavlaku i nemasno mlijeko. Nakon toga pavlaka se zagrijava, nekoliko dana stoji u frižideru na temperaturi od 2 do 5 C. Pavlaka u sebi sadrži od 25 do 30 posto masti i dosta vitamina iz mlijeka. Da bi se slatka pavlaka dobro „ulupala“ mora da sadrži najmanje 30 posto mliječne masti.

Mladi sir

Nastaje dodavanjem mliječnih kiselina i manje količine enzima. U zavisnosti od načina proizvodnje, može biti manje ili više tečan. Sadrži različitu količinu masnoće i veliki procenat vode. Sitan sir se koristi za pravljenje kolača i gibanica, a može se koristiti i kao namaz za hljeb.

Kisela pavlaka

Pavlaka se mašinski odvaja od mlijeka, a zatim joj se dodaju mliječne kiseline. Po tome se ona razlikuje od slatke pavlake. Postoje pavlake sa 10, 24 i 30 posto mliječne masti.

Jogurt

Pravi se od zagrijanog mlijeka, kome se dodaju specijalne mliječne kiseline. NA taj način dobije se gušća tečnost, koja može da stoji duže od mlijeka, jer sadrži mliječne kiseline. Postoje jogurti sa različitom količinom mliječne masti.

Obrano mlijeko

- Google oglasi -

To je mlijeko sa kojeg je skinuta masnoća da bi se od nje napravila pavlaka. Sadrži svega 1 posto mliječne masti i malo je kiselkastije od običnog mlijeka kojem nije uklonjena masnoća. Podstiče varenje i metabolizam. Ovo je niskokaloričan napitak koji savršeno “gasi“ žeđ. Pije se uz laganije obroke.

Kefir

Pravi se od mlijeka u kojem je 36 sati stajao korijen kefira. To je gust napitak, bogat ugljenim kiselinama, koji prvobitno potiče iz Rusije. Sadrži različitu količinu mliječne masti. Vrenjem može doći do izdvajanja alkohola. Kefir važi za ljekovit napitak.
Jedna šolja kefira dnevno, poboljšat će imunitet i varenje.

Sirni namaz

Sir se dobije tako što se u mlijeko dodaju enzimi, što prouzrokuje da se sir razdvaja od sirutke. Postoji nekoliko vrsta sirnih namaza sa različitim sadržajem mliječne masti. Sve su bogate bjelančevinama. Za pravljenje kolača upotrebljavajte mascrapone namaz.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

1 komentar

Odgovori

Novi Sadržaj

Prednosti i ideje za upotrebu đumbira u svakodnevnoj prehrani

Đumbir je egzotična biljka koja se već hiljadama godina koristi ne samo kao začin već i kao lijek. Može...

Pažnja! Previše orašastih plodova nije dobro za zdravlje

Iako su orašasti plodovi zdravija verzija grickalica, pretjerivanje u njima može dovesti do neželjenih posljedica poput debljanja, problema s...

Primamljive prirodne maske za lice od voća i povrća koje će transformirati Vašu kožu

Vrijeme je da se malo pobrinete za sebe i za svoju kožu, stoga napravite sebi prirodne maske za lice...

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...
- Google oglasi -

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Ovo morate pročitati

Saznajte šta se dešava s tijelom kad cijeli dan ne jedemo i ne pijemo

Da je višesatni post pravo iskušenje za tijelo i...

Popravite svoju krvnu sliku: Jeftini napitak od prirodnih sastojaka koji liječi!

Umorni ste, spava vam se i nemate volje ni...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas