Detoksikacija organizma – koliko je u stvari važna?

0
163

zdravljeDetoksikacija predstavlja čišćenje organizma od nakupljenih toksina. Neki spisi govore kako se detoksikacija obavljala još prije 5000 godina, a po nekim čak i prije 20000 godina, pa tako možemo reći da ona spada u najstariju metodu liječenja koju je čovjek spoznao.

Detoksikacijom uspostavljamo kiselo-baznu ravnotežu u našem tijelu. Ovo je veoma važno ako znamo da kiseli sastav u tijelu pogoduje razvijanju raznih bolesti.

Za zdravlje svakog čovjeka dobro bi bilo uraditi detoksikaciju organizma jednom godišnje. Detoksikacija organizma ne predstavlja samo čišćenje organizma od nakupljenih toksina, naprotiv, ona podrazumijeva uspostavljanje kiselo-bazne ravnoteže te poboljšanje cirkulacije.

Dali je detoksikacija potrebna osobama koje paze na prehranu, te imaju općenito dobro zdravlje?

Detoksikacija nam je svima potrebna, nekom više a nekom manje. Živimo u takvom industrijskom okruženju da svaki čovjek, bez obzira koliko pazi na unos materija u organizam, u svom tijelu sadrži veliki broj toksina u organizmu.

Koje biljke da koristimo za detoksikaciju?

Zeleni čaj pomaže da jetra ne bude začepljena. Pored toga zeleni čaj pomaže za mršavljenje i podizanje imunološkog sustava kod ljudi.

Pored dobro poznatog zelenog čaja, boljke koje su dobre za detoksikaciju organizma su:

Maslačak

Trputac afrički

Rabarbara

Tetivika

Veliki čičak

Lan

Artičoka

Glatki brijest

Uskolisna rudbekija

Đumbir

Sikavica

Spirulina,

Aloe Vera

 

Detoksikacija se najčešće provodi za vrijeme dijete, odnosno mršavljenja. Ona podrazumijeva unos potrebne količine vlakana u organizam, što podstiče normalan i zdrav rad crijeva, za razliku od laksativa koji ako se uzimaju duži period mogu samo naštetiti našem zdravlju.

Toksini u organizmu i slaba cirkulacija glavni su krivci za nastanak celulita, što nam govori koliko je detoksikacija bitna, i koliko utječe na naše zdravlje i fizički izgled. Detoksikacija se prvenstveno preporučuje za zdravlje čovjeka, no ona se uspješno može primjenjivati uz dijetu da bi se riješili celulita i suvišnih kilograma.