8 savjeta kako sačuvati zdravlje očiju

-

Vaše su oči ključni osjetilni organ koji vašem mozgu daje informacije o vanjskom svijetu. Vaše oči obavljaju “fizički” dio gledanja. Signali koje šalju omogućuju vašem mozgu da “izgradi” sliku koju vidite. Simptomi povezani s očima također su ključni pokazatelji problema koji utječu na cijelo tijelo, stoga stručnjaci preporučuju da zdravlje očiju bude prioritet.

Očne bolesti kao što su glaukom, dijabetička retinopatija i makularna degeneracija povezana sa starenjem mogu dovesti do gubitka vida, stoga je važno rano ih identificirati i liječiti kako bi se usporilo napredovanje. Stoga su redovni pregledi očiju ključni za brzu dijagnozu i liječenje.

- Google oglasi -

Evo šta možete učiniti kako bi vaše oči bile zdrave.

Kako sačuvati zdravlje očiju

Kako bi sačuvali zdravlje očiju potrebno je da hrana koju jedete bude bogata vitaminima i mineralima. Imajte uravnoteženu prehranu kako biste zaštitili svoje oči. Hranjive tvari koje pomažu u održavanju zdravih očiju su: Lutein, zeaksantin, vitamini A, C, E, beta karoten, Omega 3 masne kiseline… Namirnice koje biste trebali uvrstiti u svoju prehranu su:

  • Riba (losos, sardine, tuna, skuša)
  • Lisnato zeleno povrće (špinat, kelj, raštika) i brokula
  • Mrkva i slatki krumpir
  • Citrusi (naranča, limun, grejp)
  • Orašasti plodovi i mahunarke (bademi, kikiriki, suncokretove sjemenke)
  • Nemasno meso i perad
  • Jaja

Vidova trava – Biljka koja liječi oči

Prekomjerna težina ili pretilost povećava rizik od razvoja dijabetesa. Dijabetes vas izlaže riziku od dijabetičke retinopatije ili glaukoma.

- Google oglasi -

Izbjegavajte nošenje kontaktnih leća dulje vrijeme. Dajte svojim očima odmor. Nošenje preko noći ili produženo nošenje kontaktnih leća tokom dužeg vremena povećava rizik od čira na rožnici koji može ostaviti ožiljak na rožnici ili čak uzrokovati sljepoću. Nošenje kontaktnih leća tokom plivanja također izlaže vaše leće riziku od kontaminacije.

Redovni i sveobuhvatni pregledi vida važni su za zdravlje vaših očiju. Mnoga stanja poput glaukoma i dijabetičke retinopatije neće imati simptoma u ranoj fazi. Međutim, vaš oftalmolog može vam to rano otkriti.

Svakih 30 minuta odmaknite pogled od ekrana i držite zatvorene oči 15 sekundi. Zatim ih otvorite i brzo trepnite, tako ćete oči prekriti slojem vlage.

Konstantan rad ispred ekrana i dugotrajno neljuštenje očiju može rezultirati sindromom računalnog vida. Uzrokuje naprezanje očiju, zamagljen vid i nelagodu.

Najbolji način da sačuvate zdravlje očiju je uložiti u pristojan par sunčanih naočala koje će zapravo zaštititi vaše oči od sunčevih UV zraka. Previše izlaganja UV zrakama povećava šanse za pojavu katarakte.

Riješiti se stare šminke ključno je za očuvanje zdravlja vaših očiju jer proizvodi kojima je istekao rok mogu sadržavati bakterije koje predstavljaju rizik za vaše oči.

Vježbe za oči

U redovnim intervalima sprovedite jednostavnu vježbu za oči. Gledajte u udaljeni objekt 15 sekundi, prebacite pogled na bliži objekt i nastavite zuriti u njega još 15 sekundi. Ponovite ovaj ciklus 4-5 puta. Neka vam postane navika da to radite stalno kako biste zaštitili oči od nepotrebnog naprezanja i nelagode.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Kafa korisna za zdravlje kada se konzumira u umjerenoj količini

Prema predanju, jedan etiopski pastir je primjetio da su...

Tinitus – Šuštanje, zujanje u ušima i potraga za olakšanjem

Tinitus je stanje koje karakterizira percepcija zvukova poput zujanja,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas