Jedite ovu hranu kako biste imali dug i zdrav život

-

Da biste živjeli dug i zdrav život neophodno je jesti hranu bogatu hranjivim tvarima, to je hrana koja daje energiju, smanjuje rizik od bolesti i za održavanje jakog i sposobnog tijela. Potrudite se da bar neke od navedenih namirnica uvrstite u vašu svakodnevnu ishranu.

Razna istraživanja potvrđuju da je zdrava hrana itekako korisna jer smanjuju rizik od srčanih i moždanih udara, nekih vrsta karcinoma, kroničnih respiratornih bolesti, dijabetesa i pretilosti, što je jedan od razloga što zdravstveni stručnjaci neprestano pokušavaju potaknuti ljude da jedu što više voća i povrća.

- Google oglasi -

Postoje neke namirnice koje su toliko zdrave, da nam mogu produžiti život. Mi vam donosimo neke od njih.

Hrana za dug život

Borovnice
Borovnice sadrže velike količine antioksidanata koji nas održavaju zdravim. Prema istraživanju, borovnice spadaju u sam vrh popisa u smislu njihove antioksidacijske vrijednosti u poređenju sa 40 vrsta drugog voća i povrća.

Masna riba
Većina masnih riba kao što su losos, pastrva, skuša, srdela i svježa tuna sadrže bjelančevine, cink, selen, vitamini A i D, a neki vitamine B skupine.

>>10 savjeta kako doživjeti duboku starost

- Google oglasi -

Avokado
Gotovo dvije trećine masti u avokadu su mononezasićene masti, a to je vrsta masnoće koja pomaže smanjiti razinu LDL ili ‘lošeg’ holesterola, uz zadržavanje ili čak povećanje razine HDL ili dobrog “holesterola.

Orašasto voće
Orašasti plodovi sadrže mnoštvo hranjivih tvari uključujući proteine, vlakana, kalcij, željezo, selen, magnezij i vitamin E. Plus, većina masnoća u orasima su zdrave mononezasićene i polinezasićene masti.

>>Šaka oraha dnevno čini čuda za zdravlje

Brokula
Brokula sadrži puno vitamina i minerala – posebno beta-karotena, vitamina C, folne kiseline (vitamin B) i kalij, ali također pruža dvije prirodne biljne hemikalije koje su povezane u borbi protiv raka.

Cijela zrna
Cijela zrna uključuju namirnice kao što su cjelovite žitarice, integralni hljeb, smeđa riža i tjestenina od cjelovitog zrna.

Paradajz
Paradajz sadrži nisku masnoću, bogat je vlaknima i niske je kalorijske vrijednosti, a pored toga dobar je izvor mnogih vitamina i minerala. Pored tih osobina paradajz ima još jednu važnu nutritivnu korist – prepun je likopena, antioksidansa koji mu daje crvenu boju, a likopen također ima ulogu u smanjivanju rizika od raka.

Soja
Soja je prepuna kvalitetnih proteina i jedina je biljna hrana koja sadrži sve esencijalne aminokiseline (građevni blokovi proteina) potrebne za dobro zdravlje, što je usporedivo s mesom, ribom, jajima i mliječnim proizvodima. Ovo soju čini posebno važnom hranom za vegetarijance i vegane.

Šljive
Šljive su prepune snažnih antioksidanata koji djeluju protiv slobodnih radikala u tijelu.

Kurkuma
Pokazalo se da ovaj zlatni začin pruža bezbroj zdravstvenih koristi, uključujući sprečavanje srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i raka.

Gljive
Gljive su odličan izvor hranjivih sastojaka, posebno D vitamina, koji pomaže u održavanju zdravih kostiju.

Jogurt
Obiluje kalcijumom koji sprječava bolesti povezane s kostima i može da uspori starenje. Bogat je dobrim bakterijama koje jačaju imunološki sistem. Služi kao probiotik i čuva crijevnu floru.

>>5 razloga zašto je jogurt dobar za zdravlje

Maslinovo ulje
Bogato je zasićenim mastima i veoma korisno u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Maslinovo ulje čuva krvne sudove koji su osnova dobrog zdravlja. Maslinovo ulje je hrana dugovječnosti i kod Grka i mediteranskih naroda.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

ZNATE LI ŠTA VAM SE MOŽE DESITI ako pojedete hranu na koju je sletjela muha!?

Da li ste se ikada zapitali šta muha radi...

Najbolji prirodni lijek za gripu – Zaustavite gripu odmah!

Nema čarobnog prirodnog lijeka koji će trenutno izliječiti prehladu,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas