ZdravljePet znakova da vam slabi sluh

Pet znakova da vam slabi sluh

-

sluh4Nije neobično da se sa starenjem sluh pogoršava, čak se u nekim poznijim godinama to smatra normalnim fiziološkim procesom. Ali, stepen pogoršanja bi morao da odgovara godinama starosti, upozoravaju stručnjaci.

“Ako je stepen oštećenja veći nego što se toleriše u određenim godinama, moraju da se utvrde uzroci” kaže primarijus dr Tomaš Podlešak iz ORL bolnice u Pragu.

U nekim slučajevima oštećenje može da nastane pod uticajem urođene mane, ali i kao posljedica obavljanja određenih profesija, recimo, zbog dugogodišnjeg boravka u veoma bučnom prostoru.

Zujanje

- Google oglasi -

Prvi znak da sluh popušta može da bude povremeno šuštanje ili zvonjenje u ušima. Blago zujanje ili zvonki zvuk najčešće se primjećuju u prostoriji u kojoj je tišina. Ali, ako ovaj zvuk postane intenzivniji, ili čak stalan, bez prekidanja, to znači da su nervi u ušima oštećeni, tvrde stručnjaci Odjeljenja otorinolaringologije iz Medicinske škole u Njujorku. Oni, takođe, upozoravaju da korišćenje slušalica značajno doprinosi oštećenju sluha.

“Permanentni gubitak sluha može da se desi već osam do 15 minuta poslije slušanja muzike na maksmilanoj jačini”, ističe doktor Srikant Čerukuri, ORL iz Čikaga. “Prolazno zujanje ili bučanje u ušima poslije slušanja glasne muzike ili poslije nekog koncerta, trebalo bi da budu znaci upozorenja da je muzika bila preglasna.”

Ravnoteža

Češće posrtanje i nestabilnost u hodu ne moraju da budu razlog smanjene koncentracije ili niskog pritiska. Naime, stručnjaci tvrde da ljudi koji imaju problem sa sluhom koriste mnogo energije da bi čuli šta se oko njih dešava, pa jednostavnim aktivnostima, kao što je održavanje ravnoteže, mozak ne posvećuje dovoljno pažnje. Ako su dodatno kanalići unutrašnjeg uha, koji šalju signale u mozak, oštećeni, to može da bude uzrok poremećaja ravnoteže.

Zaboravnost

Najveći dio podataka koje pamtimo, zapravo smo negdje čuli.

- Google oglasi -

“Teško je zapamtiti nešto, ako ne čujete dobro”, naglašava dr Čerukuri. “Postepen gubitak sluha u starijim godinama može da bude uzrok smanjenja pamćenja.”

Šta kažes

Ako ne možete dobro da razumete sagovornika u sredini gdje je dosta bučno i miješaju se razni zvuci, kao što je recimo restoran u vrijeme ručka, ili često tražite da vam ponovi šta je upravo rekao, ne krivite za to lošu akustiku. Uho koje normalno funkcioniše može da “uhvati” to što želite da slušate i u bučnoj prostoriji. Ukoliko to niste u mogućnosti, to je jedan od prvih simptoma da gubite sluh. U ovoj fazi mogu da se jave i problemi sa razumevijanjem telefonskog razgovora.

Liječenje

“Pogoršanje sluha može da se liječi, a koriste se ili konzervativne metode, odnosno lijekovi, ili hirurške metode”,objasnio je dr Tomaš Podlešak.

“Izbor zavisi od uzroka koji su doveli do oštećenja sluha. Kod problema u unutrašnjem uhu uglavnom se koriste konzervativne metode, dok se za srednje i spoljašnje uho problemi rješavaju operacijom. Ipak, prevencija je najbolja, a to je prije svega izbjegavanje buke.”

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čuvajte svoje srce: Ovo su namirnice koje će vam pomoći u tome

Bolest srca vodeći je uzrok smrti građana SAD-a, pokazalo je jedno od posljednjih istraživanja koje je provela organizacija Health...

Stari narodni lijek za katar debelog crijeva – kolitis

Upalna bolest crijeva ili engl. Inflammatory bowel disease (IBD) općeniti je termin koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest,...

Čaj za gastritis i poznati narodni lijek za sve želučane tegobe – Recept

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. Bolest se povezuje sa gorušicom, nadimanjem, bolovima prilikom...

Soda bikarbona i med služe kao prirodni lijek koji uništava i najopasnije bolesti

Med i soda bikarbona su sastojci koji u kombinaciji služe kao izuzetan prirodni lijek za brojne bolesti. U nastavku...
- Google oglasi -

Magični napitak, čaj i vitamini koji vrlo efikasno poboljšavaju vid

Prije svega, ako pitate za mišljenje nekoga tko je koristio ovaj prirodni lijek, on će vam sa zadovoljstvom saopštiti...

9 učinkoviti i korisni savjeta za liječenje hemoroida prirodnim putem

Hemoroidi se često spominju kao bolest suvremenog društva. Premda najčešće nisu opasni, mogu biti vrlo neugodni te je stoga...

Ovo morate pročitati

OPREZ! Hladne ruke ili noge znakovi su ovih zdravstvenih problema!

I stres može biti uzrok hladnih ruku i nogu....

Propolis umjesto konzervansa

Sve veći otpor potrošača prema konzervansima natjerao je proizvođače...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas