Zdravlje10 najprljavijih mjesta u vašem domu

10 najprljavijih mjesta u vašem domu

-

prljava mjesta

Nakon što pročitate ovaj članak, vjerojatno ćete poželiti oprati ruke. Kako biste saznali gdje se bakterije najviše vole družiti, detaljno smo istražili i sastavili listu od 10 najprljavijih mjesta kojih možemo naći u svakom domu.

Činjenice o klicama – Klice su u vašem domu upravo sada. U optimalnim uvjetima, određene bakterije mogu se umnožiti svakih 20 minuta, najbrže se šire ondje gdje boravite. Klice vas mogu zaraziti, možete se razboljeti i da niste svjeni gdje ste pokupili virus.

- Google oglasi -

Vaš imunološki sistem štiti od većine mikroorganizama, međutim, postoji tona različitih vrsta bakterija, a neke od njih, osobito virusi, su dobri u prilagodbi tako da ih vaše tijelo neće moći prepoznati. Lako je držati stvari čistim. Sapun i voda, dezinfekcijske maramice, zdrav razum su oružja u borbi protiv klica koje lako možete pobijediti.

10 najprljavijih mjesta u vašem domu

1. Kuhinja

Kuhinjske krpe i spužve su posebno problematični, jer drže vlagu i mi imamo naviku da ih koristimo za više namjena. Sudopera je uvjek u dodiru sa prljavim posuđem i ostacima sirove hrane, zbog toga dobiva puno pažnje, ali i slavina dobiva jednako prljavštine nakon što ste radili s sirovom hranom ili prljavim posuđem. Ostala prljava područja u kuhinji uključuju ručke vrata kuhinjskog namještaja i ručku hladnjaka.

2. Kvake 3. ručke 4. prekidači

Nikada nebiste rekli da se ovi predmeti nalaze na ovoj listi, ipak razmislite malo bolje, koliko često hodate po kući i čistite kvake, ručke na ormaru, i prekidače za svjetlo ? Jednom tjedno, mjesečno?. Oduzmite malo svog vremena i bar jednom sedmično prebrišite ih vlažnim dezinfekcijskim maramicama.

5. Neseser sa šminkom

Kutijice sa čminkom imaju kutke i uvale do kojih nemože doprijeti aplikator za šminkanje, u istim kutijicama možemo naići na sitne dlačice koje su idealno mjesto za život mikroorganizama. Klice koje tamo žive mogu dovesti do kožnih oboljenja te infekcije oka. Redovito pranje vaših aplikatora sapunom i vodom je sasvim uredu, također ih možete dezinficirati četkicom namočenom u alkohol.

6. Prljavo rublje

- Google oglasi -

Mokro rublje ostavljeno u vešmašini, čak i za kratko vrijeme, je raj za razmnožavanje bakterija. Ako ga niste izvadili za više od 30 minuta, ciklus pranja ponovite. Ako koristite kolektivnu veš mašinu sa drugim susjedima, obavezno prije pranja očistite bubanj sa sredstvom za dezinfekciju, te budite sigurni da ste očistili sve povrčine koje dolaze u dodir sa vašom odjećom.

7. Kućna i uredska elektronika

U prosjeku ,uredski stol ima 400 puta više bakterija nego sjedalo na WC šolji. Nemojte da vas to čudi, WC redovno čistite. Daljinski upravljač, tipkovnicu računala, telefone i tablete dotičete puno puta više nego WC šolju. Ove uređaje također koristi više članova obitelji i gosti, ali njih veoma rijetko čistite i dezinficirate. Možete naći komponente specifične za čišćenje elektroničnih uređaja. Većina dezinfekcijskih maramica su predviđene za čišćenje električnih uređaja, samo prije nego započnete sa čišćenjem, pročitajte naljepnicu sa uputama da budete sigurni.

8. Kupaonica

WC kada, tuš i umivaonik su očito prljavi. Dakle, oni se redovno čiste kod većine ljudi, ali malo ko obraća pažnju na leglo bakterija koje se nalazi kraj otvora za odvod. Koristite staru četkicu za čišćenje oko odvoda i slavine. Posebnu pažnju obratite na površine oko wc odvoda i male čaše u kojoj držite svoju četkicu za zube.

9. Vi

WC , računala, sudoper, slavine i kvake dirate više puta dnevno, baš kao i što odlazite i vraćate se u svoj dom nekoliko puta dnevno, i šta mislite na koji način horde bakterija ulaze u vaš dom?. Stručnjaci tvrde da su najkritičnija mjesta na tjelu gdje dolazi do trenja, koža od kožu, između prstiju. Zbog toga redovito i pravilno perite ruke, najmanje 20 do 30 sekundi trljajte kritična mjesta sapunom, zatim ih isperite toplom vodom.

10. Koristite zdrav razum

Sada kada ste se dovoljno iznervirali od ovih saznanja, trebali biste znati da postoji naziv “previše čisto” Drugim riječima, nemojte početi tjerati goste da peru ruke i da se dezinfikuju kada vam ulaze u kuću, i nemojte opsesivno početi čistiti kuhinju i kupatilo po cijeli dan, svaki dan. Dovoljno je uraditi čišćenje osjetljivih mjesta jednom sedmično te obratite pažnju da što manje klica unosite u dom tokom dana.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Matcha čaj – Priprema i recept zbog čega će te se zaljubiti u ovaj napitak

Matcha čaj iznimno zdrav i vrlo fotogeničan napitak. Posljednjih...

Pripremite sami sebi čaj za zdravlje

Pijete li čaj? Ako ne pijete, sada je pravi...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas