Zumba plesom do savršene linije

0
162

zumba plesZumba je najnoviji trend u vježbanju primjeren za sve dobne skupine. Nije važno u kakvoj ste fizičkoj kondiciji, ovaj ples je pogodan za žene i muškarce kao i za djecu.

Zumbu dijelimo u više vrsta: klasična, za djecu, za starije, zumba sa bučicama i zumba u vodi. Zumba djeluje na sve skupine mišića, jačaju se i oblikuju noge, stražnjica, trbuh, ruke, ramena , leđa, prsa.

Zumba pozitivno utječe na kardiovaskularni i kardiorespiratorni sustav te na smanjenje potkožnog masnog tkiva. U zumbi se izmjenjuju intervali visokog i niskog intenziteta.

Postoji više modela satova zumba fitnessa: od treninga koji traje 30 minuta, 45 minuta ili sat vremena. Najčešće se koristi model u trajanju od sat, koji opet može biti organiziran na dva načina.

Osnovni plesovi u zumbi su merengue, salsa, reggaeton, cumbia, ali tu su i ostali plesovi kao tango, bachata, calipso, hip-hop, lambada, twist itd. Ovo je jedna vrsta zabave kojom se tope kilogrami, jača muskulatura, postajemo sretniji i pokretljiviji.

Nekoliko razloga zašto je zumba dobra opcija tjelovježbe

Plesanje je zabavno i veće su mogućnosti da ćete dulje vrijeme željeti trenirati upravo to. Ne stojite na istom mjestu cijelo vrijeme i ne radite jednu te istu vježbu, pri tome misleći što trenutno radite i koliko dugo još morate to raditi, neprestano gledajući na sat. Vježbajući zumbu imate osjećaj kao da se cijelo vrijeme nalazite na zabavi.

Zumbom se intenzivno vježbaju trbušni mišići. Ovaj ples se temelji na filozofiji treniranja u intervalima i sistemu atletskog treniranja, koje kombinira kratke periode intenzivne aktivnosti i periode slabije aktivnosti. Upravo s takvim principom vježbanja, vaše tijelo je primorano na veće naprezanje nego što bi inače bilo tijekom ujednačenih vježba srednje jačine. Na primjer, 15 minuta vježba u intervalima zamjenjuje 45 minuta vožnje biciklom.

Sa zumbom vježbate cijelim tijelom, dok vježbajući jedan sport ili vježbajući na spravama, vježbate samo određene skupine mišića.