Prostata – Uvećanje žlijezde

20
2343

prostataProstata je mala žlijezda oblika oraha koja okružuje dio mokraćne cijevi lociran neposredno ispod bešike. Starenjem muškarca, prostata dobiva tendenciju da se uvećava ili otiče, što može da ometa mokrenje. Zaostali urin postaje uzrok neprijatnih simptoma, među koje spadaju neprekidna potreba za mokrenjem, pečenje, pa čak i bol. Medicinski termin za ovo stanje je benigna hipertrofija prostate (BHP) i ono ni na koji način nije povezano sa rakom prostate. Bez obzira na to, simptomi ova dva oboljenja su donekle slični, pa bi muškarci koji osjećaju bilo koji od tih simptoma svakako trebalo da posjete ljekara ili prirodnog iscjelitelja kako bi saznali točnu dijagnozu. Što je najvažnije, nema ni najmanjeg razloga za tihu patnju: postoji mnogo djelotvornih načina liječenja koji mogu praktično u potpunosti da eliminiraju svaku neprijatnost koju prouzrokuje uvećana prostata.

Blagotvorno ljekovito bilje za liječenje prostate

Bobice testeraste palme — Ova biljka je odvajkada dobro poznata američkim Indijancima. Ona djeluje direktno na uvećanu prostatu, smanjujući upalu i bolove, a pospješuje i djelotvorno pražnjenje bešike. Ispitivanja vršena „naslijepo” od strane talijanskih i francuskih istraživača pokazala su da dodaci od bobica testeraste palme smanjuju gotovo za polovinu potrebu muškaraca za noćnim ustajanjem zbog mokrenja, pospješuju normalan protok urina i smanjuju zaostatak urina za oko 42 posto.

Istraživači vjeruju da testerasta palma djeluje tako što deaktivira enzim (5-alfa-reduktazu) koji inicira proizvodnju jače forme testosterona zvane dihidrotestosteron, koji stimulira rast ćelija prostate. Pored toga, ona je i blago sredstvo protiv zapaljenja. Bobice testeraste palme dostupne su u vidu kapsula.

Ulje od sjemena bundeve — Sjemenke bundeve su američki Indijanci cijenili zbog njihovih diuretičkih kvaliteta i upotrebljavale su se za ublažavanje simptoma uvećanja prostate mnogo prije nego što su ih naseljenici prihvatili za istu namjenu. Postoje svjedočenja mnogih pacijenata sa uvećanom prostatom da im je sjeme bundeve pomoglo ublažavanju simptoma. Sjeme bundeve je, pored toga, i odličan izvor cinka, minerala kojeg u izobilju ima u prostati.

Pigeum — Pigeum je veliko zimzeleno drvo, čija se kora upotrebljava u ljekovite svrhe. Ona sadrži prirodna antiinflamatorna sredstva koja blokiraju proizvodnju prostaglandina, jedinjenja sličnih hormonima koja su vezana za upalne procese.

Bukvin list — Ova ljekovita biljka je sastavni dio mnogih biljnih formula predviđenih za očuvanje zdravlja prostate. Ima blago dezinfekcijsko dejstvo zbog čega može preventivno da djeluje na infekcije i upale urinarnog trakta. Također je i blago diuretičko sredstvo koje pospješuje mokrenje.