ZdravljeBolestiŠtetni efekti pušenja za ženski organizam

Štetni efekti pušenja za ženski organizam

-

Jeste li znali da rak pluća ubije više žena svake godine nego rak dojke? Svake godine više smrtnih slučajeva je uzrokovano od upotrebe duhana nego od svih drugih bolesti, kao što su: AIDS-a, ilegalnih droga, alkohola, saobraćajnih nezgoda, samoubojstava i ubojstava zajedno.

Pušenje kod žena je počelo da se povećava nakon Drugoga svjetskog rata, a rak pluća nije bio daleko iza. Od 1960, broj žena koje umiru od raka pluća se učetverostručio. Rizik od bolesti vezanih sa pušenjem za ženu zavisi o tome koliko dugo je ona pušila, koliko cigareta je ispušila i koliko duboko je udisala dim.

- Google oglasi -

Pušenje cigareta je značajan činilac rizika za niz onesposobljavajući i fatalnih stanja. Za žene, pušenje povećava rizik od problema vezanih za trudnoću i spolno-specifičnih zdravstvenih problema.

• Žene koje puše imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Žene koje puše i uzimaju kontracepcijske pilule imaju povećan rizik od srčanog udara i moždanog udara, a taj rizik se dramatično povećava sa vremenom.

• Pušenje doprinosi perifernim vaskularnim bolestima (PVB), koje se javljaju kada blokade u krvnim žilama sprečavaju pravilnu cirkulaciju. PVB može uzrokovati jaku bol i može čak dovesti do gangrene i amputacije udova.

• Pušenje povećava rizik od raka nosa, usta i grla, jednjaka, mjehura, bubrega, želuca, gušterače, jetre, anusa i krvi.

- Google oglasi -

• Žene pušači imaju veći rizik od zdravstvenih problema koji se odnose na menstrualne bolove, predmenstrualne sindrome (PMS), trudnoću i zdravlje njihove bebe, i menopauza. One imaju veću vjerojatnost da dožive smanjene plodnosti i kašnjenja u trudnoći.

• Žene pušači također može suočiti sa poteškoćama tokom trudnoće i poroda, uključujući i komplikacije u trudnoći, pobačaja i prijevremenog poroda. Postoji veći rizik da njihove bebe imaju nisku porođajnu težinu, da se rode ali da ubrzo nakon rođenja ubrzo umru.

• Manja je verovatnoća da će žene pušači moći dojiti svoju novorođenčad. Ako one to ipak mogu, one imaju tendenciju da proizvode manje mlijeka i veća je vjerojatnoća da će se beba odviknuti ranije. Pušenje utiče na majčino mlijeko, izlažući bebe nikotinu, kao i mijenjajući okus mlijeka.

• Pušenje povećava rizik za razvoj kroničnih plućnih bolesti kao što su kronični bronhitis i emfizem. Ove bolesti dovode do progresivnog slabljenja plućne funkcije, čineći disanje težim.

• Pušenje doprinosi osteoporozi (stanjivanje kostiju), i žene pušači imaju povećani rizik za frakture kuka.

• Novijim istraživanjima je utvrđeno da žene koje su trenutno teški pušači imaju veći rizik od prehlade koja traje duže u odnosu na nepušača.

• Žene koje puše imaju više bora na licu nego nepušači.

• Žene koje puše imaju veći rizik za odgodu začeća i za primarne i sekundarne neplodnosti.

• Žene koje puše mogu imati blagi porast rizika za ektopične trudnoće (jajovod ili peritonejsku šupljinu trudnoće) i spontani pobačaj.

• Žene pušači imaju prirodne menopauze u mlađoj dobi nego nepušači, i one mogu iskusiti teže simptome menopauze.

• Pušenje povećava kod žene rizik za razvoj raka grlića maternice. Istraživanja pokazuju da se proizvodi cigarete selektivno koncentriraju u ženski spolni organ. Vjerojatnoća od raka grlića materice je dva puta izraženija nego kod žena nepušača.

• Pušenje povećava rizik od dijabetesa više kod žena nego kod muškaraca.

• Žene koje puše imaju veću vjerojatnoću da razviju kronične opstruktivne plućne bolesti nego njihove muške kolege.

Stres je veliki faktor koji nagoni žene na pušenje. Ovih dana, od žena se očekuje da rade puno radno vrijeme, da se brinuti se o domaćinstvu, da odgajaju djecu, i pored toga da imaju vremena da budu pažljive žene. Ali zapamtite, postoje načini za prekid pušenja. Vježba i zdrava ishrana su dobar način za borbu protiv debljanja i depresije, zajedno s raznim oblicima savjetovanja.

- Google oglasi -

2 KOMENTARI

  1. Duhan je štetan za svakoga, ja sam pušila 15 godina i sa velikom voljom nakon toliko godina sam prestala. I sada nakon 3 godine osjećam se mnogo bolje i zdravije, iako se neke posljedice duhana nemogu izbrisati iz organizma.

    • Svaka čast Olja, ja sam takođe prestala nakon 7 godina, prije 6 mjeseci, par puta sam pokušavala i napokon danas nemam nikakvu želju za cigaretom, nadam se da će tako i ostati.

      Ovakvi članci mnogo utiču na pušače koji su u dvoumici dali da prestanu ili ne, nakon nekih novih saznanja čovjek veoma lako može promjeniti mišljenje, pa čak i prestati pušiti.

      Iskoristit ću priliku i javiti se Narodnilijek.com Team Ekipi i pohvaliti njihov novi uradak, svaka čast, sajt je extra…

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Upala sluznice želuca – Gastritis – Simptomi i Prirodni lijek za gastritis

Upala želučane sluzokože, odnosno sluznice poznata je bolest pod imenom gastritis. To je obično upala sluznice na želucu izazvana...

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...
- Google oglasi -

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Ovo morate pročitati

Mukama je došao kraj: Naučite kako izrezati luk bez plakanja

Jack Scalfani ima jednostavno rješenje koje će vam pomoći...

Brusnica, bobica puna vitamina i minerala

Brusnica ljekovitost krije u svojim bobicama, potiču iz Sjeverne...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas