Smokva

smokvaOpis biljke: smokva je relativno nisko drvo s jako razgranjenom krošnjom. Starije grane sive su boje, a mlade tamnozelene. Listovi su naizmjenični, veliki i nepravilno usječeni. Na mladim granama pri dnu se nalaze zalisci. Cvjetovi smokve zatvoreni su omotačem kruškastog oblika. Od tog cvjeta posle nastaje sočni plod s mnoštvom sjemenih koštica. Oplodnju vrše insekti u unutrašnjosti cvjetnog omotača.

 

Stanište: uzgajaju se u području Sredozemnog mora.

 

Ljekoviti dio biljke: za lijek koristi se svjež ili osušen plod.

 

Ljekovito djelovanje: plod smokve reguliše probavu. Kao čaj koristi se kod jakih prehlada. Osim što o ljekovitosti smokve postoje mnogi stari zapisi, dokaz je i upotreba njenih plodova kao lijeka protiv mnogih bolesti, kao i za jačanje i obnavljanje energije i vitalnosti. Po svijetu je raširena upotreba smokve kao preventivnog i tradicionalnog sredstva protiv raka. Smokve i njihov mliječni sok imaju jako antiseptičko sredstvo, fungicidno i dezinfikujuće djelovanje. Mliječni sok takođe pomaže kod glista i ostalih crijevnih napasti, a liječi i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka je poznata i kao blago sredstvo za čišćenje, pri tom ne izazivajući grčeve i dijareju. Pomažu u snižavanju povišenog krvnog pritiska, jer su dobar izvor kalija, minerala bitnog za kontrolu krvnog pritiska. Mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju. One su dobar izvor vlakana, koja održavaju osjećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu. Održavanje kostiju u dobrom stanju je još jedna funkcija smokvi, jer su odličan izvor kalcija.

R E K L A M A

14 comments
Blazenka Cuckovic
Blazenka Cuckovic

slatko od smokava cijelih i to po mogučnosti crnica pravim često i na 1 kg smokava stavim oko 60 -70 dkg šećera i to sve u tepsiju dublju i onda u pećnicu na 100 -150 stupnjeva i polako se kuhaju i vlastitom soku i šećeru smokve ostavim cijele s stapkom i ne mješam samo malo protresem i tako po 3 do 4 sata dok se ne zgusne sok i šećer pa djeluje kao med a smokve su cijele i samo ih stavim u staklenku i to brzo portošim jer su odlične ali imaju puno kalorija

Marija Akrap
Marija Akrap

" Obozavam smokve" ,moje najdraze voce.........:)

Mike Salty
Mike Salty

slatko od smokava se ne guli već ide cijela smokva a imate i rakiju od smokava pa džem od smokava idealan za štrudlu i ono najvažnije pekmez od smokava koristi se za smokvaru halvu a najviše se cugne kod jakog kašlja pažnja džem i pekmez nisu isto jer je pekmez tećan kao med a džem ko i svaki džemtvrd

Vesna Dzindic
Vesna Dzindic

Ne znam recept , al' znam da uzivam u svezim smokvama ,

Senka Kramarić
Senka Kramarić

Ovoga ljeta sam se najela svježih smokava, sa sokom zelene smokve usput sam odstranila dosadnu i ružnu bradavicu, eto smokva je doista lijek i svježa , zelena ili sušena, mljacccc.

Natacha Pierre-louis
Natacha Pierre-louis

Hvala Tatjana,nisam nikad pravila slatko,mogla sam samo da predpostavim,a sad imam od vas dve recept!

Natacha Pierre-louis
Natacha Pierre-louis

A niko ne prica o slatku od smokava , cista perverzija, ali ne od suvih vec svezih!Ako neko zna kako se to pravi nek mi posalje Zahvaljujem unapred!

AS Zuko
AS Zuko

Je li se caj kod prehlada pravi do svjezih ili osusenih smokvi?

Semso Izeta Smajic
Semso Izeta Smajic

Smokve volim u prehrani na razne načine a najljepša je kad se filuje sa polovinom orasa.