ZdravljeTrudnice & BebeDobro se čuvajte prehladem i gripe tokom trudnoće

Dobro se čuvajte prehladem i gripe tokom trudnoće

-

Prehlada je najčešća virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Iako prehlada, sama po sebi nije opasna, ipak, ukoliko ste u drugom stanju, potrebno je obratiti posebnu pažnju.

Prehlađene trudnice u nezavidnoj su poziciji, jer je zbog razvoja djeteta, upotreba lijekova vrlo ograničena. Naravno, nikako ne biste smjeli uzimati lijekove na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa svojim ljekarom.

- Google oglasi -

Dok je trudnoća prisutna čuvamo se svega i svačega, ali ipak, ako dođe do prehlade ili gripe, prvo pokušajte sa nekim od pripravaka koji slijede u nastavku…

Perventivne mjere protiv prehlade u trudnoći

Prehlada, obično, počinje s bolom u grlu, potom s kašljem, začepljenjem i curenjem iz nosa, a ponekad čak i promuklosti.

Kako biste ovo izbjegli, prije svega, u prelaznim periodima, kada su virusi i bakterije naročito aktivne, izbjegavajte zatvorene prostore u kojima se nalazi veliki broj ljudi. Također, izbjegavajte kontakt s bolesnicima ili onima koji kašlju ili kišu. Uostalom, morate razmišljati o svom i bebinom zdravlju! Ako ojačate imunološki sistem (uravnoteženom ishranom bogatom voćem i povrćem, provođenje vremena na svježem zraku, dodacima prehrani za jačanje imuniteta), redovito zračite prostorije u kojim boravite i često perete ruke, bićete na dobrom putu da izbjegnete jesensko-zimsku prehladu.

Savjeti kako sami, bez upotrebe lijekova, ublažiti prvi simptome prehlade su za trudnice, isti kao i za sve ostale. Preporučuje se unositi veću količinu tekućine (čaj, sok, voda), te na meni dodati što više voća i povrća bogatog vitaminom C.

- Google oglasi -

Sobu u kojoj boravite redovito zračiti (u toplim uslovima, klice se višestruko brže razmnožavaju). U krevetu, dok ležite, namjestite se tako da vam je glava podignuta, ispirajte nos, a ako vam grlo boli, pomoći će vam grgljanje tople slane vode.

Začpljen nos

Trudnice zbog svog stanja ne mogu upotrebljavati proizvode dostupan na tržištu koje bi im u trenu riješili ovaj problem. Kod začepljenja nosnica trudnicama može pomoći fiziološka otopina u obliku kapi ili spreja za nos. Možete je i sami pripremiti, i to tako da u pola litre prokuhane vode (500 ml), dodate 4,5 grama soli, a zatim pustiti da se ohladi.

Bol u grlu

Pečenje, bolan osjećaj, osjetljivost grla može potrajati nekoliko dana. Za ovu vrstu boli su najbolji preparatu, koji su dostupni u apotekama, no ipak nisu svi prikladni za trudnice. Trudnice također mogu ispirati grlo čajem od žalfije i koristiti pastile na bazi aktivnih ekstrakata biljaka, kao i pripravke koji sadrže mentol.

Kašalj i iskašljavanje

Za liječenje kašlja vrijede iste preporuke kao i za grlobolju, ali je i tu broj lijekova koji se smiju koristiti vrlo ograničen. Trudnicama, farmaceuti često savjetuju korišteje sljezovog sirupa, te apsolutno izbjegavanje majčine dušice, muške bokvice i sladića, jer te ljekovite biljke, mogu potencijalno djelovati na maternicu. Dok, korištenje nekih biljaka, poput jaglaca, echinacee, bršljena ili islandskog lišaja nije zabranjeno, ali ljekari ih ne preporučuju trudnicama, jer još uvijek nema dovoljno informacija o učincima na plod.

Gripozna stanja

Ginekolozi i ljekari imaju prilično različita mišljenja o tome koliko visoka temperatura može dovesti u opasnosti trudnicu i plod. Ipak, uobičajeno je mišljenje da, naročito, u prvom tromjesečju temperatura tijela ne smije biti veća od 38,9 °C duže od 24 sata.

To može povećati rizik od razvoja različitih abnormalnosti kod fetusa. Za snižavanje tjelesne temperature (38 – 38,5 °C) trudnicama se daje paracetamol.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Hrana koja negativno utječe na zdravlje kostiju: šta izbjegavati i zašto

Veoma je važno brinuti se o zdravlju kostiju kako bi se spriječile ozljede i bolesti, poput osteoporoze. Kako bismo...

Mozak, moždana oboljenja i prirodno liječenje

Naš je mozak čudesan organ koji je priroda poklonila čovjeku. Bez mozga se ne bismo mogli ničega prihvatiti, ni...

Očne smetnje: Promjene veličine i oblika zjenice

Zjenica (pupila) je otvor u šarenici oka kroz koji ulaze zrake svjetla, i igra ključnu ulogu u dijagnostici zdravlja...

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...
- Google oglasi -

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Ovo morate pročitati

8 načina da uživate u hrani

Kilogrami, kilogrami – tako ih je lako dobiti, ali...

8 kancerogenih tvari koje treba izbaciti iz kuće

Skupo ih plaćate, a oni vas uporno i podmuklo...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas