ZdravljeSavjetiDali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

-

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik od nastanka raka pluća i usne šupljine. Štetnost prve jutarnje cigarete je mnogo veća nego što mislite stoga promijenite svoje navike i čuvajte zdravlje.

Naime, skupina američkih znanstvenika je provela istraživanje u kojem je sudjelovalo dvije i pol tisuće aktivnih pušača. U istraživanju su im uzeti uzorci krvi, a svi su ispitanici popunili anketu u kojoj su im postavljena brojna pitanja o njihovim životnim i pušačkim navikama.

- Google oglasi -

Rezultati istraživanja su pokazali kako čak 32 % ljudi svakog jutra svoju prvu cigaretu zapali u prvih pet minuta nakon buđenja. 31 % njih to napravi šest do 30 minuta nakon što otvore oči, a 18 % pušača cigaretu obavezno uzima u ruke uz jutarnju kavu, nešto više od pola sata nakon buđenja. Samo njih 19 % pričeka barem sat vremena prije nego zapale svoju prvu cigaretu.

>>Šta se desi kada pijete kafu na prazan želudac

Ispitanici koji su to radili čim su otvorili oči imali su najveću razinu nuspojava otrovnih materija iz cigareta, u odnosu na one koji nisu pušili u prvih 30 minuta. Ustanovljeno je i kako je ova navika osobito štetna za starije pušače.

Štetnost prve jutarnje cigarete

Posljedice pušenja na organizam…Pušenje je glavni rizični čimbenik za razvoj raka bronha i pluća, grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćnoga mjehura, gušterače, a i rak vrata maternice i neki oblici leukemije češći su u osoba koje puše

- Google oglasi -

Znanstvenici upozoravaju da oni koji svoju prvu cigaretu zapale tako rano i uvuku dim cigarete dublje i zadrže ga duže u tijelu imaju najveće izglede da obole od raka usne šupljine i pluća.

>>Kako očistiti pluća od nikotina

Ako se već ne možete odreći cigareta, ujutro prije pušenja obavezno nešto pojedite i dozvolite svom organizmu da se normalno razbudi, prije nego ga šokirate otrovima. Tijelu je energija u jutarnjim satima najvažnija pa mu treba omogućiti zdrav i normalan početak dana, a ne trovanje od rane zore.

Pušenje naročito negativno utječe na srce i krvne žile. Najvažniji su utjecaji smanjena ishrana kisikom i ateroskleroza. Pušenje cigareta jedan je od najvažnijih čimbenika za pojavu bolesti krvnih žila srca i njihove smanjene prohodnosti.

>>Čišćenje krvnih žila

Pušenje se negativno odražava i na plodnost i potenciju. Duhanski dim uzrokuje hormonalne poremećaje koji dovode do poremećaja u razvoju jajne stanice i spermatozoida. Zbog oslabljene cirkulacije koja je posljedica suženih krvnih žila, dolazi i do smetnji u spolnoj moći i pojave smetnji s erekcijom te povremene ili trajne impotencije kod muškaraca.

Neki opći podaci o cigaretama i pušenju su: u svakoj cigareti postoji petnaest kancerogenih tvari, a osoba koja popuši kutiju cigareta dnevno, nakon jedne godine ima litru katrana u svojim plućima; svaka cigareta smanjuje život za prosječno osam minuta; vježbanje ne poništava negativno djelovanje pušenja; 90% pušača kaže da bi željeli prestati pušiti.

>>Napravite čaj uz koji ćete izgubiti svaku želju za nikotinom!

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Pravilno vježbanje je zdravo vježbanje

Ako ste odlučili započeti vježbati ili već vježbajte, neka to bude pravilno vježbanje. Na samom početku vježbanja dobro je...

Otkrijte kako jaja od prepelice pomažu u održavanju zdravlja i ljepote

Prepeličja jaja su mala jaja prepelica bogata hranjivim tvarima. Izvrstan su izvor proteina koji su važni za mnoge procese...

Kako čaj od ružmarina pomaže u održavanju zdravlja i ljepote

Čaj od ružmarina je biljni čaj koji se proizvodi iz listova ružmarina. Ovaj čaj prepoznatljiv je po svom okusu...

Najučinkovitiji domaći piling od šećera i soli protiv strija i celulita

Kozmetička sredstva koja sadrže abrazivne elemente zovu se piling. Glavna svrha pilinga je uklanjanje nečistoća i mrtvih stanica kože. Piling...
- Google oglasi -

Šta je vitamin E i koje su njegove koristi za zdravlje?

Vitamin E ima brojne koristi za zdravlje, ali ga je potrebno uzimati u odgovarajućim dozama. Najvažnija uloga vitamina E...

Ispravite svoje zdravlje i jačajte organizam uz voće neodoljivog okusa – Kumkvat!

Kumkvat je jestivo voće nalik naranči koje potječe iz jugoistočne Azije. Iako agrum oblikom i bojom podsjeća na naranču,...

Ovo morate pročitati

Metvica – Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja

Matičnjak je trajna biljka s četverokutnom i jako razgranatom...

Opasno za zdravlje: Četiri znaka da jedete previše soli

Prema brojnim istraživanjima dnevno pojedemo čak tri puta više...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas