10 riznica kalcija koje nisu mliječni proizvodi

0
2301

kalcij-voce-povrcePoznato je da su mliječni proizvodi najveći izvor kalcija. Američki medicinski institut preporuča dozu od 1.000 do 1.300 mg kalcija dnevno.

No, mnogi ljudi imaju problema s probavljanjem mlijeka i mliječnih prerađevina, pa kalcij moraju dobivati iz drugih izvora. I upravo zato donosimo listu od 10 ukusnih i zdravih namirnica koje su bogati izvori ovog vrijednog minerala

1. Crnooki grah

Najrasprostranjeniji je u Južnoj Americi, a kod nas se može naći u trgovinama zdrave hrane. Ova vrsta graha ne samo da je bogata kalcijem, već u sebi sadrži i kalij, folnu kiselinu te ostale hranjive tvari.

2. Brokula

Ova čudesna namirnica poznata je i po tome što se koristi u prevenciji nekih oblika karcinoma. Prokuhana uz par kapi maslinovog ulja služi kao bogat izvor kalcija, a za još bolji učinak preporuča se i sirova u salati.

3. Žitarice

Obrađene žitarice doslovce su odmah spremne za konzumaciju, a mogu pružiti između 236 i 1.043 mg kalcija. Ipak, preporučamo da se izbjegnu one s previše šećera.

4. Melasa

Jedna čajna žličica melase sadrži čak 3.5 mg željeza, 172 mg kalcija i 47 kalorija. Najbolje ju je koristiti umjesto sirupa ili šećera . Zanimljiva je i činjenica da u melasi ima više kalcija nego u mlijeku.

5. Zobena kaša

Jedan je od najboljih doručaka za srce, a ujedno i vrijedan izvor kalcija. Paket instant-zobene kaše ima 100 mg kalcija. Ova uskusna kaša najzdravija je sa zobenim mlijekom uz dodatak suhog voća.

6. Svježi sok od naranče

Ovaj napitak se preporuča piti ujutro. Jedna čaša ovog soka uz zdravi doručak osigurat će dobru količinu kalcija.

7. Losos

Bogat je proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Preporuča se konzumacija ove ribe i nekoliko puta tjedno jer sadrži manju količinu žive od ostalih riba. 5 dkg lososa sadrži 181 mg kalcija.

8. Srdele

Imaju nisku razinu umjetnih dodataka i visoki udio omega-3 masnih kislina. 8,5 dkg srdela sadrži čak 325 mg kalcija, a preporučuju se i onima koji pate od anemije jer su bogat izvor željeza.

9. Sojino mlijeko

Sojino mlijeko je idealna zamijena za kravlje ili kozje mlijeko. U jednu šalicu stane čak 368 mg kalcija. Lagano je i ne izaziva probavne smjetnje.

10. Tofu

Ova namirnica nastaje zgrušavanjem proteina iz soje. Pola šalice čvrstog tofua sadrži čak 253 mg kalcija, a ima samo 88 kalorija.