Ljekovita svojstva đumbira

9
1173

đumbirSaznavši o kakvim ljekovitim svojstvima je riječ ponijeli su ga engleski moreplovci u domovinu. U Britaniji i njenim kolonijama đumbir, ili džindžer kako ga englezi zovu, koristi se za pravljenje osvježavajućih pića i poznatog piva od đumbira, ali i božićnog kolača. Ipak kao i u Aziji često se koristi i za pravljenje ukusnog i ljekovitog čaja.

Ljekovita svojstva đumbira poznata su od davnina. Kinezi ga više od 2500 godina koriste svježeg kao sredstvo protiv prehlade, groznice, glavobolje i bolova u mišićima, dok se suh i u prahu koristi za cirkulaciju u dlanovima i tabanima. Na Tibetu ga koriste rekonvalescenti, a Japanci koriste đumbirovo ulje za masažu, posebno onu koja smanjuje bol kičmenog stuba i zglobova. U indijskoj tradicionalnoj medicini koriste ga za olakšavanje artritisa.

Antiseptička djelovanja đumbira opravdavaju njegovo korištenje gotovo u svakom jelu od ribe i morskih plodova. Drevni istočnjački vladari su ostavili u svojim zapisima od prije 3000 godina da đumbir ima magično dejstvo. Koristile su ga trudnice koje da bi spriječile mučninu jednostavno su spremale i jele biskvite sa đumbirom ili ga stavljale u hljeb. Mučnina bi nestajala trenutno. Čaj od đumbira žene azijskih zemalja tradicionalno koriste za ublažavanje menstrualnih tegoba, a i Indijke ga često piju.

Dakle, da objedinimo svojstva đumbira. Koristi se kao sredstvo za poboljšanje varenja, protiv jutarnje mučnine, naduvenosti i gasova u stomaku, ali i kao dopuna lijekovima protiv infekcija izazvanih trovanjem hranom. Poznato je da đumbir poboljšava perifernu cirkulaciju, doprinosi reguliranju krvnog pritiska i koristi se u borbi protiv zapaljenja arterija. Pomaže u slučaju prehlade i olakšava iskašljavanje. Na žalost do svježeg đumbira je teško doći, uspijeva u zemljama koje imaju umjerenu klimu. U redovnoj distribuciji proizvoda zdravije hrane možete naći đumbir u prahu. Poslužit će vam ako osjetite da vas sustiže prehlada. U proključalu vodu stavite na vrh kašičice đumbira i isto toliko bibera. Inhalirajte se nekoliko minuta iznad ovog napitka, a onda ga i popijete. Prehlada ce biti daleko od vas.

Koristite ga često i u pripremi variva, jela od ribe i pečuraka, samo vodite računa o količini. Vrlo je aromatičan i ako pretjerate sa količinom može potpuno da vam promjeni ukus jela. Ako ga dodate kolačima ili pecivu dobijete nešto sasvim novo na svom stolu. I za kraj još jedan savjet koji potječe iz kineske tradicionalne medicine. Preporučuje se za bolove u grlu. Pola kašičice đumbira se pomiješa sa pola kašičice meda, od ove smjese se prave kuglice koje jedete na svakih dva sata i bol će da nestane.