Probavne tegobe

1
356

trbuhLiječenje probavnih tegoba uz pomoć biljaka.

Trbobolja i mučnina

Neven i češnjak dobri su u liječenju probavnih infekcija, dok će opuštajuće biljke kamilica i šibikovina ublažiti grčeve. Mučnina se može olakšati uzimanjem čestih gutljaja pripravaka đumbira ili otapanjem 10 kapi tinkture u čaši vode. Limun je dobar za čišćenje.

Želučana nervoza

Možete pripraviti umirujući pripravak od kamilice, matičnjaka i hmelja, upotrebljavajući ih zajedno ili odvojeno. Stavite po žličicu cvjetova kamilice, paprenu metvicu i matičnjak u mali čajnik. Napunite čajnik zakuhalom vodom i pustite da odstoji 10 minuta prije nego ga procijedite. Pijte triput na dan nakon obroka. Cvatovi hmelja mogu se dodati u mješavinu navečer za umirenje želuca.

Vjetrovi, nadutost i grčevi

Topli čaj od mačje metvice, kamilice, đumbira ili paprene metvice pomoći će ublažiti simptome. Druga je mogućnost nježna masaža trbuha u smjeru kazaljke na satu eteričnim uljem kamilice, citronovca ili paprene metvice. Ulja se razrjeđuju u omjeru jedna kap eteričnog ulja na dvije žličice baznog ulja.

Zatvor ili konstipacija

Jedna od najučinkovitijih metoda je svakodnevna masaža u smjeru kazaljke na satu, i to masaža donjeg dijela trbuha. To možete raditi s dvije kapi ulja lavande, mažurana ili ružmarina u jednoj žličici baznog ulja. Druga je mogućnost da žvačete štapić slatkog korijena.

Proljev

Pripravak petrovca (Agrimonia eupatoria) ili kamilice može pomoći u smirivanju proljeva. Pripravak suručice (Filipendula ulmaria) umiruje želučanu kiselinu. Timijan djeluje protiv infekcija i poboljšava probavu općenito.