ZdravljeSavjetiDali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

-

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik od nastanka raka pluća i usne šupljine. Štetnost prve jutarnje cigarete je mnogo veća nego što mislite stoga promijenite svoje navike i čuvajte zdravlje.

Naime, skupina američkih znanstvenika je provela istraživanje u kojem je sudjelovalo dvije i pol tisuće aktivnih pušača. U istraživanju su im uzeti uzorci krvi, a svi su ispitanici popunili anketu u kojoj su im postavljena brojna pitanja o njihovim životnim i pušačkim navikama.

- Google oglasi -

Rezultati istraživanja su pokazali kako čak 32 % ljudi svakog jutra svoju prvu cigaretu zapali u prvih pet minuta nakon buđenja. 31 % njih to napravi šest do 30 minuta nakon što otvore oči, a 18 % pušača cigaretu obavezno uzima u ruke uz jutarnju kavu, nešto više od pola sata nakon buđenja. Samo njih 19 % pričeka barem sat vremena prije nego zapale svoju prvu cigaretu.

>>Šta se desi kada pijete kafu na prazan želudac

Ispitanici koji su to radili čim su otvorili oči imali su najveću razinu nuspojava otrovnih materija iz cigareta, u odnosu na one koji nisu pušili u prvih 30 minuta. Ustanovljeno je i kako je ova navika osobito štetna za starije pušače.

Štetnost prve jutarnje cigarete

Posljedice pušenja na organizam…Pušenje je glavni rizični čimbenik za razvoj raka bronha i pluća, grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćnoga mjehura, gušterače, a i rak vrata maternice i neki oblici leukemije češći su u osoba koje puše

- Google oglasi -

Znanstvenici upozoravaju da oni koji svoju prvu cigaretu zapale tako rano i uvuku dim cigarete dublje i zadrže ga duže u tijelu imaju najveće izglede da obole od raka usne šupljine i pluća.

>>Kako očistiti pluća od nikotina

Ako se već ne možete odreći cigareta, ujutro prije pušenja obavezno nešto pojedite i dozvolite svom organizmu da se normalno razbudi, prije nego ga šokirate otrovima. Tijelu je energija u jutarnjim satima najvažnija pa mu treba omogućiti zdrav i normalan početak dana, a ne trovanje od rane zore.

Pušenje naročito negativno utječe na srce i krvne žile. Najvažniji su utjecaji smanjena ishrana kisikom i ateroskleroza. Pušenje cigareta jedan je od najvažnijih čimbenika za pojavu bolesti krvnih žila srca i njihove smanjene prohodnosti.

>>Čišćenje krvnih žila

Pušenje se negativno odražava i na plodnost i potenciju. Duhanski dim uzrokuje hormonalne poremećaje koji dovode do poremećaja u razvoju jajne stanice i spermatozoida. Zbog oslabljene cirkulacije koja je posljedica suženih krvnih žila, dolazi i do smetnji u spolnoj moći i pojave smetnji s erekcijom te povremene ili trajne impotencije kod muškaraca.

Neki opći podaci o cigaretama i pušenju su: u svakoj cigareti postoji petnaest kancerogenih tvari, a osoba koja popuši kutiju cigareta dnevno, nakon jedne godine ima litru katrana u svojim plućima; svaka cigareta smanjuje život za prosječno osam minuta; vježbanje ne poništava negativno djelovanje pušenja; 90% pušača kaže da bi željeli prestati pušiti.

>>Napravite čaj uz koji ćete izgubiti svaku želju za nikotinom!

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo niste znali: Ova dva sastojka zaustavljaju krvarenje uzrokovano posjekotinom za 15 sekundi

Ponekad, krvarenje uzrokovano posjekotinom ili ogrebotinom može biti vrlo teško zaustaviti jer primjena flastera ili pritiskom na ranu ne...

Medeni oblog liječi teški kašalj za jednu noć! Recept i priprema

Suština ovog liječenja kašlja je prirodna metoda, koja se još od davnina koristi za liječenje bolesti respiratornog trakta, za...

7 neobičnih upotreba meda

Med je riznica zdravih sastojaka, vrijedni dar prirode za naše zdravlje. Osim za jelo, naučite ga koristiti za više...

Detoksikacijski div: Napitak koji će razbuditi probavu i olakšati crijeva

Mješavina voća i povrća čiji su glavni sastav, uz obilje vitamina i minerala, vlakna i voda najbolji je napitak...
- Google oglasi -

Evo kako možete znati dali vam je potrebna detoksikacija?

Istraživanja pokazuju da svatko treba detoksikaciju barem jednom godišnje. Detoksikacija je veoma korisna za zdravlje. No, ne preporučuje se...

Evo kako odlediti šoferšajbu za 5 sekundi, bez da morate grebeti staklo

Da li ste i Vi jutros na parkingu zatekli neprijatno ledeno iznenađenje? Zaleđena šoferšajba na automobilu i nervoza što...

Ovo morate pročitati

Čaj protiv kroničnog umora

Postoji niz cvjetnih i biljnih tonika koji mogu osnažiti...

Kako napraviti prirodni šampon za jačanje tjemena i kose

Da biste zamijenili hemijske proizvode blažim, prirodnim proizvodima, važan...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas