Ljekovito biljeČajeviČaj za spavanje i smirenje koji nam pruža osvježenje...

Čaj za spavanje i smirenje koji nam pruža osvježenje za tijelo i um

-

U našem cjelokupnom zdravlju i blagostanju san igra ključnu ulogu, no ponekad se čini da nam se spavanje izmiče kontroli. U takvim situacijama, najbolje se okrenuti prirodnim lijekovima za potporu opuštanju i spavanju. Jedna od popularnih opcija koja se često ističe je čaj za spavanje i smirenje.

Kaže se da su blagotvorni učinci biljaka kumulativni. Drugim riječima, možda nećete odmah postići rezultate, ali ako budete neki čaj pili redovno, nakon nekoliko dana trebali biste bolje spavati. Botaničari ističu da nesanica ima razne uzroke, pa neki određeni čaj može pomoći nekome, a ne učiniti ništa za nekoga drugoga.

- Google oglasi -

Čajevi za spavanje i smirenje ne samo da mogu pomoći pri opuštanju i lakšem i kvalitetnijem snu, već mogu imati i druge blagotvorne učinke na naše tijelo i um. Oni mogu smanjiti tjeskobu, ublažiti simptome stresa i poboljšati kvalitetu sna.

Čaj za spavanje i smirenje

Evo koji čaj za spavanje i smirenje može biti koristan alat u borbi protiv stresa i nesanice, pružajući nam miran san i osvježenje za naše tijelo i um.

Matičnjak (Melissa officinalis)
Matičnjak je biljka koja je po svojim ljekovitim svojstvima nadaleko poznata, a mnogi tvrde da vrača osmjeh na lice. Uspijeva na poljima, duž putova i poznata je povrtna biljka. Kada je svježa, ima jak limunasti miris. Koristila se u doba kada je bio običaj prekrivati podove aromatičnim biljkama.

Ime “matičnjak” potječe od matične mliječi koju prave pčele. Pčele posebice vole matičnjak. Stari Grci stavljali su matičnjak u košnice da bi onamo privukli roj pčela.

- Google oglasi -

Iako pomaže i kod nekih drugih oboljenja matičnjak je najpoznatiji kao prirodni lijek protiv psihičkih problema i nesanice. Matičnjak može uticati na kvalitetu našeg sna pa se zato preporučuje kao prirodni lijek za ublaženje simptoma: nesanice, anksioznosti, depresije, napetosti.

Jednu kašiku suhog lišća matičnjaka prelijte s 2 dl kipuće vode, ostavite da odstoji par minuta a zatim uživajte u njegovom opojnom mirisu i okusu.

Za hladan čaj od matičnjaka kaže se da umiruje živce. Stavite 30 grama biljke u pola litre hladne vode i pustite da se priprema 12 sati. Čaj se potom procijedi i uzima u malenim dozama (mala vinska čaša) tokom dana.

čaj od matičnjaka

Kamilica (Matricaraia chamomilla)
Za kamilicu se, s povjerenjem, kaže da umiruje živce i olakšava probavu. U Europi se često konzumira prije spavanja kako bi osigurala mirnu noć. Kamilica je narodni lijek koji se često upotrebljava protiv noćnih mora i nemirna sna, posebice kod djece. Doktor Schall, engleski liječnik, tvrdi da je taj čaj djelotvoran i kao lijek i kao prevencija tih tegoba. Za djecu se čaj pravi od jedne ili dvije male kašike kamilice, tri ili četiri puta dnevno. Odrasli uzimaju tri ili četiri šoljice dnevno.

kamilica

4 biljna čaja koje možete sebi pripremiti za smirenje i opuštanje

Gospina papučica (Cypripedium pubescens)
To je živopisna aromatična biljka koja doseže visinu od 10 do 70 centimetara i ima velike žute cvjetove u obliku papučice.

Terapeuti je smatraju jednom od najboljih i najbezopasnijih tonika za živce u cijelom biljnom carstvu. Mnogo ljekara stare škole preporučuju upotrebu te biljke protiv nervoze i nesanice. Slijedeći ekstrakt tipičan je za recepte iz toga doba: Taj lijek odličan je tonik za iscrpljeni živčani sistem. Pomaže kod slučajeva razdražljivosti i nesanice uzrokovanih nervozom i pruža odmor i okrepljujući san, što ga čini jednim od najboljih narodnih lijekova.

Taj lijek za živce blag je i bezopasan, pa se često upotrebljava kao čaj: potrebno je skuhati oko 30 grama korijena u pola litre vrele vode. Uzimati pola ili cijelu šoljicu svaki sat vremena ili dva sata, ili pak češće, ovisno o simptomima.

Spominje se i da se može upotrebljavali ekstrakt te biljke, “od 15 do 25 kapi.”

Evo jednog jačeg oblika u kojemu se ta biljka upotrebljava u mnogim dijelovima svijeta: 80 grama isjeckanog korijena stavi se u 4 dl hladne destilirane vode i pusti se stajati dva sata. Nakon toga se otopina skuha i ostavi ključati na tihoj vatri oko 15 minuta. Potom se preostala voda procijedi tako da ostane oko pola. Ostatak se stavi u bočicu i u hladnjak. Taj preparat čuva se samo dva do tri dana. Za nervozu uzmite jednu veliku kašiku u maloj čaši vode tri ili četiri puta dnevno. Jedna velika kašika u hladnoj vodi prije spavanja olakšava utonuće u san.

Mnogi tvrde da je ova biljka najbolji prirodni lijek za spavanje

Lipa (Tiia europacea)
Nijemci jako vole lipu; jednu od najvećih avenija u Berlinu nazvali su po njoj: Unter den Linden — Pod lipama.

Miris njezinih cvjetova ima umirujući i opuštajući učinak. Kaže se da je boravak pod lipom dovoljan da izazove san.

čaj od lipe

Čaj od lipe za spavanje priprema se od cvjetova lipe: potrebno je prstohvat cvjetova lipe preliti vrelom vodom. Voda se pokrije i pusti oko 15 minuta, a potom se procijedi. Prije spavanja možete dodati meda u hladan čaj, ali ne u vreo.

Jedan muškarac, koji je četiri i pol godine patio od nesanice, tvrdi da je prvi put spavao cijelu noć kad je prestao piti kafu i počeo piti čaj od lipe.

Najcjenjenije biljke protiv nesanice i anksioznosti 

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Usporeno disanje – bradipneja

Usporeno disanje (bradipneja) prati mnoge bolesti. Ljudski organi rijetko...

Antioksidansi mogu pomoći oboljelima od leukemije

Antioksidansi koje pronalazimo u voću, povrću i crvenom vinu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas